A boldog, szerető család működéséhez csak néhány apróságot kell betartani


Az online térben, a közösségi média túlterjedt világában mindannyian eltávolodtunk kissé a valódi világtól. Egyre kevesebbet érintkezünk hús-vér emberekkel, emberi kapcsolataink jelentős részét az avatárok, online, arctalan idegenek teszik ki. A család azonban igazi. Jelen lévő. És ez alapvető fontosságú szellemi és fizikai jólétünk szempontjából, hiszen személyes interakciókra mindenképpen szükségünk van.

A pozitív családi kapcsolat fontos. Fontos a szülőknek és fontos a gyermekeknek is. Az erős és pozitív családi kapcsolatok biztonságos hátteret biztosítanak. Egy meleg és szeretetteljes család minden bajtól megóv, és megtart, ha szükség lenne rá. Megkönnyítik a család számára a problémák megoldását, a konfliktusok kezelését és a véleménykülönbségek tiszteletben tartását.

Amellett, hogy védenek, a pozitív családi kapcsolatok fontos alapot is biztosítanak – megadják a gyerekeknek azokat a készségeket, amikre szükségük van saját egészséges kapcsolataik kialakításához, a biztonság pedig, amit a szüleik nyújtanak nekik, erős önbizalommal ruházza fel őket. Így tudják nyugodtan felfedezni a világot maguk körül, így mernek új dolgokat kipróbálni, megtanulni.

Image by pressfoto on Freepik


De vajon mi segít abban, hogy jó családi kapcsolatokat tudjunk kialakítani?

Szeretetből, biztonságból, megfelelő minőségű és mennyiségű kommunikációból, jó kapcsolatokból erős családok nőnek, de segít néhány szabály és mindennapi rutin is.

Fontos az együtt töltött minőségi idő

Ez lehet sok közös beszélgetés, közös programok, rengeteg nevetés. Kérdezzünk, érdeklődjünk egymásról, hallgassuk meg egymást. Menjünk közös programokra, kirándulni, nagy csajos bevásárlótúrákra, mozizni, utazni, de közös program egy nagy társasjátékmaraton, kártyaparti vagy közös sütögetés is.

Legyenek közös megbeszélések, ahol a család számára fontos kérdésekről mindenki együtt dönt – szülinapokról, nyaralásról vagy akár arról, legyen-e háziállat.

Image by freepic.diller on Freepik


Fontos a kommunikáció, szülők és gyerekek, szülő és szülő közt is

Amikor a partnernek vagy a gyereknek mondanivalója akad figyeljünk oda, hallgassuk meg. A család minden tagjának éreznie kell a figyelmet. Akkor is, ha a figyelemre a lefekvés előtti utolsó 5 percben van szükség, de akkor is, ha az autóban, ebédlőasztalnál, kutyasétáltatás közben kerül sor egy kis beszélgetésre.

A pozitív kommunikáció arról szól, hogy ítélkezés nélkül hallgassunk, nyíltan és tisztelettel fejezzük ki saját gondolataink és érzéseink. Tudjuk elismerni a hibákat, tudjuk bevallani, hogy nem vagyunk mi sem tökéletesek – szülőként a gyerekek felé is.

Fontos tehát, hogy legyenek spontán beszélgetések, de legyenek – különösen a tinédzserekkel – előre tervezett, nehezebb beszélgetések is a fontos dolgokról. Az alkohol, a tanulmányi nehézségek és a pénz például olyan témák, amiről a családoknak nehéz beszélniük, de mégis időt kell szakítani rá ahhoz, hogy bizalmi, jó kapcsolat épüljön ki.

Image by DCStudio on Freepik


Fontos odafigyelni a nem verbális kommunikációra is

Sok családban előforduló hiba, hogy nem kerülnek kimondásra fontos dolgok. Ezekről is árulkodnak azonban a cselekedetek. Érdemes ezekre is odafigyelni, ha kell, rákérdezni, és mindenféleképpen támogatni. Különösen fontos lehet ez a tiniknél, de igaz a család minden tagjára.

Mutassuk ki a szeretetet

Bár evidensnek tűnik, mégsem az. A boldog család egyik kulcsa a szeretet és ennek kimutatása. Tudassuk mindenkivel a családban, hogy szeretjük és értékeljük. Többféleképpen megtehetjük. Lehet ez egy egyszerű „szeretlek” kimondása vagy puszi a lefekvéskor, lehet a kedvenc étel elkészítése, de lehet egy-egy spontán ajándék vásárlása az üzletközpontban, ami jelzi, hogy gondoltunk a másikra.

Legyen a családon belül csapatmunka

Amikor a család csapatként dolgozik, mindenki úgy érezheti, hogy egy egész része, és képes is hozzájárulni az egészhez. Egy erős családban mindenkinek megvan a maga feladata, vannak egyértelmű szabályok és határok. Osztozni lehet a házimunkán, amibe a legkisebbeket is be lehet vonni, a nagyobbak hozhatnak saját döntéseket és mindenkinek lehet a családot érintő kérdésekben szavazati joga. Legyenek szabályok, amik mindenkire vonatkoznak.

Egy szerető családban jó élni. Megvéd, körülölel, támogat. Persze, mint mindenért, ezért is dolgozni kell, de ha odafigyelünk egymásra és alkalmazkodunk egymáshoz, sikerülhet.

nyitókép: Image by Freepik

Ha tetszett a cikk, támogatásoddal kifejezheted tetszésed, és segítheted munkánkat.
KATTINTS IDE!
Köszönjük!

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.