Otthonról dolgozni? Csodásan hangzik, de van árnyoldala

A Covid előtt is létezett, ám a vírussal egyre szélesebb körben teret nyert a home office, így ma már egyre több munkát végezhetnek el az emberek az otthonukban, saját eszközeiket használva.

Számos előnye van ennek a fajta munkavégzésnek. Egyet jelent a szabadsággal, saját időbeosztással, időveszteség nélküli munkavégzéssel. Akadnak azonban hátulütői is, amikről sokkal ritkábban esik szó.

Összeszedtük őket:

Elmagányosodás

A home office előnye, hogy nincsenek idegesítő munkatársak, kínos beszélgetések, kötelező bájcsevejek. Csak azzal érintkezik az ember, akivel feltétlenül szükséges a munkavégzés során, és azzal is minimálisan.

Hosszú távon azonban ez hátrány is lehet, hiszen nincs emberi kontaktus, nincs ismerkedés, sem közvetlen visszajelzés a munka során. Az ember sok dolgot tapasztalhat, tanulhat másoktól, az otthon magányában azonban ez sokkal nehezebb. Hiányozhatnak a beszélgetések, a társas kapcsolatok és egész egyszerűen, szinte észrevétlenül bekövetkezik az elmagányosodás.

Nagyobb nehézséget okozhat az izoláció, a távolság, a kimaradás érzése, mely a munkavégzés során is komoly akadályokat jelenthet.

Saját eszközök használata

A legtöbb home office munka saját eszközökkel, berendezéssel történik, így azok kopnak, használódnak, nem pedig a munkahelyi berendezések. A munkavállalónak magának kell megteremtenie a rendezett, tiszta, munkavégzésre alkalmas munkaterületet. Többet kell fűteni, világítani, elektromos berendezéseket, áramot használni, és ez nem mindenki számára egyszerű.

Saját időbeosztás

Aki otthonról dolgozik és nem kötött az időbeosztása, magának osztja be a munkavégzés pontos idejét. Dolgozhat késő este, vagy reggel nagyon korán is. Viszont megvan az esélye annak, hogy mindenféle ürügy, magánügy, eltereli a figyelmet, és így túlságosan eltolódik, vagy elmarad a munka.

Minden fontosabb

Az otthon végzett munka hátránya lehet az is, hogy hamarabb ki lehet zökkenni, elterelődik a figyelem külső, sokszor külső dolgok miatt. Csenget a postás, beugrik a szomszéd, felhív az anyós, a barátnő. Mosás, főzés, takarítás – mindig van valami. És már meg is csúszott a munka, nincs kész a kiadott projekt, de a munkaidő lejárt.

Monotonitás

Munkahelyen jobban telik az idő. Egy kis pletyi, egy-egy cinkos összenézés, szünetben egy kávé, egy elszívott cigi. Otthon végtelen óráknak tűnhet a munkaidő ezek nélkül, ráadásul a szürke rutin és a monotonitás bedarálhat.

Eltolódhat a munka-magánélet egyensúlya

A rugalmas munkaidő sokszor előny, de olykor hátrányt is jelent. Időt lehet spórolni azzal, hogy nem kell a munkahelyre elmenni, és nincs kiszabott ebédidő. Ugyanakkor otthon ezek helyett, és sokszor a családdal töltött idő helyett is munka folyik, és akár könnyedén sérülhet a munka-magánélet egyensúlya is.

Nem ismerik el munkaként

Sokan mondják, hogy az otthoni munkavégzés nem is „igazi munka”. Gyakran elhangzik: „á, te otthon vagy, neked könnyű, nem is igazán dolgozol”?
Rendszerint alábecsülik azokat, akik otthon dolgoznak. Pedig az otthoni munkavégzés is munka!

Otthon dolgozni jó dolog. De tudatosan oda kell figyelni arra, hogy a hátrányai ne vegyék át az uralmat a mindennapok felett.

Mayerné Répási Adrienn

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.