A férjem rossz apa, avagy hét viselkedési forma, amit egy jó apa nem engedhet meg magának

Mindenkinek vannak elképzelései arról, milyen lehet szülőnek lenni, mi egy szülő dolga, milyen lehet egy jó szülő. Van, aki a saját szüleit tekinti példának, más éppen azt nem akarja követni, amit otthon látott. Olyanok is vannak, akik újszerű nevelési elvekkel kísérleteznek, ám egy pont mindegyik esetben azonos – szülőnek lenni teljesen más, mint az elképzelés.

A szülők türelme minden egyes nap próbára van téve. Minden nap tartogat kihívásokat, nehézségeket. De mi van akkor, ha a nehézség maga a párod? Szoktál ránézni és azt gondolni: „A férjem kiábrándító apa?”

Ha ez csak elvétve van így, az természetes. Senki sem tökéletes, ha a gyereknevelésről van szó, és vannak, akik jóval nehezebben rázódnak bele a szülő-szerepbe. Ám ha folyamatosan frusztrál, idegesít a párod viselkedése szülőként, akkor a problémával fogalkozni kell.

Vannak viselkedési formák, amit egy jó apa nem enged meg magának. Összeszedtük ezeket.

Íme hét viselkedési forma, amit kerülni kell:

Apa többet kiabál, mint beszél

Amikor úgy érezzük, senki nem figyel ránk, hajlamosak vagyunk arra, hogy felemeljük a hangunk. Vannak férfiak, akik apaként kiabálással akarnak tekintélyt, csak sajnos a kiabálás növeli a stresszt, nem jó kommunikáció. A gyerekek, akikkel sokat kiabálnak, általában agresszívabbak, visszahúzódóbbak vagy indulatosabbak. 

Ha a te férjed is sokat kiabál, a legfontosabb az, hogy te nyugodt maradj. Beszélj halkan. Ha a gyerekek előtt veled is kiabál, mondd, hogy privátban folytatod a beszélgetést.

Csak kritizál

Az aljasság a rossz apa egyik tulajdonsága. A folyamatos kritikus kijelentések negatívan befolyásolhatják gyerekek fejlődését, mert a folyamatosan bírált gyerekeknek nehézséget okoz mások érzelmeinek azonosítása. Sokkal gyakrabban szoronganak, éreznek szégyent vagy bűntudatot.

A gyerekeknek érzelmi biztonságra van szükségük. Beszéld meg a férjeddel, hogy legyen kedvesebb, ne csak a rosszat vegye észre, ne csak kritizáljon. Bátorítsd őt, hogy minden nap dicsérje meg a gyerekeit.

Image by cookie_studio on Freepik

Nem vesz részt semmiben

Az apukák gyakran vannak abban a helyzetben, hogy szinte semmit nem tudnak a gyerekükről. Ez egyeseknél önhibájukon kívül alakul így, például munka miatt. Sok apuka azonban megtehetné, mégsem vesz részt a gyerekekkel kapcsolatos mindennapi dolgokban. Nem tartja a kapcsolatot az iskolával, az orvossal, nem viszi a gyereket szakkörökre, különórákra. Nem vesz részt a logisztikában, a szervezésben. Ez nagy nyomást helyezhet az anyára, és a gyerekekre is hatással van. Azt érezhetik, ők nem fontosak.

Ezen lehet javítani azzal, ha az apa módszeresen be van vonva az ügyintézésbe.

Barátként kezeli a gyerekeket

Egy szülő sem szereti, ha a gyereke haragszik rá. Fontos azonban betartani a szülő és a gyermek határait. 

Ha az apa és a gyerekek kapcsolata csupa móka és játék, az gondot okozhat, hiszen az anyát a „rosszfiú” szerepbe helyezi. A gyerekek is olyan információkat kapnak a házasságról, amik nem relevánsak számukra. Összezavarodhatnak a családban betöltött szerepüket illetően.

Fontos, hogy az apa ne csak haver legyen, és te ne csak a szigor. Meg kell osztani a szerepeket is, s a szülőnek szülői szerepet kell alakítania.

Image by cookie_studio on Freepik

Nem lehet rá számítani

Nem jó helyzet, ha egy család nem számíthat az apára. Ha mindig mindent anyának kell intézni. Egy rossz apára sem a felesége, sem a gyerekei nem számíthatnak. Azok a gyerekek, akik nem bíznak a szüleikben, hajlamosabbak a szorongásra és a depresszióra. Ha a gyerekek úgy érzik, hogy nem számíthatnak az apjukra, az anyjukhoz fordulnak. Ez megakadályozhatja őket abban, hogy kapcsolatot alakítsanak ki az apjukkal.

Ez csak úgy javítható, ha több felelősséget adsz a férjednek. Akkor is, ha ezt kezdetben szinte kényszeríteni kell, és akkor is, ha megszokásból inkább megcsinálnád magad.

A rossz apa nem fegyelmez

Vannak, akik úgy gondolják, hogy a fegyelmezés túl drasztikus. Pedig a fegyelmezés nem egyenlő a bántalmazással, és bizony szükségszerű, hiszen a gyerekek hosszú távú szokásainak megtanításáról szól. 

Ha apa nem fegyelmezi a gyerekét, akkor nem segít abban, hogy a gyerek megtanuljon előre gondolkodni. Ha ráadásul beavatkozik az anya fegyelmezésébe, zavaros környezetet teremt. 

Fegyelmezés terén a szülőknek a gyerek érdekében muszáj összhangban lenniük, és közös elveket vallaniuk. Érdemes átbeszélnetek a lehetséges büntetési formákat, és összedolgozni.

Vagy éppen túlságosan szigorú

Az egyik apa sosem fegyelmez, a másik túlságosan szigorú. Egyik sem jó. Ha a szülő túl magas követelményeket támaszt, az a serdülők bizonytalanságához vezethet. A szigorú szülői nevelés nem hagy teret a gyermeknek, hogy fejlessze saját egyéniségét, ahogy nő. 

A szigorú, merev elvárások egyik káros mellékhatása például az, hogy a gyerek hazudozni kezd. Ezt elkerülendő érdemes józan határokat szabni a szigorral, és megértetni apával, hogy az apa-gyerek kapcsolaton legyen a hangsúly, ne a tökéletes viselkedésen és az elvárásokon.

Úgy érzed olykor, hogy a párod rossz apa? Jelezd neki. Beszéljetek. Mint minden konfliktus esetén, fontos, hogy higgadtan és koncentráltan beszéljétek meg egymás szülői elvárásait, a család konkrét igényeit. A beszélgetés fontos, de megszégyeníteni a másikat tilos. A cél egymás segítése, a gyerek és a család érdekében.

Nyitókép: Image by bearfotos on Freepik

EZ IS ÉRDEKELHET:

2 hozzászólás
  1. Haha!
    Még ha az apa hajlandó lenne ezt belátni vagy egyáltalán beszélni erről. Nem tudom milyen álomvilágban él az író. Apa úgy látja, hogy ő dolgozik és neki ezen felül semmi dolga nincs. Próbálj meg beszélni egy ilyen apával.Sok sikert hozzá! Én már próbáltam, milliószor, meg se hallja, a tudatáig nem jut el.

  2. Miért kell többnyire csak a pasikat fikázni? A „rossz anya” talán fogalmilag van kizárva…?

    Szeretnék látni olyan kritikus cikket, ami nem degradálja le egyik nemet sem, hiszen mindkét félben lehet (jobbára van is!) hiba!

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.