Hogyan bánj azzal, aki mindenért téged hibáztat

Volt már, hogy úgy érezted, egy szeretted jogtalanul, ok nélkül, mindig mindenért téged hibáztat? Ha igen, ez a cikk most neked szól.

A következőkben 7 módszert mutatunk, ami abban segíthet, hogyan kezeld, amikor a másik – legyen az a párod, valamelyik családtag, esetleg munkatárs – rendre téged hibáztat, ha bármilyen kellemetlen vagy kényelmetlen helyzetbe kerül.

Az egyik legnehezebb és legfájóbb, ha mindez egy kapcsolaton belül alakul ki, ha azon kapod magad, hogy mindig te vagy az oka mindennek. A viták, feszültségek mellett az állandó hibáztatás kifejezetten mérgező hatású is lehet. Meggyengíti a bizalmat, felemészti a szerelmet és tönkreteszi a korábban romantikus kapcsolatot.

De nézzük is, melyek azok a mondatok, amelyekből felismerheted, hogy lassan bűnbakká válsz és amelyek a leggyakrabban elhangzanak a hibáztató szájából:
„Nem lennék olyan mérges, ha…”, „Te mindig…”, „Te soha…”, „Sikerült volna, ha te…”, „Csak miattad döntöttem úgy, hogy

Image by katemangostar on Freepik

Ezeket hallgatni, főleg hosszasan, érthető módon frusztráló. Mivel a probléma sokakat érint, már a szakemberek is foglalkoznak vele. Azért, hogy ez a visszahúzó kommunikáció végül ne törje le, ne vegye el senki kedvét a mindennapoktól, a pszichológusok azt javasolják, derítsük ki, hogy mi okozza ezt a másiknál, majd tanuljuk meg, hogyan kell kezelni azt, aki folyamatosan valaki mást hibáztat mindenért.

Honnan eredhet a hibáztatás?

  • Gyakran a harag táplálja egy tett miatt, amit a hibáztatott személy vagy megtett, vagy nem.
  • Valami nyomasztja az illetőt, ideges miatta – de nem beszél róla, inkább a másikat okolja.
  • Boldogtalan, elégedetlen – és ezt a frusztrációt könnyebb másra kivetíteni.
  • Munkahelyi-, kapcsolati gondjai vannak – amelyek nincsenek megfogalmazva, kimondva.
  • Felmerülhet a hibáztatónál a nárcisztikus személyiségzavar jelenléte is.

A hibáztatás mögött szinte mindig valamilyen kivetítés áll, ami az idő múlásával akár szokássá is válhat – derül ki egy, a témával foglalkozó anyagból. Ebben azt is leírják, hogy ez a viselkedés olyasmi is lehet, amit az illető még a gyerekkorából hoz.

Image by benzoix on Freepik

De mit tehetsz akkor, ha a hibáztatás lassan állandóvá válik?

Íme, 7 tipp arra, hogy hogyan bánj azzal, aki mindenért téged hibáztat:

1. Állj ellen a késztetésnek, hogy visszavágj

Inkább vegyél mély levegőt, és lépj egyet hátra. Emlékeztesd magad a partnered jó tulajdonságaira, ne próbáld megállapítani, hogy kinek van és kinek nincs igaza. Inkább arra fókuszálj, hogy higgadtan tudj válaszolni.

2. Gyakorold a nyílt kommunikációt

A hibáztatás a félresiklott kommunikációra is utal. Ha a kommunikáció nyílt, átlátható és világos, akkor a dolgok azok maradnak, amik, és hamar megoldódnak. Ha nem így van, általában akkor csinálunk a bolhából is elefántot.
Tehát, inkább mutass némi elfogadást és türelmet, illetve, jelezd a másik felé, hogy kész vagy mindenről – de csakis egyenrangú félként – beszélni. Beszélj vele arról is, hogy rosszul esik, amit csinál – de lehetőleg ne vádaskodva.

Image by Freepik

3. Ismerjétek meg egymás nézőpontját, látásmódját

Beszéljetek arról, hogy milyen szinten vannak elvárások köztetek, valamint, hogy ki, miben hajlandó kicsit rugalmasabbá válni a kapcsolat érdekében. Döntsetek az esetleges kompromisszumokról is – amikor minkét fél ad is, de kap is. Ne felejtsétek el, hogy két ember egy kapcsolatban sem mindig tudja, hogy mit gondol a másik, ezért beszélni kell róla.

4. Ha állítólag mindenért te vagy a hibás, készíts belső leltárt

Ez abban segít, hogy megértsd, a hibáztatás tényleg neked szól, vagy a másik így ereszti ki a gőzt? Illetve, így rájöhetsz arra is, hogy kell-e egyáltalán bűntudatot érezned azért, mert szerinte(!) nem jól tettél valamit. Ha ezekre egyértelmű „nem” a válaszod, ne áldozatként viselkedj, hanem próbáld tisztázni a helyzetet.

5. Határozd meg a kényes pontokat

Próbáld meg kideríteni, mely helyzetek vagy cselekedetek váltják ki a másikból a hibáztató viselkedést.
Általában mindenkinél vannak olyan témák, amelyek kiverik a biztosítékot. Legyen az gyereknevelés, a pénz beosztása, egymás szülei, bármi. Ha tudod, mi a másik érzékeny pontja, óvatosan tereld rá a témát, és fokozatosan, kis lépésekben próbálj vele erről beszélni. Persze, csodákra ne számíts – de lehet, hogy idővel szelídül a helyzet.

Image by katemangostar on Freepik

6. Figyeld meg a mintát

Ahhoz, hogy a megfelelő módon a megfelelő választ tudd adni, először is figyeld meg a másik viselkedését akkor, amikor éppen feszült hangulatban van. Ha ilyenkor kicsit kívülről tudod nézni, idővel megláthatod, majd meg is értheted az adott mintát – és ezek alapján a megfelelő módon tudsz majd reagálni.

7. Próbáld meglátni a saját szerepedet is

Nem dughatod te sem homokba a fejed, ezért, ha elkezdődik a hibáztatás, nem árt, ha belegondolsz abba is, hogy van-e alapja annak, amit a másik mond, és meglehet, hogy tényleg hibát követtél el.
Gondold át, hogy akár tudatosan, akár akaratlanul is, de hozzájárultál a problémához? Van olyan rész az adott helyzetben, ami a te felelősséged?
Amennyiben igen, akkor a következőket teheted:

  • Ne csak bocsánatot kérj, magyarázd is el, hogy ez az eset miért történt.
  • Értesd meg vele, hogy nem fog többet megismétlődni és erre kifejezetten figyelni fogsz a továbbiakban.
  • Kárpótold valamivel, amit értékel.

Nyitókép: Image by Drazen Zigic on Freepik
Forrás

EZ IS ÉRDEKELHET: