Aki árt neked és magának, avagy tudj meg mindent a személyiségzavarról

A személyiségzavar a belső élmény és a viselkedés mélyreható, tartós, rugalmatlan mintája, amely jelentősen eltér az érintett egyén környezetének elvárásaitól, és szorongáshoz vagy károsodáshoz vezet.

Rendes esetben az ember a tanultak, a tapasztalatok, a környezet visszajelzése alapján eldönti, adott helyzetben mi a leginkább célravezető viselkedés. Személyiségzavarral sújtott felebarátaink azonban nem képesek különböző helyzeteknek és várakozásoknak megfelelően viselkedni, mert helytelenül értelmezik a valóságot. Rendszerint még fájdalmas tapasztalataikból sem tanulnak. Nehezen tudnak megfelelni környezetük kívánalmainak. Elsősorban a társas kapcsolatok, az érzelmi és indulati szabályozás területén akadnak gondjaik. Viselkedésük gyakorta megütközést és csalódást kelt másokban.

A lelki zavar kialakulását a szakemberek általában a korai gyermekkor eseményeinek (érzelmi elhanyagolás, vélt vagy valós elutasítás, rendezetlen családi viszonyok, halálesetek, visszaélések) tulajdonítják. Az élettani irányzatok képviselői a szervezet vegyi szabályozásának eltéréseit, az örökölt sajátságokat hangsúlyozzák.

EZ IS ÉRDEKELHET: LÉTSZÜKSÉGLETE A FOLYTONOS FIGYELEM – ISMERD MEG A CIRKUSZHERCEGNŐT

A személyiségzavarok a népesség mintegy 9 százalékát érintik. A kórházi gyakorlatban, a járóbetegek körében azonban gyakoriságuk 30–50 százalék.

A tünetek – néha az életkor előrehaladtával mérséklődnek – általában serdülőkorban jelentkeznek, és (kezelés nélkül) élethosszig tartanak.

A lelki zavarral küzdő embernek – még ha tudja is, hogy viselkedésével gond van – általában nincs belátása állapotát illetően, illetve nincs szándékában megváltozni. Nem egyszer inkább veszíti el állását, szabadságát, szeretteit, mint elismerje, hogy szüksége lenne segítségre. Gyakorta másokat vagy a körülményeket teszi felelőssé bajaiért.

Viselkedészavarral küzdő embertársainkat a szakemberek általában három csoportba sorolják:

A különcök csoportjába tartozik a paranoid (védekező), a szkizoid (független), valamint a szkizotip (idegenszerű) személyiségzavar. Képviselőikre leginkább jellemző az elszigeteltség.

A paranoid gyanakvó, kihívó, távolságtartó, titkolózó. A szkizoid megfontolt, szenvtelen, tartózkodó. A szkizotip magának való; gondolkodási és észlelési zavarokkal küzd.

A színpadias csoport – hisztrionikus, narcisztikus, borderline, antiszociális – képviselői a lelki zavarral sújtottak között a leggyakoribbak.

Mindnyájukra jellemző, kisebb vagy nagyobb mértékben, a feljogosítottság érzése, a nagyzásosság, az önteltség, a csodálat és elismerés igénye, a színpadias viselkedés, a felszínesség, a befolyásolási törekvések és mások kizsákmányolása. Megvetik az erőfeszítést és a kötelezettségvállalást. Nem hajlandók alkalmazkodni, illetve a jogkövető magatartásra is képtelenek.

Mindegyikük függetlenségét hangsúlyozza, de külső megerősítésektől függ. Mások nélkül nem képesek a magukról kialakított hamis képet fenntartani.

A hisztrionikus (alakoskodó, magamutogató) mindennél jobban vágyik a figyelemre és a gondoskodásra. A narcisztikus (önimádó, versengő) mindenkinél különbnek szeretne látszani. A borderline (ingatag) mindent elkövet, nehogy magára hagyják. Az antiszociális (közösségellenes) pedig elsősorban azt szeretné elkerülni, hogy mások uralják őt.

A szorongók csoportjába tartozik az elkerülő (visszahúzódó), a kényszeres (szertartásos) és a dependens (függő, segítségkicsaló). Közös jellemvonásuk a szorongás és a félelem.

Az elkerülő félénk, szégyenlős, túlérzékeny. A kényszeres kórosan ragaszkodik a tökéletességhez és a rendhez; a bizonytalanságot fenyegetőnek érzi. A dependens hite szerint nem képes feladataival megküzdeni, ezért állandó figyelmet és gondoskodást igényel.

A különcök és a szorongók, ha nehézségekkel szembesülnek, összeütközésbe kerülnek másokkal, általában bezárkóznak, visszavonulnak saját világukba. Elszigeteltségük enyhítése érdekében olykor maguk keresnek megoldást bajaikra.

A színpadiasak viselkedését kevéssé, szélsőséges esetben jószerével nem befolyásolja a bűntudat, a szégyen visszatartó ereje. Őket nemigen terhelik lelkiismereti aggályok. Szenvedélyesen törtetnek céljaik felé, s nem ritkán gátlástalanul kihasználnak másokat. Elégedettek magukkal, önszántukból ritkán kérnek segítséget.

Fájdalmas, lesújtó érzés, ha a számodra fontos emberek, észszerűtlenül viselkednek, neked és maguknak is ártanak.

Ösztökélheted őket, hogy változzanak meg, feltételeket szabhatsz nekik, szembesítheted őket viselkedésük következményeivel, és hátat is fordíthatsz nekik. Döntésüket azonban – megváltoznak-e vagy sem – tiszteletben kell tartanod.

Jogod van ragaszkodni érzéseidhez, gondolataidhoz és véleményedhez. Másokat szintén megillet ugyanezen jog. Ám senkinek nincs joga kényszeríteni a másikat, hogy úgy érezzen, gondolkodjon, ugyanazon véleményen legyen, mint ő.

Kiskorú gyermekeidet kivéve nem vagy felelős felebarátaid, szeretteid sorsáért. Ne vállalkozz lehetetlen igényeik kielégítésére, ne próbáld őket megmenteni. Nem az ő boldogulásukra kell elsősorban gondot fordítanod, hanem a magadéra. Tudod talán, hogyan segíthetnél? Mert a lelkes szándék önmagában nem elég a sikerhez. Segíts előbb magadon – fejlődj, tanulj, vedd kezedbe sorsod irányítását –, s majd meglátod, mit tehetsz másokért.

Ádám László

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.