Három kísérteties hely a világban

Számos úti cél van, ami megragadja az emberek képzeletét. Van, amelyik páratlan szépségével, van, amelyik egyediségével, különös vagy éppen hátborzongató látványával csalogatja a turistákat.

Több hely is van a nagyvilágban, amik kifejezetten kísértetiesek, a rejtély és a bizarr kíváncsiság érzését váltják ki. 

Ilyen borzongató helyszínből mutatunk most meg néhányat:

La Isla de la Muñecas – Holt babák szigete


A Holt babák szigete Mexikóváros Xochimilco kerületében található. Ma már bizarr turisztikai látványosság, hála a mindenhonnan lógó babáknak, amelyeket a sziget remetelakó tulajdonosa az 1940-es években kezdett gyűjteni és a fákra akasztani.

Julián Santa Ana Barrera nevű különös alak a 20. század második felében, körülbelül 50 évig élt a szigeten; állítólag azért költözött ode, mert barátnője elhagyta egy másik férfiért. Szerény, visszahúzódó, tartózkodó ember volt, aki zöldségeket, virágokat és gabonát termesztett, amelyeket minden nap felpakolt talicskájára, és bevitt a közeli faluba eladni, emellett az utcákon vándorolva isten igéjét is hirdette.


Egy idő után azonban az emberek észrevették, hogy Julián játékbabákat kezdett el gyűjteni a szemétből, ezzel párhuzamosan pedig fokozatosan eltűnt a város közösségi életéből.
Később kiderült, a babákat azért gyűjtötte, hogy elriassza vele azokat a furcsa jelenségeket (női hangokat, jajgatásokat és léptek zaját), amiket azután kezdett hallani, miután egy halott lányt talált az egyik közeli csatornában.

Azt nem tudni, hogy a gonosz szellemeket sikerült-e elűznie, az azonban bizonyos, hogy a lógó babák hátborzongató látványt nyújtanak.  

Eastern State Penitenciary – Keleti Állami Büntetés-végrehajtási Intézet USA

Philadelphia közepén egy hatalmas kastély áll. Kísérteties épületnek tűnik. A falait nem azért építették, hogy távol tartsák a kereszteseket és a rablókat, hanem azért, hogy bent tartsák őket. Ez a kastély ugyanis egy börtön. A világ első emberségesnek szánt „büntetés-végrehajtási intézete”, mely az őrületbe kergette az embereket. 


Amíg ezt az épületet meg nem építették, a börtönök általában kereskedelmi vállalkozások voltak, tele prostituáltakkal, piával, korrupt hivatalnokokkal, és nem volt semmi rend. Az éhezés, a hideg, a betegségek és az erőszak gyakran véget vetett a foglyok életének, még mielőtt elítélték volna őket. Az 1829-ben megnyílt Eastern State-et új típusú börtönként tervezték, ahol a rend uralkodott, és a bent elhelyezetteknek esélyük lehetett bűnbánatra. 

Más létesítményekkel összehasonlítva az Eastern State technológiai csoda volt. A fogvatartottaknak naponta háromszor kiadós étkezést szolgáltak fel, és saját, privát edzésterekkel rendelkeztek. Mindegyik cellában tetőablakok voltak, hogy Isten isteni bölcsessége ráragyoghasson a bent lévőkre. Lényegében egy paradicsom volt a korabeli többi börtönhöz képest. De minden kényelme ellenére ez a „paradicsom” megőrjítette az embereket.


A foglyok egyáltalán nem léphettek kapcsolatba más foglyokkal, semmilyen módon. Egyedül ettek, egyedül tornáztak, és egyedül olvasták a Bibliát (az egyetlen könyvet, amit engedtek nekik). Nem beszélhettek sem egymással, sem az őrökkel. A ritka alkalmakkor, amikor kivitték őket celláikból, csuklyát tettek a fejükre. Az őrök filccipőhuzatot is viseltek, hogy a lehető legcsendesebben tudjanak járni. Teljes csend, teljes magány. A hely bűnbánatra akart ösztönözni; ehelyett őrültséget ihletett.

Egykor a világ legdrágább börtöne volt, rácsai és falai mára már csak a régen letűnt testek bebörtönzött szellemeinek adnak otthont. A börtön 1971-ben zárta be kapuit (akkor már hagyományos börtön volt), de története önálló életre kelt, és a büntetés-végrehajtási intézet ma már kísérteties séták, kísérteties kalandok kedvelt helye.

Poveglia, Olaszország

youtube


Poveglia kicsi sziget Olaszországban, Velence közelében. Jelenleg teljesen üresen és elhagyatottan áll. A középkor idején erre a szigetre száműzték a pestisben szenvedőket, hogy meg lehessen menteni azok életét, akik nem betegedtek meg a járványban. A betegek ezen a szigeten várták a kegyes halált, elzárva mindentől és mindenkitől, orvosi segítség nélkül, így a hely végül több mint 200 000 beteg ember lakhelyévé vált, akik ott is haltak meg. A szigetet sokan a világ egyik leghátborzongatóbb helyének tartják ma is.

Suttogások szerint a talaj 50 százaléka emberi maradványokból áll. 

A járvány lezajlása után már senki sem akart a szigetre települni, a város templomtornyát világítótoronnyá alakították át, ekkor épült a kórház is. Hamarosan újabb pestisjárvány tört ki, a kórházat pedig 1814-ben bezárták.

youtube


1922-ben egy olasz ideggyógyász elmegyógyintézetet nyitott a szigeten. Az idekerült betegekkel igencsak kegyetlenül bánt, emberkísérleteket végzett, teljesen értelmetlen és veszélyes műtéteket hajtott végre rajtuk. A helyi legenda szerint az orvost végül valaki ledobta a harangtoronyról. Az intézetet 1968-ban felszámolták, de a szigetet és épületeit úgy hagyták ahogy egykor volt, így most is pont olyan minden, mint a kórház bezárásakor.

youtube

Ilyen múlt mellett nem meglepő, hogy Povegliát ma is kísérteties helynek tartják, ami felkelti a szellemvadászok és a paranormális jelenségek nyomozóinak figyelmét.

youtube


Ha tetszett a cikk, támogatásoddal kifejezheted tetszésed, és segítheted munkánkat.
KATTINTS IDE!
Köszönjük!

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.