Akinek a félmosolya a védjegye – Harrison Ford

Három legendás karaktert is eljátszott a filmvásznon. Jól állt neki az űrcsempész, a régész és a fejvadász szerepe is. Pedig sosem akart színész lenni. Csak a lányokat akarta olcsóbban randevúra vinni. Az államvizsga előtt három nappal el is tanácsolták a főiskoláról. Mégis a világ legismertebb és legkedveltebb színészei között tartjuk számon.

Harrison Ford 1942. július 13-án született.

Édesanyja rádió hangjátékokhoz adta a hangját, ő mégsem vonzódott a színészi pályához. A wisconsini főiskola angol-filozófia szakára iratkozott be, de sosem végezte el, mert nem teljesítette a feladatokat, amiket elvártak volna tanárai. Ezért kirúgták az egyetemről.

Nem esett kétségbe, inkább elindult kamaszkori szerelmével Los Angelesbe. Megházasodott, született két gyermeke, és mivel a pénz nem vetette fel a párt, Ford elszegődött pizzafutárnak.


Hogy még több bevételre tegyen szert, beiratkozott a könyvtárba és kitanulta az ács szakmát, könyvből. Elkezdte Hollywood környékén építeni a házak belső tereit, majd a legendás The Doors zenekar díszletépítői közé került. Így jutott el híre George Lucasig, s miközben elkészítette annak konyhabútorát a két férfi összebarátkozott.

Annyira, hogy Lucas bevette Harrisont az American Graffiti című filmjébe.

Majd díszlettervezőként és építőként alkalmazta Francis Ford Coppola az Apokalipszis most című filmjében. Már csak azért is, mert annyira gyengén teljesített a vásznon, hogy nem fűztek hozzá sok reményt a kritikusok. Nagyobbat nem is tévedhettek volna, mert Lucas – hosszas hezitálás után- felajánlotta neki a Csillagok háborúja című filmjében az egyik űrpilóta szerepét.

Han Solo karakterébe aztán annyira bele tudott simulni, hogy egy csapásra szívébe zárta a közönség. Na meg a filmszakma is! Hiszen Steven Spielberg is felkérte őt a laza régész, Indiana Jones szerepének eljátszására….

Míg karrierje ívelni kezdett felfelé, addig magánélete darabjaira hullott. Elvált kamaszkori szerelmétől, majd nem sokkal később újra szerelembe esett egy filmforgatáson. A kapcsolatból ismét házasság lett, és újabb két gyermek született. Majd még egy legendás rendező, Ridley Scott kereste meg őt a Szárnyas fejvadász főszerepével.

A kilencvenes évekre Harrison besokallt a jófiú szerepkörétől. Eljátszott néhány antihőst, de a közönség ezt nem díjazta. Aztán játszott elnököt, miközben a való életben megint elvált.

A 2000-es évek elején találkozott jelenlegi párjával, Calista Flockharttal, s élete újra helyreállt.

Oscar-díjat sosem kapott, „csak” életműdíjjal jutalmazták munkásságát. Han Solo bőrébe még 2018-ban is újra belebújt, s a Szárnyas fejvadászt is eljátszotta.

Három legendás film három legendás karakter, amelyek olyanok, mintha rá lettek volna írva. Mert mindig több lábon állt, hiszen repülőgépet vezet ma is, Hollywoodban még mindig állnak házak, amelyek az ő keze nyomát viselik, s mert ugyanolyan laza és fesztelen mint negyven évvel ezelőtt.

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.