Matracvásárlás idősebbek számára: A legfontosabb szempontok

Idős korban testünk változásai miatt megváltozott igényeink lehetnek a matracunkkal kapcsolatban. Jobb, támogatást nyújtó matracra lehet szüksége gerincünknek vagy ízületeinknek, esetleg szükségünk lehet állítható ágyra a korlátozott mobilitásunk miatt.

Alább szponzorált tartalmat olvashattok.

Az alvás nélkülözhetetlen része a napi rutinunknak. A megfelelő matrac megvásárlásával enyhíthetjük a fájdalmakat, csökkenthetjük a krónikus betegségek tüneteit és biztosíthatjuk, hogy alvásunk kényelmes, frissítő és regeneráló legyen.

Image by gpointstudio on Freepik


Milyen matracot vásároljak?

matrac vásárlásánál a legfontosabb, hogy tisztában legyünk alvási rutinunkkal, valamint szervezetünk aktuális igényeivel. Mivel ez mindenkinél más és más, így nincs egyetlen helyes válasz erre a kérdésre.

Érdemes figyelembe venni:
· A keménységi preferenciákat
· A kívánt speciális funkciókat (pl. táskarugós matrac)
· Az esetleges betegségeket vagy hátfájást, ízületi fájdalmat

Gondoljunk vissza korábbi preferenciáinkra és vizsgáljuk meg, változtak-e személyes igényeink. Ha például hátfájásunk van, egy ortopéd matrac lehet a legjobb választás.

Mikor cseréljem le a matracom?

A matracot általában 7-8 évente érdemes lecserélni. Az esetleges fájdalmakat súlyosbíthatja az elöregedett matracon való alvás.

Milyen matrac a legjobb a hátfájásra?

Számos matracfajta segíthet a hátfájás enyhítésében. Az ortopéd matracok, a táskarugós és a habszivacs matracok mind megfelelő támogatást nyújthatnak a hát számára és segíthetnek a hátfájás enyhítésében.

Ortopéd matracok

Az ortopéd matrac jellemzően egy sokkal keményebb matrac, amely elősegíti a gerinc megfelelő igazodását alvás közben. Az ortopéd matracok támogatják a gerincoszlopot, segítenek javítani a tartást és elősegítik az egészséges alvási pozíciókat. Emellett az izomzatot is megkönnyítheti a gerinc támogatásával, lehetővé téve a test többi részének a relaxálását.

Habszivacs matracok

A habszivacs – különösen a memóriahab – kiváló nyomáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. Egyenletesen osztja el a súlyt, csökkenti a túlterhelt ízületek terhelését és lehetővé teszi az izmok relaxálását.

Image by Freepik


Milyen matracfunkciók segíthetnek a korlátozott mobilitásnál?

A matrac két tulajdonsága, amely segíthet a mobilitási problémák enyhítésében, az a kemény szegélytámogatás és a nem túl magas, illetve nem túl alacsony matrac.

Kemény szegélytámogatás

A matracválasztáskor érdemes figyelni a szegélytámogatásra is. Egy puha vagy beeső oldalú matrac nehezítheti a mozgást, ha a mobilitásunk korlátozott, vagy ha ízületeinkkel vannak problémáink.

Matrac- és ágymagasság

A mobilitással kapcsolatos probléma lehet az ágyba való be- és kijutás is. Fontos, hogy lábunk könnyedén elérje a földet, ezáltal jobban ellenőrizhetjük a mozgásunkat és elkerülhetjük a kellemetlen megbotlásokat vagy eleséseket.

Milyen előnyei vannak az állítható ágynak?

Az állítható ágy megoldást jelenthet a korlátozott vagy csökkent mobilitás miatt felmerülő problémákra. Az állítható ágy lehetővé teszi az ágy magasságának és dőlésszögének személyre szabását, így kényelmesebbé és könnyebbé teszi az ágyba való be- és kijutást.

Emellett, az állítható ágyak gyakran rendelkeznek olyan funkciókkal, mint a vibrációs masszázs, ami segíthet az izmok ellazításában és a fájdalom csökkentésében. Az állítható ágyak különösen hasznosak lehetnek azok számára, akik hosszú ideig fekszenek az ágyban, mivel lehetővé teszik a testhelyzet változtatását, ami segíthet megelőzni a nyomás okozta sebek kialakulását.

Image by Freepik


Összefoglaló

A helyes matracválasztás fontos a hátfájás enyhítésében és a korlátozott mobilitású emberek életminőségének javításában.

Az ortopéd matracok elősegítik a gerinc megfelelő tartását alvás közben, míg a habszivacs matracok nyomáscsökkentő tulajdonságai segítenek az izmok relaxálásában. A szegélytámogatás és a megfelelő matrac- és ágymagasság is kulcsfontosságú a mobilitási problémák enyhítésében.

Az állítható ágyak személyre szabhatóak, így megkönnyítik az ágyba való be- és kijutást, és funkcióik között szerepel a vibrációs masszázs is, amely segít az izmok ellazításában és a fájdalom csökkentésében.

nyitókép: Image by gpointstudio on Freepik