Miért nincs kedvem az intimitáshoz? – A stressz és a libidó összefüggései

Mostanában elmaradtak pároddal az intim együttlétek? Este nem vágysz másra, mint egy pihentető alvásra? A párod közeledne, de benned szikrája sincs a vágynak, pedig szereted, nincs senki más az életedben, és zavar is, hogy ennyire kihalt benned a késztetés? Nyugi, biztos, hogy nem vagy egyedül ezzel a problémával. Lehet, hogy túl stresszes az életed.

Nincs olyan ember, aki az elmúlt évek során ne érezte volna, hogy felgyülemlik benne a stressz. Fenekestül felfordult az életünk, aztán megint, és nem győztünk alkalmazkodni. Egy bizonyos mennyiségű jó stressz ugyan segíthet a mindennapi működésünkben, hiszen lendületet ad, versenyre buzdít, motivál és energetizál, de az állandó idegesség megzavarhatja az alvásunkat, és egyértelműen túlterheltséghez vezethet. 

Aki pedig állandóan fáradt és túlterhelt, biztosan nem érzi magát erősnek és főleg nem érzi magát szexinek. Egyértelmű tény, hogy a stressz hatással van a szexuális vágyra. A vágytalanság nagy mértékben a belső hormonháztartáson múlik, amire a stressz negatívan hat.

Image by Freepik

A folyamatos negatív stressznek kitett szervezetben olyan hormonok szabadulnak fel, amik nagy mértékben befolyásolhatják az egészségi állapotot, és kihatnak a libidóra is. Először az adrenalin szintje emelkedik meg, hosszan tartó stressz esetén pedig jelentősen megemelkedik a kortizol szintje is.

Hormonok tánca és a libidó

A nők szexuális vágyát az ösztrogén, a progeszteron és a tesztoszteron hormonok táplálják, ezek mennyisége folyamatosan változik egy hónap során. Az ösztrogén a ciklusunk elején emelkedik majd csökken, ami a tesztoszteron csúcspontját az ovuláció körüli időpontban váltja ki. Ez okozza az igen ismerős vágyérzetet, amit a tesztoszteronszint csökkenése és a progeszteronszint emelkedése követ. A progeszteron emelkedésével a méhbe és a nemi szervekbe áramlik a vér, ami szintén növelheti a libidót. Ez egy gyönyörű tánc az élet belső ritmusára.

Másik tánc az idegrendszerünk (amely a nagy stressz legsúlyosabb hatását viseli) és endokrin rendszerünk (amely a hormonok kiegyensúlyozásáért felelős) között zajlik, hogy összekapcsolja stresszünket és nemi vágyunkat.

Image by Freepik

Amikor testünk stresszt érzékel, a kortizol túlpörgésbe hozza sejtjeinket, hogy segítsen nekünk gyorsan gondolkodni és cselekedni (a legjobb esélyt adva a túlélésre). Ha a kortizol szintje magas, agyunk felszólítja a nemi hormonjainkat, hogy ,,csituljanak” le. Végül is minek pazarolnánk az energiát, ha ,,éljünk túl” üzemmódban vagyunk?

A folyamatosan magas stresszszint és a szervezetünk túléléséhez szükségesnél több kortizol miatt az endokrin rendszerünk érzékeli, hogy a nemi hormonokra már nincs szükség. Elkezdi elnyomni ezeknek a hormonoknak a termelődését, ami megnehezíti az orgazmust, csökkenti az élvezetet és a véráramlást a szex során.

A soha nem csillapított krónikus stressz hosszú távon el is nyomja a nemi hormonokat, és olyan egyensúlyhiányt okoz, amely krónikusan érdektelenné teszi a nőket, vagy kevésbé képessé az öröm megélésére.

Mostanában elmaradtak pároddal az intim együttlétek? Este nem vágysz másra, mint egy pihentető alvásra? Nyugi, biztos, hogy nem vagy egyedül ezzel a problémával.
Image by Freepik

Tehát mit tehetünk, ha nem akarjuk, hogy a mindennapi feszültség megölje a vágyunkat, és azzal együtt a párkapcsolatunkat?

Érintsük meg a párunkat többször

A fizikai érintés nemcsak a stressz oldásának, hanem a kapcsolat erősítésének is kiváló módja. Megölelhetjük például a párunk, mikor köszöntjük. Tudatosan. De bevezethetünk más érintéseket, könnyed simogatásokat is a mindennapba.

A fizikai érintés olyasvalami, amire a legtöbb ember vágyik, amire szüksége van, és ami tulajdonképpen hasznos is. Egy hátmasszázs, egy kézenfogás, egy rövid összebújás a film alatt oxitocint, azaz szeretethormont szabadít fel. 

Mozogjunk többet

A mindennapos testmozgás is segítségünkre lehet abban, hogy a vágy visszatérjen az életünkbe. Nem kell rendszeres gyakorlatnak lennie – pusztán a séta és a friss levegő is megteszi! A tanulmányok azt mutatják , hogy a szabadban eltöltött idő, a „természetben fürdőzés” és a testmozgás segít csökkenteni a stresszhormonokat.

Aludjunk eleget

Nehéz meggyógyítani a stresszes testet, ha folyamatosan túlórázik. Ha lehetséges, feküdjünk le jóval éjfél előtt. A szervezetnek szüksége van a megfelelő mennyiségű alvásra ahhoz, hogy nyugodtnak, megfiatalodottnak és kipihentnek érezzük magunk, amikor felébredünk. 7-9 óra soknak tűnik? Pedig ennyi kellene!

Meditáljunk

A meditáció az egyik legerősebb eszköz a stressz csökkentésére. Egy meditációs légzésgyakorlat már nyolc hét alatt átformálja agyunk működését, segít megnyugodni, segít megnyugtatni a szervezetünket a stressz alatt.

A stressz megölheti a vágyat, ez kétségtelen, de egy kis odafigyeléssel ezen javíthatunk. S mire észbekapunk, lehet, hogy többet bújunk össze párunkkal, mint a nászutunkon.

Nyitókép: Image by Freepik

EZ IS ÉRDEKELHET: