Szabadulószoba apával, főzőtanfolyam anyával – szórakoztató családi programok mindenkinek

Változnak az idők, változnak a családok, de a közös családi élmények az élet állandó tényezői maradnak. A minőségi együtt töltött időnek pedig tagadhatatlanul összekovácsoló ereje van. Családi és baráti kötelékek erősödhetnek meg vagy éppen újulhatnak meg, ha időt szánunk egymásra.

Egyedül az okozhat problémát, hogy eldöntsük, milyen tevékenységet válasszunk közös időtöltésnek, hiszen az eltérő korosztályok más-más érdeklődéssel bírnak. Aggodalomra semmi ok, mindig van alternatíva, az új kalandok és élmények pedig bizonyosan a kapcsolatok mozgatórugói lesznek, így megéri kitalálni azt a programot, amit mindenki élvezni tud.

Színes és kreatív programötleteket hoztunk, amelyekkel leküzdhetők a generációs különbségek, és amik segítségével közös tevékenységekben találhatunk újra egymásra.

Bezzeg az én időmben! – Együtt a nagyszülőkkel

Nagyszüleink előszeretettel mesélnek a régmúltról, a saját gyermek-, illetve fiatalkorukról. Ilyenkor fotóalbumok és kartondobozok is elő szoktak kerülni telis tele képekkel. Ebbe az időutazásba mi is beleadhatjuk a mai modern szemléletünket, így megszínesítve az együtt töltött időt.

A fényképeket digitalizálhatjuk, és akár egy kisfilmet is összevághatunk régi családi karácsonyokból, a nagyszülők esküvőjéből vagy bármilyen családi eseményből. Garantáltan könnycsepp fog gyűlni az idősebb korosztály szemébe.

Ha szeretjük a kutatómunkákat, akkor akár egy hosszabb projektbe is belevághatunk együtt: a családfa állításba! A régi fényképekből csinálhatunk egy óriási képet vagy posztert a falra, de ma már az online felületeken is több lehetőség van a családfa után kutakodni, rég elfeledett családi nemzedékeket felfedezni, izgalmas rokoni szálakra bukkani.

Image by pressfoto on Freepik

A városnéző túra is remek lehetőség a közös tevékenységre. Nagyszüleink meséit hallgatva olyan lesz, mintha egy egyedileg írt történelemkönyvet lapozgatnánk. Aztán megfordíthatjuk a mesét, és elmehetünk egy-egy tematikus túrára, ahol további izgalmakat, elfeledett történeteket tudhatunk meg együtt olyan utcákról, épületekről, amiket azt hittünk, hogy jól ismerünk. Garantáltan jól fogjuk magunkat érezni!

A közös alkotás varázsereje – Együtt anyával

Az anyukánktól a konyhai fortélyok eltanulása lehet szuper közös program, például a házi tyúkhúsleves titkos receptjének az átadása. Ezután pedig evezzünk ismeretlen vizekre, és jelentkezzünk együtt egy bonbon készítő workshopra, egy olasz tésztákkal megismertető főzőtanfolyamra, vagy egy sushit tekerő kreatív foglalkozásra. Édesanyánkat is kimozdítjuk a komfortzónájából és így lesz tökéletes az összekovácsoló erő.

Image by gpointstudio on Freepik

Ezen kívül a közös érdeklődésünknek megfelelően még számtalan kreatív foglalkozás közül választhatunk: festhetünk új képeket a lakásba, ismerkedhetünk a fazekassággal, készíthetünk házi porcelánt, de akár egy táskakészítő workshopon is részt vehetünk. A közös alkotás varázserővel bír a kapcsolat minőségére.

Fejtörők és adrenalin – Együtt apával

Gondolkodtató feladványok, kreatív problémamegoldás és fejtörők. A rejtvényfejtő újságokból kilépve irány egy szabadulószoba. Egyrészről ez egy egyéni szellemi kihívás, másrészről viszont csapatmunka. Készségfejlesztő hatása vitathatatlan: logika, kommunikáció és kombináció. A szürke hétköznapokból kilépve rejtett képességek is a felszínre törnek, amik segítik még jobban megismerni a másik felet. A szabadulószobák témája pedig már igen színes palettán mozog, így biztosan lesz egy közös szimpatikus változat.

Image by Freepik

Az agytekervények megdolgoztatásán túl egy kis adrenalinlöket is jó programválasztás egy kalandpark vagy extrém park keretében. A mozgás felszabadító hatásán túl még a másnapi izomláz is közös lesz!

Szórakoztató időtöltés – Együtt a testvérrel

Csupa móka, bolondozás és kacagás. Egy ilyen hangulatú nap tökéletes a testvérrel. Ezt tudja megadni például a szelfi múzeum. Különleges fényképkompozíciók és még különlegesebb közös élmények.

Ha kevésbé harsány programot keresünk, akkor pedig egy különleges kávézó remek választás lehet. Kereshetünk egy macskás helyet, ahol cicák társaságában mehet a beszélgetés, a sütizés és a koffeinlöket. Másik szuper alternatíva, ha például olyan kávézót keresünk, ahol társasjátékozni is lehet. Gyerekkori emlékek csalogathatók így elő, amikor a vasárnap délutánokon a család elővette ezeket a színes dobozokat és indulhatott a játék.

Image by Freepik

Szintén élményekkel és nagy beszélgetésekkel fűszerezett lehet a közös piacozás. Őstermelőktől beszerzett zöldségek és gyümölcsök, házi finomságok és kézművestermékek körében tölthetünk el egy délelőttöt.

Menő programok – Együtt a barátokkal

Pizzarendelés és egy film. Popcorn és mozi. Hamburgerezés és telefonnyomkodás. Igen, ezek amolyan közkedvelt programok a barátokkal. Azonban pörgessük fel őket egy kicsit és tegyük minőségibbé az együtt töltött időt. Pizzarendelés helyett dobjunk össze együtt egy street food vacsorát. Házi pizza, hamburger vagy hotdog. Ha még egy kis pikantériát vinnénk a dologba, akkor pedig rendezhetünk vacsoracsatát is. Így vihetünk egy kis versenyszellemet a dologba. Jó idő esetén pedig a grillparty is egy remek opció koktélokkal és kertmozival.

Image by Freepik

További jó szórakozási lehetőséget kínálhatnak a különböző interaktív kiállítások, illúziótárlatok vagy különleges múzeumi attrakciók is. A lustaság és a punnyadtság ellen pedig válasszunk közös sportot, ahol a versengés, az egymás legyőzése extra motivációt nyújthat.

Az a kis plusz – Együtt a párunkkal

Szerepjátékozzunk! No, itt most semmilyen hálószobai csavarra nem gondolunk. Ajánlásunk a tematikus éttermekre vonatkozik, ahol egy vacsora keretében egy más világba csöppenhetünk vagy más bőrébe bújhatunk. Nézzünk ki egy varázslatokkal és hókuszpókuszokkal elkápráztató éttermet, egy igazi amerikai életérzéssel megpakolt étkezdét, vagy éppen a lovagi tornák korába visszarepítő, kosztümös vendéglátót. Ha pedig csak egy kis édességre vágyunk, válasszunk most egy patinás kávézót, és főurakhoz és nemesasszonyokhoz méltón kevergessük a kávénk.

Image by master1305 on Freepik

Izgalmas, na meg felelősségteljes lehet a tartsunk életben egy növényt kihívás. Unalmasan hangzik? Pedig nem az! Például gyerekvállalás vagy közös háziállat előtt tökéletes főpróba. Lehetőség szerint ne egy bolti cserepes virággal kezdjünk, hanem az elején, az alapoknál. Csíráztassunk például avokádómagot és neveljük szépen a növényt. Ez egy hosszú távú elköteleződés és higgyétek el, sok minden kiderül a másikról a növénygondozás során.

Ezeknek a színes és kreatív programoknak és kikapcsolódási lehetőségeknek a kapcsolaterősítő hatása garantált, az élményfaktorról nem is beszélve!

Nyitókép: Image by Freepik

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.