10 manipuláló kifejezés, amit hamis emberek használnak a bizalom elnyerésére

Egy olyan világban, ahol az őszinteséget a kétszínűség gyakran eltakarja, döntő fontosságú, hogy megkülönböztessük az igazit az álnoktól. A hamis emberek, akik gyakran manipulálnak, meghatározott kifejezéseket és taktikákat használnak, hogy elnyerjék mások bizalmát és előmozdítsák saját céljaikat.

Íme 10 kifejezés, amire érdemes odafigyelni:

„Bízhatsz bennem.”

Ironikus módon, ha valaki úgy érzi, hogy mindenképpen ki kell mondania magáról ezt a biztosítékot, az gyakran pont az ellenkezőjét jelenti. A bizalmat tettekkel lehet kiérdemelni, nem csak szavakkal.

„Soha senkinek nem mondtam ezt korábban.”

Bár úgy tűnhet, hogy aki ezt mondja, bizalmaskodik veled, és látszólag a bizalmába fogad, légy óvatos. Ha valaki nagyon gyorsan megosztja a „titkokat”, lehet, hogy nem értékeli annyira a titoktartást, mint azt állítja.

Dicséret, mint manipuláció: 6 eset, amikor megkérdőjelezhető a bók

„Nem olyan vagy, mint mások.”

Ezt a fajta hízelgést arra tervezték, hogy különlegesnek és egyedinek érezd magad, de általában a hízelgő arra használja, hogy megtörje az ellenállást, csökkentse a védekezést, és megteremtse a hamis intimitás érzetét, amikor azt hiszed, az ő szemében értékes és fontos vagy. Hogy aztán kihasználhasson.

„Utálom a drámát.”

Érdekes módon az, aki gyakran beszél a dráma gyűlöletéről, sok esetben kimondottan élvezi. Sőt, olykor maga generálja a drámát, hogy konfliktusokat hozzon létre, amiből ő kerül ki győztesen.

„Csak brutálisan őszinte vagyok.”

Míg az őszinteség erény, ha bántó vagy érzéketlen, az sok esetben manipulációs taktika. Gyakran őszinteségnek mondott, de valójában durvaság, ami az empátia hiányának álcája.

„Mindig kitartok a barátaim mellett.”

Bár ez nemes tulajdonságnak tűnik, bizonyos összefüggésekben finom módja lehet a dominancia érvényesítésének vagy az adósságérzet megteremtésének – ezt a mondatot hallva úgy érezheted, kötelességed, hogy cserébe támogasd őt.

Image by freepik


„Nem vagyok olyan, mint a többi ember.”

Ez a kifejezés az exkluzivitás és a titokzatosság érzését hivatott kelteni, de gyakran a hitelesség hiányának vagy a felsőbbrendűség vágyának álcája.

„Magunk közt szólva…”

Ha valaki gyakran kezdi így a beszélgetést, legyél óvatos. Lehet, hogy a titoktartás álcáját használja, de egyértelműen pletykát terjeszt, és biztos lehetsz benne, hogy rólad is.

„Annyi embernek segítettem.”

Óvakodj attól, aki hangosan hirdeti jócselekedeteit. Az őszinte kedvesség nem keres tapsot vagy elismerést, és az, aki igen, inkább megerősítést keres, mint hogy valóban segítsen másokon.

„Te vagy az egyetlen, aki megért engem.”

Ez a kifejezés szintén egy taktika lehet arra, hogy elszigeteljen téged másoktól, és olyan egészségtelen dinamikát hozzon létre, amiben úgy érzed, felelős vagy a másik érzelmi jólétéért.

nyitókép: Image by vecstock on Freepik