A manipuláció három biztos jele

Nem mindig vagyunk tisztában bizonyos helyzetekkel az emberi kapcsolatokban. Manipulálok? Manipulálnak engem? Bármelyik megtörténhet.

Senki sem szereti ha manipulálják, és bevallani sem akarja senki magáról, ha manipulatív. Ám felismerni fel lehet mindkét esetet.

Ezek a jelei:

Zavaros magyarázat

Amikor a beszélgetés kezd zavarossá, követhetetlenné válni, felmerül az esélye, hogy manipulálnak. Ilyenkor a párbeszédnek vannak olyan aspektusai, amik félreértelmezésekhez vezethetnek, és többször is szükség van arra, hogy tisztázzuk a gondolatok mögött meghúzódó szándékokat. Ha ez történik, valószínűleg manipulatív helyzetbe kerültünk. Ennek az az oka, hogy az a személy, aki nem beszél egyértelműen, kétségeket próbál gerjeszteni, nem is biztos, hogy szándékosan.

A védekezés érdekében fontos észrevenni a jeleket és időben, határozottan felvilágosítást kell kérni, akkor is, ha a másik nem nyitott az őszinte és konkrét beszélgetésre.

Szükségtelen érzelemkeltés

Mint tudjuk, a manipuláció az érzelmekkel való játék. Amikor a beszélgetésben egyre több a beszélgetéshez nem is kötődő érzelem, vagyis az érzelmek nem következetesek vagy nem odaillőek, akkor valószínűleg manipuláció történik, aminek az a célja, hogy magas szintű érzelmi feszültséget generálódjon, amivel elkerülhető a beszélgetés elsődleges témájára való összpontosítás. A cél elvesztésével az érvelés is elveszik, zűrzavar keletkezik, és természetesen utak nyílnak meg a félreértelmezések előtt.

Ennek elkerülésére az egyik mód az önuralom, hogy jobban tudjuk kezelni az esetleges érzelmi nyomást.

Feszültség beszélgetés közben

Hányszor voltunk már olyan beszélgetésben, ami sokkal feszültebbé tett, mint amilyenek a beszélgetés kezdetén voltunk? Ennek oka lehet a téma, ami felidegesít bennünk, vagy az, hogy beszélgetőpartnerünkkel nincs meg a kétoldalú tiszteletkapcsolat, esetleg van egy nagyon markáns hierarchia, és egyikünk felsőbbrendűnek vagy alsóbbrendűnek érzi magát a másikkal szemben.

Kulcsfontosságú, hogy megtanuljunk hallgatni a testünkre, sokszor ez a feszültség apránként kezd fokozódni, és ha nem vagyunk tisztában azzal, hogyan jelez a testünk, akkor nagyon valószínű, hogy nem fogunk tudni megfelelően reagálni.

Nem szabad elfeledni, minden önmagunkkal kezdődik. 

Abban a pillanatban, amikor megértjük és tiszteljük magunkat, képesek leszünk felismerni, mikor akar valaki manipulálni minket vagy mikor fontos megnyitni az ajtókat egy olyan beszélgetés előtt, amely tiszteletet, megbecsülést és kölcsönös értéket generálhat.

Shocked woman photo created by lookstudio – www.freepik.com

EZ IS ÉRDEKELHET: