Három fantasy sorozat, amit kár lenne kihagyni

Havonta újabb és újabb sorozat érkezik a streaming oldalakon. Hol nagyon sikerül egy-egy sorozatnak a nézők ízlését eltalálni, és szárnyal a népszerűsége, hol kevésbé és hamar kaszát kap. Mi most összegyűjtöttünk három fantasy sorozatot, amelyek kimondottan jól sikerültek, így érdemes belepillantani mindegyikbe.

Készüljünk fel egy kis pattogatott kukoricával és üdítővel. Egyhamar nem fogunk tudni elszabadulni a képernyő elől.

The Last of Us 

Aki kicsit jártasabb a videójátékokban, annak nem kell bemutatni a sorozat alapjául szolgáló játékot. Igazán izgalmas az alapötlet. 2003-ban a mutálódott Cordyceps gomba tömegesen elszabadul, ami rengeteg emberből zombiszerű lényt kreál, és hatalmas pusztítást visz végbe a világon.

Joel és Ella, a film főszereplői e világjárvány pusztította Amerikán készülnek átutazni. Miközben ők jobban megismerik egymást, mi bepillantást nyerhetünk a kezdetekbe, valamint az ő korábbi életükbe is.

Persze közben a spóralényekkel és brutális körülményekkel kell megküzdeniük, nem beszélve az emberi gyarlóságról, a kíméletlen fosztogatókról, gyilkosokról és elmeroggyantakról.


Van itt minden, mint a jó boltban. Tűzbogarak, a FEDRA és jó pár önfenntartó csapat. Mégsem csak az izgalomra apellál a sorozat, mélyen belemászik lélektani dolgokba, érzelmekbe is.

Bár tulajdonképpen a végig lebegtetett lehetőség, hogy felbukkannak a lények alig-alig következik be, ez nem von le sokat a sorozat élvezhetőségéből.

Kár lenne kihagyni!

Az álmok fejedelme (The Sandman)

A filmsorozat a Neil Gaiman által írt nagysikerű képregényből készült. Főszereplője Sandman, az álmok istene. A sorozat egy különös fantáziavilágba kalauzolja el a nézőt, ahol a valóság és az álmok világa szorosan összefonódik. Itt próbálja a főszereplő – miután hosszú évekig fogva tartotta egy mágus – helyreállítani az egykori hatalmát és világát, visszaszerezni azt, ami az övé volt.

A birodalma darabokban, hatalmát rejtő három tárgyat is vissza kell szereznie. Ehhez hat testvére asszisztál, a Végtelenek, akik ugyanúgy működnek, mint bármelyik mitológia istenei. A halandókat használják fel egymás elleni játszmáikban, miközben ők maguk is esendők, elbuknak, hatalomra jutnak, szenvednek és örülnek.

A filmben igazán izgalmas látványvilágot, sötét, nyomasztó hangulatot sikerült létrehozni, de az érzelmek széles skáláját is megmozgatja a térben és időben ugráló történet. Nem beszélve az egyedi sztoriról, és a nem szokványos karaktereket jól megformáló színészekről.  

A vezető producer maga Neil Gaiman volt, ennek köszönhető, hogy felejthetetlen, lidérces, álomszerű és nagymértékben hű lett a film a képregényhez. A megjelenése után három nappal már az első helyen állt a Netflix top 10-es listáján. A sorozatot jelölték a legjobb különleges produkció kategóriában a 2023-as Annie Awards-on is.

Árnyék és csont (Shadow and Bone)

Leigh Bardugo Grishaverzum regényei alapján készült sorozatnak a második évada épp a napokban debütált. A legfontosabb érv, ami a film mellett szól az, hogy a történet nagyon sok része Magyarországon készült, így esélyes, hogy a filmben számos hazai helyszínt mi is felismerhetünk. De a filmsorozat mellett szól a nagyszerű színészi játék, a feszes tempó, az izgalmas világfelépítés, a grisák látványos képességei, a finom humor és leheletnyi romantika is.

A 19. század eleji Oroszország ihlette történet több szálon fut egyszerre, melyek végül összeérnek.

A fő szál a Ravkában nevelkedett árvának, Alina Starkovanak, és barátjának, Malnak története. Mindkettőjüket besorozzák a hadseregbe. Egy nap veszélyes küldetésre indulnak az Árnyzónába, grisák társaságában. A grisák olyan emberek, akik képesek manipulálni, segítségül hívni és akár fegyverként is használni a hozzájuk rendelt elemeket. Van, aki uralma alá tudja hajtani a tüzet, van, aki a szelet idézi meg, más parancsolni tud a fémeknek, és van, aki az érzelmeket, a szíveket tudja befolyásolni.

Alina eddig nem ismert, ritka természetfeletti képessége ekkor derül ki. Alina meg tudja idézni a fényt, ami hatásos fegyver az Árnyzónában. Innen nincs megállás. Mindenki őt akarja befolyásolni.

Végül ki így, ki úgy, megpróbálja megmenteni a világot, vagy önmagát a sötét hatalomtól és attól, hogy az Árnyékvilág teljesen bekebelezze.

Mayerné Répási Adrienn

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.