Manipulálnak érzelmileg? Ha ezeket a jeleket észleled, biztos lehetsz benne

Az egészséges kapcsolat alapja a bizalom, megértés és kölcsönös tisztelet. Ez igaz a személyes kapcsolatokra és a szakmai kapcsolatokra is. Néha az emberek megpróbálják kihasználni ezeket az érzelmeket, és manipulálnak azért, hogy hasznot húzzanak maguknak. Ennek egyik fajtája az érzelmi manipuláció, amit gyakran nagyon nehéz beazonosítani, ám attól még veszélyes és káros.

Mi az az érzelmi manipuláció?

Az érzelmi manipuláció a bántalmazás egyik fajtája, ahol az elkövető úgy próbálja érzelmileg irányítani vagy befolyásolni az áldozatát, hogy az előnnyel járjon a számára.

Image by dooder on Freepik

Az érzelmi manipuláció jelei

Az érzelmi manipulációs taktikák sokféle formát ölthetnek, és ez megnehezíti a felismerésüket, de vannak jelek, minták, amiket meg lehet határozni.

Bűntudatkeltés
Ha a bántalmazó szándékosan olyan dolgokat mond, amik azt sugallják, hogy a másik bűnös és szégyellnie kell magát, az érzelmi manipuláció lehet. Ez különösen igaz, ha a bűntudat vagy a szégyenérzet olyan tevékenységre motivál, ami a számára előnyös, és nem a manipulált számára.

Zaklatás
A megfélemlítés, zaklatás és gúnyolás érzelmi manipuláció, mert félelmet vagy zavart kelthet az áldozatban.

Kétségek ébresztése – gázvilágítás
A gázvilágítás különösen alattomos módja az érzelmi manipulációnak, mert miatta a manipulált kétségbe vonja saját észleléseit és tapasztalatait. Ilyenkor az elkövető meggyőzi az áldozatot, hogy valami nem igaz, miközben az áldozat őrültnek vagy rossznak érzi magát, amiért igaznak gondolja.

Image by jcomp on Freepik

Megszégyenítés
A szándékosan és többszörösen történő megszégyenítés is az érzelmi manipuláció egyik formája lehet. Szégyent kelthet, ami végső soron befolyásolja a viselkedést.

Gyengeségek kihasználása
Olykor a manipulálók pontosan tudják, mi az áldozatuk gyengesége, és arra rájátszva, azt kiemelve érnek el magukra nézve kedvező dolgokat.

Két ember kijátszása egymás ellen
Az érzelmi manipuláló másik taktikája lehet, hogy nem érzelmekkel játszik, hanem két embert játszik ki egymás ellen. Direkt konfliktust kelt a két ember között – akár hazugságok árán is -, ami valamilyen módon a saját előnyére válik. 

Csend
A fagyos hallgatás, a némaság büntetésként való alkalmazása is igen manipulatív, gyakorta előforduló érzelmi hadviselés.

Image by jcomp on Freepik

Hogyan kezeljük az érzelmi manipulációt?

Az érzelmi manipuláció kezelése azért nehéz, mert a bántalmazott megkérdőjelezheti önmagát és a saját ítélőképességét. A kötődés, ami a bántalmazó és manipulált között nagy valószínűséggel fennáll, szintén megnehezítheti a manipuláció kezelését vagy azt, hogy mikor/hogyan kell megszakítani a kapcsolatot.

Állíthatunk fel határokat
A határok felállításához mindenkinek fel kell ismernie a saját igényeit és korlátait, és világosan, határozottan kommunikálnia kell azokat. 

Ügyeljünk a jelekre
Ha az érzelmi manipuláció jelei közül csak egy vehető észre, és csak alkalmanként, az nem olyan aggasztó, mint a következetes és visszatérő manipuláció mintájának észlelése. Érdemes figyelni ezeket a mintákat, úgy meg lehet állapítani, hogy van-e rosszindulatú szándék.

Beszéljünk egy megbízható baráttal vagy családtaggal
Néha egy megbízható barátnak vagy családtagnak a bizalma segíthet feldolgozni, amit észreveszünk, de nem akarunk elfogadni. Általuk külső nézőpontot kaphatunk, ugyanakkor segíthet abban is, hogy elkerüljük az elszigetelődést, amit a bántalmazó talán igyekszik elérni.

Bízzunk a megérzéseinkben
Lehet, hogy könnyebb mondani, mint megtenni, de ha az intuíciónk azt súgja, hogy a kapcsolat nem tisztességes vagy biztonságos, érdemes hallgatni rá. Ha aggályok merülnek fel, érdemes róluk valakivel beszélni, aki segít eldönteni, hogyan kell kezelni a problémát.

És természetesen segíthet egy pár vagy egyéni terápia is.

Image by teksomolika on Freepik

Mikor kell elmenni

Ha valaki az érzelmi bántalmazás több jelét és típusát észleli, nem érzi magát biztonságban, vagy folyamatosan boldogtalan a kapcsolatában, akkor itt az ideje a távozásnak. Ezek a döntések soha nem könnyűek, és még nehezebbek, ha érzelmi manipulációról van szó, de mindenképpen szükségszerűek.

Hiszen mindenki megérdemel egy nyugodt, biztonságos kapcsolatot.

Nyitókép: Image by Drazen Zigic on Freepik

EZ IS ÉRDEKELHET: