Határtalanul önző, gátlástalan élősködő – az éretlen

Az éretlenek, színpadiasak – hisztrionikus, narcisztikus, borderline, antiszociális viselkedészavarral sújtott felebarátaink – nem akarnak, s rendszerint nem is képesek mások érzéseivel azonosulni.

Formális kapcsolatokban nemigen tűnik fel érzelmi fogyatékosságuk. Barátságos, elbűvölő, figyelmes, nagylelkű, odaadó, segítőkész embernek mutatják magukat. Valójában azonban csalárdak, élősködők, erőszakosak, figyelemhajhászok, fölényesek, indulatosak, kapcsolatszédelgők, megbízhatatlanok, mesterkedők, önteltek. Kórosabb formában lélektelenek, rosszindulatúak.

Csak a látszat kedvéért vannak tekintettel mások becsületére, érdekeire, érzéseire, jogaira, méltóságára.

Senkihez sem kötődnek, senkit sem becsülnek. Ha alkalmazkodniuk kellene, elköteleződniük, hiteles, őszinte érzéseket felmutatniuk, osztozkodniuk, nyomban kitűnik fogyatékosságuk. Személyiségük árnyoldalát leginkább azok ismerik, akik szerelmi kapcsolatba kerültek velük.

Felebarátaink feljogosítottnak, felsőbbrendűnek hiszik magukat. Viselkedésükre jellemzők a szokásszerűen ismétlődő elemek.

Például mindig csábítással, lerohanással hódítják meg áldozataikat.

Az éretlen ember kapcsolati mintája a következő.

1) Eszményítés – Kiszemel magának valakit; felruházza a tökéletes, határtalanul gondoskodó szülő szerepével; elcsábítja; besorolja háremébe. A hárem lakóinak feladata gyermeteg felebarátunk igényeinek kiszolgálása.

2) Leértékelés – Kezdetét veszi az áldozat akaratának megtörése és erőforrásainak felélése. Mivel a szenvedő alany nem tökéletes, csakhamar elveszíti vonzerejét. Míg tud valamit nyújtani, élősködője megtűri. Közben azonban, keresve a tökéletes szolgát, nem szűnik meg háremét újabb és újabb lakókkal gyarapítani.

3) Eldobás – Ha az áldozat nem tud vagy nem akar szolgálni, eldobják vagy maga megy el. Élősködőjének elölről kell kezdenie a játszmát (lásd az 1. tételt).

4) Élősködőnk rendszerint megpróbálja visszaszippantani szolgáját. Ha az hajlandó visszatérni, akkor a játszma egy satnya eszményítő szakasz után folytatódik (lásd a 2. tételt).

Ha az első, szerelmi bombázásnak is nevezett szakaszt jellegzetességei alapján felismered, még a játszma elején elszökhetsz a kizsákmányoló kapcsolatból.

Felebarátunk forgószélként ragad magával. Gyorsan kell megnyernie bizalmadat, kialakítania erős kötődést és érzelmi függést, mielőtt meggondolhatnád magad. Sürgeti a kapcsolat elmélyítését, véglegesítését, mielőtt ténylegesen megismered őt. Nagyszerűségének látszatát ugyanis nem tudja sokáig fenntartani, és szorongatja őt megerősítés iránti kielégíthetetlen igénye is.

Érzéki töltésű célzásokkal, hazudozással, nagyzásos kijelentésekkel vonja magára figyelmedet, teszi kívánatossá magát.

Általában már az első találkozás alkalmával, különösebb indok nélkül, többször megérint, érzelmesen megölel. Szédítően bűbájos; kihívó, érzéki tartalmú megjegyzéseket tesz; magakelletően viselkedik. Értékeit, kiválóságát, szépségét igyekszik hangsúlyozni. Megtudhatod, hogy mindenki rajong érte, vagy irigyek rá gazdagsága, tehetséges gyermekei okán. A világ jobbá tételén dolgozik, és terveinek megvalósítása a siker küszöbén áll.

Személyiségét, viselkedését a tiédhez, illetve igényeidhez hangolja. Értő figyelemmel hallgat, kérdéseket tesz fel. Ismereteket gyűjt értékrendedről, kapcsolataidról, érzéseidről, vágyaidról, hogy kipuhatolja, mivel befolyásolhat, illetve álmaid szerelmét alakíthassa.

A feltétlen bizalom jeleként beavat személyes ügyeinek egyikébe-másikába. Ugyanakkor igyekszik elkülöníteni azoktól, akik beszámolhatnának viselt dolgairól. Aki kétes hírét költi, az szerinte rosszakaratú, hazudik. Történeteket mesél élete korábbi szakaszából. Párjait elcsapta, mert becstelenek, hűtlenek voltak, kisemmizték őt.

Bármi rossz történt vele egykoron, az nem az ő hibája.

Ígéri, hogy alkalmazkodik kedvteléseidhez, szokásaidhoz, a gyakorlatban azonban ennek jeleit nemigen tapasztalod. Eláraszt figyelmével, állandó kapcsolatra törekszik. Megpróbál cselekvésre buzdítani, féltékennyé tenni: célzásai más jelölteket sejtetnek. Leghatékonyabb fegyvere a felületes bűbáj, a kifejezőkészség, az eget verdeső magabiztosság és a támadó játék.

Rajong érted; hízelgéssel, mérték nélküli dicséretekkel próbál levenni lábadról. S biztosít róla, hogy senki sem értheti meg őt, csakis te. Közösek álmaitok, félelmeitek, törekvéseitek. Nyomban össze is kellene költöznötök, s a házasság is szóba kerül. Szédítő érzés, fellegekbe repít, megfoszt józan ítélőképességedtől. Úgy érzed, megtaláltad lelki társadat, az igazi szerelmet.

Most pedig lépj hátra, és válaszolj néhány kérdésre. Nincsenek nyugtalanító érzéseid? Hányan neveztek eddig életük egyetlen igaz szerelmének az első találkozások egyikén? És (légy őszinte magadhoz) csakugyan ennyire ellenállhatatlan vagy?

Mielőtt fejest ugranál a kapcsolatba, tedd próbára hercegedet, hercegnődet. Válaszolj hosszabb idő után hívásaira, üzeneteire, ne találkozz vele nap mint nap. Kérdezd ki alaposan. Tudakozódj felőle tapintatosan. Várj pár hónapot, és közben elemezheted, hogyan viselkedik.

Az ég kék, a fű zöld, az éretlen pedig határtalanul önző, gátlástalan élősködő. Életének lényegében egyetlen szereplője van: ő maga.

Másokért nem akar, nem képes erőfeszítéseket tenni. Minden igyekezete saját vágyainak kielégítését célozza. Gazdáit szolgaként kezeli, és megveti őket, ha hagyják, hogy szolgaként bánjon velük. Eldobja, ha nem tudja iga alá hajtani, vagy már kizsigerelte őket.

Ha nálad kopogtat, ajtót nyitsz neki?

Ádám László

EZ IS ÉRDEKELHET:

1 Hozzászólás
  1. Nehéz szavakat találni erre a cikkre… De megpróbálom:
    Éretlenek?! A személyiségzavarral élők nem éretlenek, hanem az esetek túlnyomó részében szó szerint hülyére traumatizáltak. Olyan felnőttek, akik gyerekkorukban súlyos bántalmazásnak, elhanyagolásnak, szexuális abúzusnak voltak kitéve, általában tartósan, évekig. Arra gondolok, hogy ha valakinek levágták a lábát és még a gerincét is eltörték a biztonság kedvéért, vajon kárhoztatható-e, hogy nem tud maratont futni?… A másik: a cikk írója nagyvonalúan összemosott jónéhány személyiségzavart, amelyek nagyon különböznek egymástól, majd nagyjából csak a grandiózus nárcisztikusról írt, itt-ott megspékelve némi antiszociális ízzel, azt érzékeltetve, mintha ez mindegyiknél pont így volna. Nem. A helyzet sokkal bonyolultabb és árnyaltabb ennél. Ezek nem véletlenül különböző diagnosztikus kategóriák. Elhiszem, hogy nehéz volt együtt élni azzal a nárcisztikussal… de a traumafeldolgozásnak vannak érettebb formái is, mint egy gyenge és félrevezető cikkben fröcsögni. Köszi.

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.