Az idő, amit magadra fordítasz, aranyat ér

Mindenkinek van egy képzeletbeli listája, amin a számára fontos dolgok szerepelnek. De vajon hányan vannak, akinek ezen a listán szerepel az énidő? Biztos, hogy viszonylag kevesen. Sajnos.

Pedig az énidő kihagyhatatlan, el nem hanyagolható, fontos tétel kell, hogy legyen mindenki listáján, a te listádon is. Az önmagadra szentelt minőségi idő, amelyet önfejlesztésre, pihenésre, mozgásra, alkotásra szánsz, elengedhetetlen ahhoz, hogy hosszútávon jól érezd magad a bőrödben.

Fogd fel ezt az időt egyfajta befektetésnek. Tényleg aranyat ér.

Ha önmagaddal nem törődsz, az kihat az életminőségedre, a mentalitásodra, az életkedvedre, de még az egészségedre is.

Persze néha le lehet mondani róla a többi, fontosabb tevékenység javára, olykor el-el lehet hagyni, de hosszabb távon nem szabad és nem is érdemes.

Ha teljesen kimerülsz, ha semennyi időd nem marad pihenésre, feltöltődésre, akkor az élet egyik területén sem fogsz tudni maximumot nyújtani. Egy idő után alaposan feltolódnak a fáradság, enerváltság jelei. Életunt leszel, ingerült, úgy fogod érezni, hogy lemerültek az elemeid, elveszíted a motivációd, hamarabb idegested fel magad apróságokon is… Egész egyszerűen nem tudsz teljesíteni úgy, ahogy elvárnád magadtól és könnyebben legyűr majd a napi stressz, betegségek is!

Az énidő nem csak nagyszerű kikapcsolódási lehetőség, de egyfajta testi és lelki feltöltődést is eredményez. Jó, ha aktív és passzív időtöltést is választasz magadnak. Utóbbinak nincs pontos elérendő célja, végeredménye.

Nem igényel összpontosítást, testi és szellemi erőfeszítést sem, csak kikapcsol, megnyugtat, pihentet.

Az aktív tevékenységek, mint a sport, a mozgás, a kirándulás, az alkotó folyamatok pedig azon kívül, hogy feltöltenek, aktivizálnak, motivációt adnak, a személyiségfejlődésben is fontos szerepet töltenek be. Ráadásul a képességeid, készségeid pallérozásával is együtt járnak.

Az egész napos munkavégzés, a háztartás, a társas kapcsolatok sokasága mellett az ember nagyon kevés szabadidővel rendelkezik, melyet ténylegesen magára fordíthat. Nem számolható ide a céltalan telefonnyomkodás, a porszívózás vagy fűnyírás, de még egy családi társasozás sem. Lehet mindegyik feltöltő tevékenység, de mégsem saját énidő.

„Néhány perc pihenés és felfrissülés egy zsúfolt nap kellős közepén nem luxus, hanem éppen ellenkezőleg: az egészséges és termékeny élet alapvető része.”

Oszd be az időd!

Hogy hogyan oszd be megfelelően a rendelkezésedre álló időt, az rendkívül nehéz kérdés. Számtalan fontosabbnál fontosabb tétel lehet a listádon, melyek előrébb sorolandók. Mégis azt ajánlom, minden napra iktass be egy fél óra aktív és fél óra passzív időt, amit saját magadra szánsz. Nem kell világmegváltó, nagy dolgokra gondolni. Szó lehet egy pohár kávé nyugodt elfogyasztásáról, egy húsz perces futópadozásról, egy kreatív alkotó tevékenységről, egy kád forró vízben való elmerülésről vagy egy jó könyv kézbe vételéről is.

A lényeg, hogy személy szerint neked örömet okozzon, kikapcsoljon, feltöltsön. A saját igényeid vedd figyelembe ezzel kapcsolatban, ne másokét. És ebből ne engedj semmiképpen. Állíts fel fontossági sorrendet, és légy kicsit önzőbb! Felejtsd el egy kicsit, hogy mennyi elvégezendő teendő, munka vár még rád. Szakadj ki a mindennapi rutinból, a körforgásból.

És bármennyire is szeretnél, arra az időre ne más szükségleteit sorold előre, hanem a sajátod.

Mayerné Répási Adrienn

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.