Tudok nyolc okot, miért olvass minden nap

Szeretsz olvasni? Mikor olvastál utoljára? Persze, tudom, nehéz a mai rohanó életmódunk mellett elcsendesedni, és időt szánni a kikapcsolódás valamilyen formájára, például az olvasásra. Pedig rengeteg előnye van annak, ha minden nap, akár rövid ideg is, de könyvet veszel a kezedbe.

Fel is sorolok néhányat.

Nyolc érv, mely az olvasás mellett szól:

Javítja a koncentrációs képességet

A modern élet azonnali szórakozást és millió ingert kínál, amik mind hatnak a figyelmünkre, nem ritkán el is terelik azt. A technológiai fejlődés szuper dolog, de a koncentrációs képességünk és a figyelmünk az ára. Hosszabb időn keresztül koncentrálni egy adott dologra unalom nélkül egyre fárasztóbb.
Szerencsére a koncentrációs képesség fejleszthető, méghozzá olvasással.

Tökéletes edzés az agynak

A rendszeres olvasás javítja a memóriát, a kifejezőképességet, a helyesírást, és bővíti a szókincset. Azt is mondhatnánk, hogy az olvasás pallérozza az agyat. Még az olyan kognitív betegségeket is jó eséllyel távol tartja, mint az Alzheimer-kór. Vegyünk tehát minél gyakrabban könyvet a kezünkbe, és olvassunk néhány oldalt, mert élénken tart, csökkenti a kognitív hanyatlást és az időskori szellemi leépülést.

Az olvasástól könnyebb és minőségibb az alvás

A nap végén, az energikusabb tevékenységek után nagyon nehéz lenyugodni, és ez lefekvés előtt problémát okozhat. Nehezebb elaludni, és ha sikerül is, az alvás minősége nem lesz tökéletes. Nyugtalanul alszunk, fel-fel ébredünk.

Az olvasás során kényelmes testhelyzetet veszünk fel, csend van, nincs villódzás, kék fény. Olvasás közben könnyebben sikerülhet ellazulni, kivéve, ha túl jó az olvasmány, mert akkor előfordulhat, hogy ellenkező hatást vált ki belőlünk. Ettől függetlenül ajánlott a napot egy könyv társaságában befejezni.

Remek stresszoldó tevékenység

Egy jó nevetés, egy stresszlevezető sport, mint a futás vagy a jóga után, az olvasás az egyik legjobb stresszűző tevékenység. Ellazít és elfeledteti velünk az aznapi gondokat, bajokat.

Az olvasás empatikusabbá tesz

A könyvekben sokféle embertípussal, élethelyzettel, gondolkodásmóddal ismerkedhetünk meg. Olvasva jobban megértjük mások érzéseit és gondolatait, jobban átlátjuk mit, miért tesznek, és emiatt teljesen máshogy állunk másokhoz. Sokkal toleránsabb leszünk, ha rendszeresen olvasunk.

Az olvasás tanít

Az olvasás közben óhatatlanul is rengeteg dolgot megtanulunk egy-egy témáról. Nagyszerű módja az általános ismeretek bővítésének. Egy-egy olvasmány erejéig jobban megismerhetünk egy adott szakmát, annak velejáróit, egy technikai vívmány működését, de a történelem fontos részei is feltárulhatnak előttünk.

Színesíti, élénkíti a fantáziánk

Az olvasás jóval nagyobb igénybevételt jelent az agy számára, mint a képek vagy a beszéd feldolgozása. Itt nem készen kapjuk a látványt, mint egy film nézésekor, hanem a saját képzeletünk színezi ki, alakítja az olvasmányban szereplő dolgokat, a helyszíneket, a szereplők kinézetét. Ez nagyon szépen fejleszti a képzelőerőt és a fantáziát.

A könyvek hatnak ránk

Minden egyes történet valamilyen módon hat az olvasójára, legalább egy kicsit, azaz a könyvek hatnak ránk. Az érzelmeinkre, a hangulatunkra, az ízlésünkre. De az olvasás formálja a gondolkodásmódunk, világlátásunk, véleményünk, hitünk is.

És még egy dolog: Tudtad, hogy hosszú, boldog, tartalmas életet élhetnek azok, akik olvasnak? Átlagosan 2 évvel hosszabbítja meg az életet ez a remek, hasznos tevékenység. Tehát, aki igyekszik minden nap egy kis időt olvasásra szánni, az nem csak kipihentebb, tájékozottabb és empatikusabb, hanem hosszabb életű is lesz!

Szóval? Mit fogsz legközelebb elolvasni?

Mayerné Répási Adrienn

Fotók: Mayerné Répási Adrienn

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.