Az érzékeny lelkű szuperhős – Keanu Reeves

Legendásan bugyuta karakter eljátszásával kezdte karrierjét, ami miatt meg is bélyegezték jó időre. De kitartó volt, és eljutott odáig, hogy akcióhős legyen belőle. Aztán a piros pirulát választotta, és megmutatta nekünk milyen is a Mátrixon kívüli élet. Mostanában pedig egy meggyötört lelkű ex bérgyilkosként arat sikert a filmvásznon.

Keanu Charles Reeves 1964. szeptember 2-án született.

A hawaii, kínai és európai gyökerekkel rendelkező fiúnak zűrös gyermekkora volt. Édesapja három éves korában magára hagyta őt, majd pár év múlva lecsukták heroin árusításáért. Keanu nem is tartotta vele a kapcsolatot, cserébe édesanyja által volt három mostohaapja is. Nekik köszönhetően megjárta Ausztráliát, New Yorkot és Kanadát, mire betöltötte a 17. évét.

Ekkor hagyta ott az iskolát is, hogy színész legyen belőle.

Pedig eredetileg nem ez volt szándéka, mert ígéretes jéghoki játékos volt. Ám egy balesetben összetörte magát és sportpályafutásáról szövött álmait. Ekkor már a drogokkal és a filmezéssel is ismerkedett, bár először csak apró mellékszerepeket jutottak neki. Aztán kiválasztották Ted szerepére a Bill és Ted zseniális kalandjai című filmbe.

Az alkotás kultusz lett, és Keanu a másik főszereplővel a mai napig jóban van. Annyira, hogy több filmprojektjét is támogatta már a Billt játszó karakternek. Persze a zűrös tini alakításakor még nem gondolta, hogy idáig fog jutni egyszer. Pedig így történt. Főleg, miután megkapta a Féktelenül című filmben a bátor nyomozó szerepét Sandra Bullock mellett.

Az akciófilmek világából a szomorú szemű és érzékeny lelkű Keanu varázsolta el a nézőket. Na meg Jennifer Syme-t is, akivel több évig élt. Gyermeket vártak, de Eva halva született. Keanu és Jennifer – valószínűleg a tragédia miatt – szakított, és a színész belevetette magát a munkába.

Ekkor választották ki Neo szerepére, Leonardo DiCaprio helyett. A sci-fi műfajában a karaktere legenda lett.

Keanu nagyon jól kijött a stábbal, a kaszkadőröknek egy-egy motorbiciklit ajándékozott, hogy megköszönje nekik munkájukat. S bár a Mátrix-szal szupersztár lett, ez őt nem boldogította.

„Ha brutálisan megtörtek, de még mindig van bátorságod, hogy gyengéd legyél másokkal, akkor Te egy kőkemény ember vagy, angyali szívvel.”

Egy balesetben meghalt volt párja Jennifer, akivel a szakítás után is barátok maradtak. A gyász nem enyhült, és Keanu kijelentette lánya és a szeretett nő elvesztése arra ösztönzi, hogy sose kezdjen bele újra komoly kapcsolatba. Inkább rendezni kezdett és könyvet írt, na meg persze játszott. Igaz, egyre inkább megválogatta szerepeit, amit nem is bánt meg. Kacérkodott a zenéléssel is, volt egy zenekara, amivel egy nyári turnét is megért. Aztán elfoglaltságai miatt nem tudtak tovább együtt játszani.

Sok időnek kellett eltelnie, de sikerült Neo szerepéből kitörnie. John Wick, az ex bérgyilkos szerepében olyannyira jól teljesített, hogy három rész is elkészült a filmből. A Mátrix ötödik részét is leforgatta már, és újra van komoly kapcsolata is.

A legendásan jószívű színész a rajongókkal is mindig megáll beszélgetni. S több alapítványt, köztük gyermekbetegségekkel foglalkozó és rákos embereket segítő alapítványoknak nyújt segítő kezet manapság.