Éjszakai szokások, amik károsak az egészségre és hízlalnak is – biztos, hogy közülük legalább hármat te is mindennap elkövetsz

Az emberek a megszokások rabjai, életünk általában egy olyan rutin körül forog, ami a legtöbb esetben működik – legalábbis azt hisszük. Ám vannak rögzült szokások, amelyek nem tesznek jót nekünk – például, mert megzavarják az éjszakai alvásunkat, ami pedig kihat az egész életminőségünkre.

Tanulmányok kimutatták, hogy az esti rituálék a fő gyanúsítottak a szervezetben bekövetkező egészségtelen változásokra. Ezért kulcsfontosságú, hogy ismerjük azokat a szokásokat, amelyek potenciálisan károsíthatják az egészségünket.

Lássuk, melyek azok az éjszakai szokások, amiket legjobb lenne kiiktatni:

Késői fekvés

Ha nem alszunk eleget, a fáradtságon kívül az éhséghormonunk is működésbe lép, ami megzavarhatja a szervezet azon képességét, hogy megállapítsa, mikor éhes, mikor kell abbahagynia a kalóriaégetést, és mikor kell az energiát zsírként tárolnia. Ha nem alszunk eleget, másnap többet eszünk, ráadásul főleg a magas kalóriatartalmú ételeket kívánjuk meg. Így nem elég, hogy nehezebb lesz koncentrálnunk és egész nap kimerültek leszünk, de még hízunk is, ha nem alszunk eleget.

A vacsora a fő étkezés

Szervezetünk anyagcseréje lelassul, ha sokat eszünk lefekvés előtt. A szervezet éjszaka lelassítja funkcióit, hogy felkészüljön az alvásra, de a nehéz ételek fogyasztása megnehezítheti az emésztést és súlygyarapodást eredményezhet.

Image by freepik


Lefekvés előtti edzés 

Jó ötletnek tűnhet lefárasztani magunk egy edzéssel lefekvés előtt, de ha az edzés a lefekvés előtti két órára esik, az árthat a súlycsökkenésnek. Ennek az az oka, hogy a testmozgás megemeli az adrenalinszintet és a belső testhőmérsékletet, pedig ezeknek valójában csökkenniük kell, amikor lefekvésre készülünk. Ha megzavarjuk az éjszakai pihenést, akkor nagyobb a valószínűsége annak, hogy másnap többet eszünk.

Vacsora a kanapén

Az a szokás, hogy asztalhoz ülünk enni, jót tesz a szervezetünknek. Ez azért van, mert lehetővé teszi, hogy az étkezésre összpontosítsunk. Amikor a kanapén tévénézés közben eszünk, az agyunknak több feladatot kell végeznie, ami gyakran túlevéshez vezethet.

Kapkodó vacsora

Ha éhesek vagyunk, mire este hazaérünk, nagyobb valószínűséggel rohanunk vacsorázni és eszünk túl sokat. Ennek eredményeként több kalóriát viszünk be, mint amennyire a szervezetünknek szüksége van, és a felesleges táplálékot zsírként tárolja. 

Image by kroshka__nastya on Freepik

Esti teafogyasztás

Hacsak nem gyógynövénykeverékről van szó, a tealevelek koffeint tartalmaznak, egy olyan serkentőszert, ami ébren és aktívan tartja az elmét, ami megakadályozza, hogy nyugodtan aludjunk.

Munkahelyi mailek olvasása

Stresszt okozhat, ha technikailag már be kellett volna fejeznünk a napot, de még mindig munkahelyi maileket olvasunk. Ha stresszesek vagyunk, megemelkedik a zsírtároló hormon kortizol szintje, ami kiszélesítheti a derékvonalat.

Fűszeres ételek fogyasztása

A kapszaicin, a fűszeres pirospaprikában található vegyület, felpörgeti az anyagcserét. Ezt azonban úgy teszi, hogy növeli a test maghőmérsékletét és a véráramlást. Mindkettő akadályozhatja az éjszakai pihenést és a szükséges alvást.

Túl késői étkezés

Az anyagcsere este 8 óra után lelassul, ezért azok, akik este esznek, szinte biztosan híznak, főleg, ha egészségtelen ételt is választanak.

Image by freepik

Rossz késő esti harapnivaló választása

A magas zsírtartalmú rágcsálnivalók arra kényszerítik a szervezetet, hogy minél gyorsabban feldolgozzák az ételt, míg a magas cukortartalmú ételek a vércukorszint emelkedését és összeomlását okozhatják. Mindkettő zavarhatja az éjszakai pihenést, ami súlygyarapodást eredményez. Ezért például a mindennapi esti desszertet is felejtsük el. A szervezetünk úgysem vágyik este már cukorra.

Közösségi média görgetése elalvás előtt

A közösségi média folyamatos bámulása nem tesz jót az agynak, de a deréknak sem. A virtuális térben szinte biztosan felbukkannak ételek, receptek, a virtuális ételek rendszeres nézegetése pedig az éhséghormonok szintjének növekedését okozhatja, még akkor is, ha a szervezet nem éhes fizikailag.

Túl korai evés

Ha több mint öt órával lefekvés előtt sem érdemes enni, mert akkor újra éhesek leszünk. Ha éhesen fekszünk le, az sem jó, de ha túl sokat eszünk lefekvés előtt, mert nem bírjuk a koplalást, azzal is csak ártunk az alvásminőségünknek.

nyitókép: Image by DC Studio on Freepik

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.