Taxisofőr, Viharsziget és a többi – Egy legendás rendező öt legjobb filmje

Martin Scorsese neve fogalom. A filmes világ kevesebb lenne nélküle, ha eredeti elképzelésének megfelelően papnak tanul. Szerencsére nem így tett, helyette rendező lett. Egyike a legnagyobbaknak, akinek a világon több millió rajongója van.

Éppen ezért is meglepő, hogy először 2006-ban kapott Oscar-díjat.

Egyedi látásmódja a mozgóképkultúráról alapjaiban változtatta meg a filmrendezést. Rengeteg jó filmet csinált, szinte minden műfajban. Rendezett drámát, musicalt, mesefilmet, dokumentumfilmet. Sőt, Michael Jackson Bad című számának kippjét is ő rendezte. Bob Dylanről pedig egész estés filmet készített.

Nem egy sztár is köszönheti neki hírnevét és Oscar-díját. Például Robert De Niro és Jodie Foster. A tini bálvány szerepkörből ő emelte át a komolyan vehető sztárok közé Leonardo DiCapriot.

Scorsese még ma, 80 évesen is aktív. Most megpróbáltuk a teljesség igénye nélkül az öt legjobb filmjét csokorba szedni. Na persze ennél jóval több igazán jó van, de ezekre, ha még nem láttad – mindenképp érdemes egy pillantást vetni:

Taxisoför
Az inszomniás, Vietnámot megjárt veterán éjszakánként taxisofőrként dolgozik. A világ számára egyre romlottabbnak tűnik, így változtatni akar. Először kicsiben kezdi, és egy kiskorú prostituáltat (Jodie Foster-t) igyekszik jó útra téríteni. Majd a polgármesternek is üzen, hogy takarítsa el a szemetet az utcáról, mindhiába. Így aztán, hogy süket fülekre talál, elindul, hogy rendet tegyen a világban ő maga.

A tégla
Az ír maffia által nevelt fiú kitűnő eredményeire tekintettel jelentkezik a Rendőr Akadémiára. Így a bűnbanda a személyében mindig egy lépéssel a rend őrei előtt járhat. Azt nem sejtik, hogy eközben egy fiatal tehetséges rendőr is beépül közéjük, hogy börtönbe juttassa a banda vezérét. Szerencsével jár? S a bűn útjain nevelkedő rendőrré váló fiú hűséges marad nevelőihez?

Leleményes Hugó
Apja elvesztése után, a pályaudvar órája mögött lakik Hugo, részeges nagybátyjával. Szabadidejében próbálja megjavítani a pályaudvar óráit. Közben igyekszik megcsinálni egy különös gépembert, amit apja után örökölt, mert meggyőződése, hogy az egy üzenetet tartalmaz az apjától. De ennél sokkal többet talál…

Viharsziget
Egy kis szigeten, a világtól elzárva tartják fogva az elmebeteg bűnözőket. Aztán az intézményből megszökik egy gyilkosságért börtönbe került nő. Két rendőrbíró érkezik a szigetre, hogy megoldja rejtélyt. Ám egyikőjüknek a saját démonjaival is szembe kell néznie a szigeten.

Nagymenők
Az 1950-es években egy kamasz fiú a helyi bűnözök közé keveredik. Pártfogásba veszik, kitanítják, és nagystílű bűnözőt faragnak belőle. A bűn útjai tele vannak gyilkossággal, droggal, álnoksággal, csalással, de ez egy cseppet sem zavarja. Mindaddig, amíg egy nap válaszút elé kerül. Vagy magát menti, vagy hű marad nevelőihez.

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.