8 tipikus kijelentés, amivel az éretlen ember takarózik

Az éretlen, színpadias – hisztrionikus, narcisztikus, borderline, antiszociális viselkedészavarral sújtott ember – számos közhelyszerű szófordulatot használ fegyverként. Ezek jó része arra szolgál, hogy a felelősséget elhárítsa magától.

Szófordulatai többsége a legkülönbözőbb helyzetekben csatasorba állítható. Meglepődsz, elbizonytalanodsz, ha szembekerülsz ezekkel a mondatokkal, és amíg válaszlépésen töröd a fejed, ő rendezheti sorait. Előhúz egy újabb érvet, mellyel uralja a pillanatot, ideig-óráig eltereli a figyelmet a lényegről.

S ha már majdnem tisztán látod a helyzetet, ismét előáll valamivel – vagy ha ez már nem elég, személyedet veszi célba –, és megint győztes helyzetbe kerül.

Kényelmetlenül érzi magát, ha szembesíted őt a tényekkel? Dehogy! Bocsánatot kér? Azt ugyan várhatod! Felhagy önpusztító viselkedésével? Előbb közölnek rólad aktképet a bulvárlapok! Téged fog hibáztatni. Túl komolyan vetted, amit mondott!

EZ IS ÉRDEKELHET: AKI ÁRT NEKED ÉS MAGÁNAK, AVAGY TUDJ MEG MINDENT A SZEMÉLYISÉGZAVARRÓL

Íme gyermeteg felebarátod néhány kijelentése a sok közül.

Nem figyelsz rám!

De igen, odafigyeltél, és legjobb tudásod szerint válaszoltál is. Ám nem értettél egyet vele! Gondolkodásmódja szerint nem lehet önálló véleményed semmilyen kérdésben. Ennélfogva, ha nem értettél egyet vele, akkor nyilván nem hallgattad meg.

Megőrültél!

Ezt többnyire akkor mondja, ha – leleplezvén mesterkedéseit – fejére olvasod vétkeit. Megpróbálja elérni, hogy kételkedj a valóságban és ítélőképességedben. Visszafordítja a nyársat, téged vádol. A bűnös nem ő volt. Ha így vélekedsz, csakis bolond lehetsz. Vond vissza a vádakat, és újra épelméjűnek tekint.

Ez más!

Amit szabad Jupiternek, nem szabad az ökörnek. Nem tartja be ígéreteit? Szeretőket tart? Ő (úgy hiszi) büntetlenül teheti.

Csak tréfáltam!

Gyengéden megaláz. Azután rád tipor, képletesen kiherél, porrá zúzni igyekszik önbecsülésedet. Próbára tesz, meddig mehet el. Ha túlfeszíti a húrt, és ezt számon kéred, rendszerint azt mondja, hogy csak bolondozott.

Túlságosan érzékeny vagy!

Vele nem fordulhat elő, hogy megsért, belegázol becsületedbe, figyelmen kívül hagyja érzéseidet és érdekeidet. Túlságosan érzékeny vagy! A nyárs megfordítása a legegyszerűbb módja a felelősség elhárításának.

Megváltoztál!

Éretlen felebarátodnak nem tetszik, hogy magabiztosabb lettél. Azt szeretné, ha mindörökre bizonytalan, gyámoltalan maradnál, s teljes mértékben tőle függenél. Leginkább olyan ember társaságában érezheti magát felsőbbrendűnek, aki nem tudja megvédeni érdekeit.

Fűnek-fának panaszkodik, becsmérel, mert gerinctelen vagy, de közben imádja azt a fontosságot, melyet ily módon szerez magának.

Féltékeny vagy!

Vagy ő féltékeny rád, vagy azt szeretné, hogy te légy féltékeny. Gyermeteg felebarátod gyakran tulajdonítja saját érzéseit másoknak. Mivel ő (hite szerint) tökéletes, nem ismerheti be „gyengeségeit”. Úgy érzi, te vagy féltékeny. És nyomban rád is bizonyítja.

Ha féltékeny vagy, az éretlen felebarátod számára a legnagyobb bókok egyike. Hitének megerősítése, hogy tudniillik ő kivételesen értékes. Ezért tesz is róla, hogy mások féltékenyek legyenek rá. Valós vagy nem létező eredményeivel, hódításaival, rendkívüli szépségével, sikereivel, vagyonával kérkedik. Mindenekelőtt párját, első szolgáját veszi célba.

Ne legyenek kétségeid: rólad van szó. Jelenlétedben szégyentelenül kacérkodik másokkal, míg téged tüntetően figyelmen kívül hagy. Semmi sem hízeleg neki jobban, mint ha nyilvánosan versenyeznek érte. Míg te küzdesz, ő sütkérezik a dicsőségben, hogy milyen kapós.

Sajnálom, hogy így érzel!

Csöppet sem sajnálja. Nem képes erre. Magát szánja. Fájdalmasan érinti őt kicsinyességed, önzésed. Magaddal foglalkozol, nem az ő érzelmi jólétével. Bántóan, lekezelően viselkedett, megcsalt? A te hibád, hogyan érzel ezzel kapcsolatban, nem az övé! A maga szempontjából igaza van. Neked tulajdonítja, benned látja, ami az ő sajátja.

Mondanánk, ne pazarold a jó modort egy ogrére. Éretlen felebarátod azonban nem szörnyeteg. Szerencsétlen, érzelmileg sérült embertársad, akin nem tudsz segíteni.

Legjobb neked, ha távol tartod magad tőle.

Ádám László

EZ IS ÉRDEKELHET:

1 Hozzászólás
  1. eletem az szeretsz feltekenyek ani bant ez melcsalt a ferfi igen milyen aza a oreg ez kover sovany akkor te 2020 augsz bracsas a idos 54 ev szeretunk nem fiat sors isten elet boldogsag amen karma

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.