Mi a teendő, ha a kapcsolatból eltűnik a fizikai intimitás?

Ha kimondjuk az „intimitás” szót, a legtöbben azonnal a szexre gondolunk. Azonban az  intimitás ennél sokkal összetettebb dolog. Egyszerű beszélgetés, gyengéd érintések, figyelemfelkeltés csak néhány összetevő a szex mellett, amik együtt teszik ki az intimitást, és amik segítségével fenntarthatjuk a kapcsolatunkat.

A kapcsolatok gyakran a fizikai vonzalmon és a személyiségek összeolvadásán alapulnak, nem is csoda, hogy a mézeshetek őrült heteiben sok pár egyenesen az ágyba ugrik, anélkül, hogy időt szánna a lassításra, és a másik vágyainak kiismerésére. Pedig az intimitás kialakításának egyik kulcsfontosságú eleme az, ha ismerjük a másik testét és vágyait. Tudnunk kell, mi teszi boldoggá a partnerünket. Ez a tudás az alapja annak, hogy egészséges szexuális kapcsolatot alakítsunk ki.

A kapcsolatok egy részében az intimitás az idő múlásával eltűnik. Eltűnnek a bensőséges beszélgetések, a kedveskedő érintések, eltűnik a vágy.

Amikor pedig a szex vagy a vágy meginog az egyik vagy mindkét félben, az nagyon romboló és káros lehet.

Mi a teendő, ha a fizikai intimitás eltűnik a kapcsolatból?

Beszélni kell róla
Ha észrevesszük, hogy partnerünk már nem igényli a fizikai együttlétet, már nem olyan érdeklődő a szex iránt, mint régen, keresni kell rá alkalmat, hogy erről beszéljünk. Ne tegyünk kritizáló, csípős megjegyzéseket, inkább próbáljuk a problémát higgadtan megbeszélni.

Tényleg beszélni kell róla
Még akkor is beszélni kell a problémáról, ha a témáról van, akinek kínos beszélni. Vannak, akiknek át kell gondolnia, hogyan is beszéljenek erről. Mert nem szoktak. Mert nem szeretnek. Ilyenkor érdemes az intimitás többi részét is szóba hozni: az érintést, a kommunikáció hiányát, az együttléteket. Így talán nem olyan kínos a téma, mint ha csak magáról a szex hiányáról beszélnénk.

Fontos, a megfelelő mennyiségű alvás
A pihentető és elegendő alvás a szexuális kapcsolat egyik legfontosabb előfeltétele. Fontos tehát, hogy aludjunk eleget – ha ez megvan, könnyen lehet, hogy a szex is visszatér az életünkbe.

Csak semmi pornó
Sok pár küzd azzal, hogyan kellene kezelni a pornográfiát egy kapcsolatban. Vannak, akik szexuális életük javítására használják, míg mások nem tűrik, ha partnerük egyedül használja. A túl sok ilyen jellegű tartalom nézése az egészséges fiatal férfiak körében merevedési zavart okozhat, ami pedig a kapcsolatra egyértelműen kihat.

Önvizsgálat
Amikor az intimitás eltűnik a kapcsolatból, érdemes a két félnek igazán magába nézni, és átgondolni, van-e valamilyen alapvető probléma, ami megöli a vágyat. Egy rendes önértékelés sok dolgot a felszínre hozhat, amit aztán orvosolni lehet.

A fizikai intimitás a párkapcsolat egyik alapköve. Ha hiányzik a kapcsolatból, érdemes megtenni mindent azért, hogy javuljon a helyzet, az intimitás hiánya ugyanis hosszú távon biztosan a kapcsolat végéhez vezet.

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.