A meditáció 5 jótékony hatása

A meditáció nem újkeletű gyakorlat. Sok száz éve létezik, számtalan kultúra fontos része. Eredetileg a meditáció szorosan a valláshoz kötődött – nemcsak a buddhizmushoz, a keresztény gyakorlatokhoz is – manapság azonban az elme és a test gyakorlata, ami segít növelni az önkontrollt, csökkenteni a szorongást, elősegíti a fizikai ellazulást, javítja a lelki egyensúlyt, erősíti az immunrendszert, valamint javítja az ember általános egészségét és jólétét.

Számos, világszerte végzett kutatás után a tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy a meditáció hatékonyan gyógyítja a súlyos egészségügyi állapotokat is, mint például a magas vérnyomás, a kényszerbetegségek és a krónikus fájdalom.

Lássuk tehát a meditáció 5 jótékony hatását:

Image by senivpetro on Freepik

Csökkenti a magas vérnyomást

Bizonyíték van arra, hogy a meditáció kiegészítő terápiaként, a standard kezelés mellett normalizálhatja a magas vérnyomást, mivel meditáláskor a szívműködést és a vérerek nyomását szabályzó idegingerületek ellazulnak.

Csökkenti a menopauza tüneteit

A meditáción alapuló programok segíthetnek a menopauza gyakori tüneteinek csökkentésében. Az olyan gyakorlatok, mint a jóga, a tai chi és más meditációs technikák segítenek csökkenteni a hőhullámok, alvászavarok, hangulati ingadozások, stressz, izomfájdalom, ízületi fájdalom és más gyakori menopauza tüneteinek rendszerességét és intenzitását.

Csökkenti a szorongással járó tüneteket

A meditációs gyakorlatok javítják a mentális egészséget, mert a meditáció olyan változásokat okoz az agyban, ami segít a szorongás csökkentésében, a nyugalom elérésében. A meditáció során javul az érzelmi szabályozás, emiatt nyugodtabb az elme.

Csökkenti a fájdalomérzetet

A stressz és a fájdalom szoros összefüggésben vannak egymással: a fájdalom stresszt okoz, de a stressz is képes fájdalmat kiváltani, illetve súlyosbítani tudja a már meglévőt. Ebből következik, hogy a fájdalom, amit stresszesen érzünk, magasabb. A meditáció növelni tudja a fájdalommal szembeni tűrőképességet, tehát az, aki rendszeresen meditál, könnyebben birkózik meg a fájdalommal, mert képes az agyával szabályozni azt.

Segít a koncentrációban

A meditáció jelentősen növelheti a koncentrációs és összpontosítási képességet. Meditáció közben megtanulható az a képesség, hogy egy dologra figyeljünk az összes többi rovására, ami nagyon nehéz egy olyan társadalomban, amely a multitaskingot és a sikert hangsúlyozza.

A Columbia Egyetem Orvosi Központjának kutatói azt állítják, hogy a meditáció megváltoztathatja az agy szerkezetét és működését, ami növeli a fókuszt és a koncentrációt. Javítja a memóriát és a figyelmet.

A meditáció tehát számtalan jótékony hatással segítheti jobbá tenni mindennapjainkat, hiszen a fájdalom, szorongás, fáradtság, idegesség, alvás- és hangulatzavarok enyhítése egyértelműen javítja az életminőségünket.

Nyitókép: Image by javi_indy on Freepik

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.