Öt fajta intimitás, amire minden egészséges párkapcsolatnak szüksége van

Ha az intimitásra gondolunk, az első dolog, ami eszünkbe jut, az a fizikai intimitás vagy a szex, és tulajdonképpen nem is tévedünk. De az intimitás nem csak szex – míg a szex a fizikai intimitás része, sok más tényező is hozzájárul a partnerünkkel való intim kapcsolat kialakításához és fenntartásához.

Az intimitás kulcsfontosságú eleme a kapcsolatépítésnek és a stabilitásnak. Ha a kapcsolatod egészséges, növekedhetsz és virágozhatsz egyénileg és párként is.

Az intimitás tulajdonképpen egy kötelék, közelség két ember között. Olyan dolog, ami nem következik be automatikusan, folyamatosan fel kell építeni.

A párkapcsolati szakértők szerint az intimitásnak valójában ötféle fajtája létezik.

Image by lookstudio on Freepik


1. Fizikai intimitás

Ez az a fajta intimitás, amely valószínűleg a legtöbb embernek eszébe jut, amikor a szót említjük. A testi intimitás a szexről és a szexuális szükségletekről szól, de az érintés egyéb formáiról is, mint például az ölelésről, csókokról, masszázsról és a kézfogásról. A testi intimitás hozzájárul a biztonság és a vágy megteremtéséhez a kapcsolatban.

Így erősíthetjük meg: Alakítsunk ki napi szokásokat a fizikai intimitás köré. Ez magában foglalhatja a reggeli ölelést és csókolózást, de összebújhatunk a kanapén tv nézés közben vagy megfoghatjuk egymás kezét az utcán. Sokat segít az is, ha nyíltan kommunikálunk szexuális fantáziáinkról, kívánságainkról és vágyainkról is.

2. Érzelmi intimitás

Sok szakértő ezt tartja az intimitás legfontosabb típusának. Az érzelmi intimitás a sebezhetőségre, a bizalomra és az őszinte kommunikációra összpontosít – ami mind alapvető a biztonságos és stabil kapcsolat megteremtéséhez.

Így erősíthetjük meg: Minden héten határozzunk meg egy időpontot, amikor teljes mértékben a kapcsolatra koncentrálunk – beszéljünk pozitív és beszéljünk a fejlesztésre szoruló dolgokról, beszéljünk arról is, hogyan erősíthetjük meg még jobban a kapcsolatot.

3. Intellektuális intimitás

Az intellektuális intimitás az ötletek és vélemények cseréjéről szól. Ez azért fontos egy kapcsolatban, mert lehetővé teszi, hogy a pár mindkét tagja egyénileg fejlődjön, ami alapvető fontosságú ahhoz, hogy egy kapcsolat friss és érdekes legyen. Ha erős az intellektuális intimitás, a pár tagjai konfliktus nélkül meg tudják beszélni a véleménykülönbségeket, és tudják, nem kell mindig mindenben egyetérteniük a másikkal.

Így erősíthetjük meg: Látogassunk el együtt egy múzeumba, állapodjunk meg egy könyvben, amit mindketten elolvasunk, majd megvitatunk, esetleg hallgassunk meg együtt egy podcastot, és vitassuk meg. Bármit is választunk, olyan dolog legyen, amit mindketten szeretnénk csinálni. Hallgassuk meg a másik véleményét ítélet nélkül.

Image by senivpetro on Freepik


4. Tapasztalati intimitás

Előfordul, hogy úgy érezzük, a kapcsolatunk egysíkú lett, stagnál. Ennek oka lehet például a társas intimitás hiánya. Függetlenül attól, hogy mióta vagyunk együtt, fontos, hogy időnként felrázzuk a kapcsolatot, tervezzünk olyan programot, vegyünk részt olyan kalandban, ami az összetartozás érzését kelti, ugyanakkor kiléptet a mindennapok monotonitásából. A tapasztalati intimitás csökkenti annak kockázatát, hogy a kapcsolat unalmasnak és kiszámíthatónak tűnjön.

Így erősíthetjük meg: Próbáljunk ki együtt havi két-négy új élményt. Ez bármi lehet: egy új város felfedezése, egy új játék, egy új hobbi együtt vagy egy új recept közös kipróbálása. Felváltva döntsünk és tervezzünk új élményeket.

5. Lelki, spirituális intimitás

A spirituális intimitás nem a vallás gyakorlását jelenti – sokkal inkább annak feltárását, hogy miként lehet előmozdítani a biztonságot és a kapcsolatot a belső világunkban, miként lehet a lelkünkben megerősíteni a kapcsolatot. Általánosságban elmondható, hogy a spirituális intimitás az a fok, ahogyan megosztjuk egymással a gondolataink, érzéseink, meggyőződéseink és tapasztalataink a vallással, a spiritualitással, az erkölcsi értékekkel és más hasonló kérdésekkel kapcsolatban.

A spirituális intimitás egészséges mértéke fokozhatja a kommunikációt és a kapcsolat érzését. 

Így erősíthetjük meg: Próbáljunk együtt meditálni, többet beszélgetni.

Az intimitás minden fajtája fontos a kapcsolatban, elvesztése megnehezítheti és néha lehetetlenné teheti a szeretett személy támogatását, a kötődést. Kötődés nélkül pedig nem létezhet igazi, egészséges kapcsolat.

nyitókép: Image by lookstudio on Freepik

Ha tetszett a cikk, támogatásoddal kifejezheted tetszésed, és segítheted munkánkat.
KATTINTS IDE!
Köszönjük!

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.