Hogyan növelhető az intimitás egy kapcsolatban?

Bár a partnerrel való intimitáson leggyakrabban a szexuális intimitást értjük, a szex csak az egyik módja annak, hogy két ember közel érezze magát egymáshoz. Az intimitás sokkal inkább az, mikor valaki hajlandó felfedni önmaga legprivátabb érzéseit, miközben partnerétől ugyanezt várja és kapja.

Mindannyian szeretnénk a kapcsolatunkban intimitást. Érzelmi, mentális, spirituális és fizikai intimitást egyaránt. Hiszen ezek egy párkapcsolat fontos elemei. Mindannyian vágyunk arra, hogy megengedhessük magunknak, hogy őszinték és sebezhetők legyünk. Hiszen ezt csak egy bensőséges kapcsolatban tehetjük meg.

Milyen típusú intimitásokról beszélhetünk tulajdonképpen?

Az intimitás első típusa érzelmi

Az érzelmi intimitás az a hajlandóság, hogy megdicsérjük a párunk, amikor álmai állását szerzi meg, de megerősítjük és megvigasztaljuk, ha nem köti meg az üzletet. Meghallgatjuk, amikor szorong, ápoljuk a lelkét, amikor arra van szükség. Lényegében a gondoskodás és támogatás összessége a párunk felé, még akkor is, ha nem értünk vele egyet.

Az érzelmi intimitás megmutatja a partnernek, hogy aggódunk az ő érzései miatt, és hajlandóak vagyunk mindent meghallgatni tőle – a jót és a rosszat is.

Az intimitás második típusa mentális

Bár az érzelmi és a mentális intimitás közötti határvonalak könnyen elmosódhatnak, az utóbbi a közös érdeklődési körök és értékek megragadását jelenti. Ez magában foglalhatja azokról a könyvekről vagy filmekről való beszélgetést, amelyek felkeltik az érdeklődésünket, vagy azokról a filozófiákról, amelyek rezonálnak ránk. Vagy lehetnek olyan egyszerű témák, mint a hobbi vagy a sport, amelyek felpezsdítenek. A mentális intimitás szintén kulcsfontosságú.

Az intimitás harmadik típusa spirituális

A spirituális intimitás egyetlen feltétele az, hogy tiszteletet és támogatást nyújtsunk párunknak hitében. Más szóval, a hitére, hiedelmeire kell tekintettel lennünk, és tisztelnünk őket, akkor is, ha azok nem egyeznek a mieinkkel.

Végül ott van a fizikai intimitás, ami nem kizárólag a forró, szenvedélyes szexet foglalja magában

A testi intimitás általában nem jelentősebb, mint az érzelmi, mentális és spirituális oldal. És bár a fizikai intimitás magában foglalhatja a szexet is, nem korlátozódik csupán arra.

Ugyanúgy intimitás egymás kezének megfogása, vagy egy kedves érintés is.

Hogyan lehet visszahozni az intimitást egy kapcsolatba, ha megfakult?

Kezdésként hetente legalább 30 percet szánjunk arra, hogy valódi beszélgetéseket folytassunk a párunkkal. Tegyünk fel mélyebb kérdéseket érzelmi, mentális, fizikai és spirituális szükségleteire vonatkozóan. Legyünk őszinték saját érzéseinkkel kapcsolatban is. Mutassuk ki elismerésünk, keressük a testi kontaktust, érintsünk, öleljünk. Hagyjuk, hogy a párunk is nyisson felénk – lelkileg és testileg is.

Ha azt szeretnénk, hogy az intimitás megmaradjon, vagy újra éledjen a kapcsolatunkban, meg kell adnunk a párunknak a fejlődés szabadságát. El kell fogadnunk azt a tényt, hogy párunk érdeklődési köre és prioritásai idővel megváltoznak. Az igazi intimitás jellemzője a pozitív és együttműködő kapcsolat – még a változások idején is. 

Legyünk mindig kíváncsiak a párunkra. Még akkor is, ha azt hisszük, már nem tud nekünk újat mutatni, mert mindig lehet találni, felfedezni a másikban valami apróságot, ami meglepetést okozhat.

Hogy mi a titok?

A mély kapcsolat megteremtésének titka a napi erőfeszítésben rejlik.

Nem a nagy, káprázatos pillanatokról szól, hanem az egyszerűekről, amiken gyakran átszáguldunk. Az intimitás a napi apróságokról szól. A szeretetteljes kedvességtől kezdve egészen addig, hogy izgatottan várjuk haza párunkat. És legfőképpen arról, hogy szeretjük egymást és bízunk egymásban, még annak az árán is, hogy így kiszolgáltatottá válunk.

Nyitókép: Image by Freepik

EZ IS ÉRDEKELHET:

1 Hozzászólás
  1. Intimitás… Ne utasítsd el folyton a másikat. Ha ki akar nyalni, hagyd! Ha a tejedre vágyik, ne utasítsd vissza!

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.