Közösségellenes avagy antiszociális személyiség – ismerd fel és kerüld, ha tudod

Az antiszociális (közösségellenes) személyiségzavarban szenvedők többsége férfi. Legtöbbjük mindennapi életünk szereplője mint könyörtelen szülő, kegyetlenkedő tanár, vagy az Úr képmutató szolgája. Sokan megtalálják a társadalmi érvényesülés lehetőségét az üzleti vagy a politikai életben, a hadseregben, s akadnak közöttük bűnözők is jócskán: a fogvatartottak körülbelül 47 százaléka antiszociális személyiségzavarban szenved.

Az érintettek mindennél jobban félnek attól, hogy bárki uralja őket. Akkor érzik magukat biztonságban, ha függetlenek. Erőszakosságuk ama feltételezésből származik, hogy mások árthatnak nekik, megalázhatják őket. Fő törekvésük, hogy ezt elhárítsák, megelőzzék, másokat feltételezett gonosz szándékukban megakadályozzanak. Bármi áron győzni akarnak, s nem érdekli őket, ha másoknak fájdalmat vagy sérülést okoznak.

EZ IS ÉRDEKELHET: AZ ÖNIMÁDÓK VILÁGA

A közösségellenesek erkölcsi és érzelmi színvonala, gondolkodásmódja gyerekes. Cselekedeteikben nemigen korlátozza őket a bűntudat, a szégyen, a szorongás, vagy tetteik hátrányos következménye.

Narcizmusuk okán elégedettek magukkal. Feljogosítottnak, kivételesnek hiszik magukat.

Mértéktelenül önzők, gátlástalan élősködők. Ha nem kapják meg, ami hitük szerint jár nekik, vagy a dolgok nem úgy történnek, ahogyan azt ők akarják, gyakorta rettentően feldühödnek.

Egyesek nyíltan ellenségesek. Erőszakosak, kíméletlenek, s hiányzik belőlük az óvatosság és az alkalmazkodó félelem. Például alkohol, kábítószer hatása alatt vagy jogosítvány nélkül vezetnek, lopnak pusztán a kockázat kedvéért. Sokan közülük felnőtt életük jelentős részét börtönben töltik, mert nem hajlandók alkalmazkodni.

Mások erőszakosságukat társadalmilag elfogadott módon élik ki. Például az üzleti vagy a politikai életben, jogtudósként, sporttevékenységekben, rendfenntartó munkában, a katonaságnál. Általában igazodnak a szabályokhoz, de ha úgy látják, hogy megúszhatják, könnyen átlépik a határokat.

Megint mások a kegyetlenkedésben lelik örömüket. Megelégedéssel tölti el őket, ha áldozataikat megalázhatják, kínlódni vagy könyörögni látják.

És végül a legveszélyesebbek, a ragadozók, akiket pszichopatáknak vagy szociopatáknak is címeznek. Mivel hiányzik belőlük a lelkiismeret, a legnagyobb gaztettekre is képesek. A megtévesztés, befolyásolás nagymesterei ők, akik mások kizsákmányolásából élnek.

Mit tehetsz?

Ha gyanúd szerint közösségellenes személlyel találkozol, legokosabb, ha távol tartod magad tőle. Ha valamilyen ok miatt nem teheted, mert például rokonodról, munkatársadról, ügyfeledről van szó, ügyelj biztonságodra és javaidra.

Nem nehéz felismerni a nyíltan erőszakos személyt durva, kötözködő modora okán. Nem kevesen azonban rejtett erőszakkal, befolyásolással – gyengeségeit kihasználva – szerzik meg a másik személy fölött a hatalmat.

Bízz megérzéseidben! Ha találkozol valakivel, aki viselkedésével kényelmetlen érzéseket, szorongást kelt benned, annak az esetek többségében nyomós oka van.

Megpróbál kétségeket ébreszteni benned ítélőképességeddel, a tényekkel kapcsolatban? Lekicsinyli cselekedeteivel kapcsolatos aggályaidat? Igyekszik elterelni figyelmedet lényeges kérdésekről? Az áldozatot alakítja? Próbál megfélemlíteni, bűntudatot ébreszteni benned, megszégyenít és a többi?

 Ne előlegezz bizalmat ekképpen viselkedő embernek!

Ha kétségeid vannak bármely állításával kapcsolatban, mondd, hogy meg kell gondolnod a dolgot. Meg is kérdezheted tőle, hol és hogyan ellenőrizheted kijelentéseit. Vagy tégy fel kérdéseket, és elemezd a válaszokat. Kérdezz rá a részletekre, de ne ítélkezz, ne minősítsd a másik személyét. Kerüld az ellenséges hangvételt, a sértegetést, a fenyegetést! Ha ő él ezen eszközökkel, ne védekezz, ne vágj vissza!

Ne hagyd magad eltéríteni szándékaidtól. Maradj a tárgynál, s maradj a jelenben. Utasítsd vissza az észszerűtlen kéréseket. Ha biztos vagy benne, hogy megpróbál félrevezetni, maradj nyugodt, udvarias, és ne leplezd le mesterkedéseit.

Ádám László

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.