6 fajta pihenés, amire mindenkinek szüksége van

Hiába a világ hatalmas technológiai fejlettsége, az emberek egyre fáradtabbnak tűnnek. Rendelkezünk mindazokkal a számítógépes eszközökkel, amik állítólag időt és energiát takarítanak meg nekünk, mégis sokan krónikusan kimerültnek érzik magukat. 

Mi lehet az ok? Talán az, hogy a megfelelő mennyiségű alvás megvan, de megfelelő pihenésből nincs elég.

Míg az alvás a pihenés egyik fajtája, amire szükségünk van, a szavak nem szinonimák. Az emberek, az állatok és a legtöbb életforma biológiailag alszik. Ezekben az órákban az agy feltöltődik, a test pedig pihen, regenerálódik és fiatalodik.

Azonban nem csak alvásra van szükségünk, hanem pihenésre is. Alvás közben a test többnyire mozdulatlan, és az agy csak a létfontosságú rendszereket működteti. Pihenni tudunk alvás nélkül is. A pihenés azt jelenti, hogy szünetet tartunk a megerőltető tevékenységből, és nem csinálunk semmit, vagy valami mást csinálunk.

Hogyan teremthetünk egészséges egyensúlyt az ébrenlét és az alvás között? Íme hatféle pihenés, amire testünk vágyik.

1. Fizikai pihenés

A vallás szerint Isten hat nap alatt teremtett mindent. A hetedik napon megpihent, és megalkotta a vasárnap hagyományát, ami a pihenés napja. A pihenés azt jelenti, hogy abbahagyjuk a munkát.

A szervezet aktívan és passzívan is pihenhet. A szünet aktív módja a természetjárás vagy a finom nyújtó gyakorlatok elvégzése. A passzív szünet pedig lehet egy délutáni szieszta a kanapén.

Bármelyik pihenési módot választjuk is, hagyjuk, hogy a testünk ellazuljon és megújuljon. Érdemes fontolóra venni egy napot a hétből, amit arra szánunk, hogy pihenjünk, és élvezzük a családdal és barátokkal töltött időt. Fizikailag gyógyító lesz.

2. Mentális pihenés

A világ összes alvása sem frissít fel, ha az elme fáradt. Lehet, hogy sok az otthoni és munkahelyi probléma. Még azután is, hogy végre elalszunk, az agy kérődzik, és megzavarhatja az alvást, vagy rossz álmokat kelthet.

A pihenés másik fajtája, amire szükség van, a mentális pihenés. Ezt csak eltereléssel tudjuk elérni. Amikor az agyunk egész nap hipersebességgel működik, pihenésre van szüksége a felépüléshez. 

Hasznos ötlet, ha időnként szünetet tartunk a munkahelyünkön, hogy pihentessük az agyunk.

3. Érzékszervi pihenés

Ugyanaz a technológia, ami segít gyorsabban és hatékonyabban dolgozni, egyúttal lemerítheti az energiánkat. Gondoljunk csak a rengeteg csörömpölésre, csengőre, sípra és fényre, amit technikai eszközök produkálnak. Elárasztanak az e-mailek, telefonhívások és fárasztó a hangos televíziózás.

Mindezek a zajok és villogó fények elegendőek ahhoz, hogy az érzékszerveink túlterhelődjenek. Az érzékszervek pihenése nélkülözhetetlen. Megtehetjük egy kütyümentes étkezés alatt, de egy hétvégi kiránduláson is.

4. Kreatív pihenés

Az otthoni, munkahelyi és nyilvános kötelezettségek elegendőek ahhoz, hogy megviseljék az elménket. Bár élvezhetjük a problémák megoldását és az ötletelést, van emberi határa. A szükséges pihenéstípusok felfedezése kulcsa lehet annak, hogy bármit is csinálunk, hatékonyabb legyen.

Ha túl vagyunk terhelve, pihenhetünk kreatívan. Sétáljunk az erdőben vagy egy parkban, hogy élvezzük a természet csodáit. Legyen hobbink, amivel kikapcsolódunk, vagy vegyünk részt egyéb szórakoztató tevékenységekben, amik felélénkítik a lelket.

5. Érzelmi pihenés

Az érzéseink kifejezése is jelentős energiát igényel. Gondoljunk csak az érzelmek sorára, amik minden nap elárasztanak minket. Az empatákra ez fokozottan is igaz.

Nem számít, milyen típusú az empátia, szükség van egy kis szünetre az érzelmi hullámok alól. Hogyan tudjuk pihentetni az érzelmeinket?

Például úgy, ha néha nemet mondunk. Udvariasan el kell utasítani azokat a kéréseket és meghívásokat, amik nem férnek bele az ütemtervünkbe. Mondjunk búcsút a mérgező embereknek vagy kapcsolatoknak is, amik már nem működnek a számunkra.

6. Szociális pihenés

A szociális pihenés azt jelenti, hogy elszakadunk a körülöttünk lévő világtól, és szánunk egy kis időt az önreflexióra.

A mai társadalomban még egy kicsit sem lehet elbújni. Mindig elérhetőek vagyunk.

Bár jó kapcsolatban lenni az emberekkel, ennek is megvannak a maga árnyoldalai. Ha állandóan emberek vesznek körül, és nincs időnk egyedül lenni, akkor nem jut idő feltöltődni.
Könnyű belemerülni az élet gondjaiba, de amikor napi 24 órában társaságban vagyunk, halljuk és érezzük mások terheit és gyötrelmeit. Éppen ezért szükséges olykor lekapcsolódni mindenkiről, aki körülvesz, és a saját igényeinkre összpontosítani.

Most már tudjuk, hogy a pihenésnek sokféle változata van, amire szükségünk van, és hogy az alvás és a pihenés nagymértékben különbözik egymástól. Figyeljünk oda ezekre a tényekre, és tudatosan változtassunk a szokásainkon, hogy a szervezetünk pihenhessen.

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.