Gondoltad volna…? Tévhitek, amik a sikertelen diéta mögött állnak

Ahogy a napnak nő az ereje, ahogy újra a gardrób mélyére süllyeszthetjük a téli kabátot, úgy tör fel bennünk a vágy, hogy beach body alakunk legyen a nyárra.

Megfogalmazódik a vágy – ezután kellene jönnie a sziklaszilárd akaraterőnek. Viszont az akaraterőnek van egy olyan tulajdonsága, hogy nem végtelen. A napunk során rengeteg akaraterőre van szükség, és mire oda jutunk, hogy a tornához is kellene valamennyi, elfogy a napi limit. Főleg, ha az egy egységnyi akaraterő már hajnali 2-kor a síró gyerek mellett apadni kezd.

EZ IS ÉRDEKELHET: HA KÖNNYEDÉN AKAROD VENNI AZ AKADÁLYOKAT – SPORTOLJ!

Gyakori, hogy az életmódváltást valami eget rengető változásként képzeljük el és a legkisebb elénk gördített akadálynál inkább feladjuk. Mi most megvizsgáltuk az alapokat és arra kerestük a választ, hogy mit csinálunk rosszul, s vajon mi okozza a sikertelenséget:


Alvás


Az elegendő alvás kulcsfontosságú. Igen, tudom, most hangosan felkacagtál, hogy ez egy nem létező fogalom. De! A kialvatlanság evésre késztet. Az éhségérzetért felelős grelin hormon és a jóllakottságot jelző leptin egyensúlya felborul. Éjszaka a megemelkedett leptin miatt a szervezetünk tudja, hogy nincs szüksége tápanyagra. Nappal viszont energiára van szüksége, a leptin emiatt csökken és éhesek leszünk. Az alváshiány esetén viszont felborul minden. Az alacsony leptin miatt nem tudunk jóllakni, a magas grelin szint miatt pedig csak fokozódik az étvágyunk.

Étkezés


Az alvás mellett az étkezéseknél a mit, a mennyit és a mikor kérdéskört kell rendbe raknod. Ez lerágott csont, végtelen a lista, ha rákeresel a neten. Ezért csak annyit mondanánk, hogy rosszul csinálod, ha:
– Fáradékony vagy. Ez az alacsony energiaszint miatt van. Szénhidrátot is kell enni, de lehetőleg minőségit.
– Lehangolt vagy. Itt általában Omega 3, folsav, B6 és B12 vitaminok hiánya áll fenn.
– Állandó éhség kínoz. Ezért fontos a nap folyamán az egyenletes táplálék bevitel. Alap, hogy reggelizz, és többször egyél naponta kisebb adagokat.
– Sóvárogsz. Ha minden földi jót megvonsz magadtól, akkor egy idő után egy egész tortát fogsz megenni nagykanállal. Lehet, sőt kell is csalónap, illetve mértékkel az édességek fogyasztása is teljesen rendben van.

EZ IS ÉRDEKELHET: 8 TIPP, HOGY DIÉTA NÉLKÜL FOGYJ

Sport


Ha eleget alszol, rendben van a táplálkozásod, akkor jöhet a sport. Jöhet néhány érdekesség, tanács és információ? Talán ezekbe eddig nem is gondoltál bele:

Erősítő edzés vagy kardió? Melyik a hatékonyabb?
Én biztosan a kardió edzést mondanám és tévedek. A kardió az a mozgásforma, amikor ugrálsz vagy futsz, csöpög rólad az izzadság, nem is bírod sokáig és nagyon elfáradsz. Mi történik ilyenkor a szervezeteddel? Ehhez az intenzitáshoz gyorsan kell az energia, viszont a zsírégetés egy lassú folyamat. Mit csinál a tested? Elkezd izmot bontani, mert az gyorsabb, kevesebb energia befektetéssel jár.

Az erősítő edzésnél viszont izmot dolgoztatsz, és ezáltal sérül a fehérjeszerkezete. Edzés után jöhet a regenerálódás és a kaja. A szervezet igyekszik visszatölteni vagy akár túltölteni a szénhidrát raktárakat és kijavítani a sérült fehérjeszerkezetet. Miért tölt túl? A következő edzésnél így jobban tud teljesíteni. Ehhez a folyamathoz pedig energia kell. Ez az utóégető hatás, ugyanis edzés után 24-48 órás is lehet az emelkedett kalória felhasználás. Egy jó étrenddel párosítva hatékonyabb és eredményesebb a fogyás, mint a kardiós edzések esetében. Azért én az elhízás ellen mit szedjek? kérdésre még mindig azt válaszolom: a lábaidat!

EZ IS ÉRDEKELHET: SPORTLEHETŐSÉGEK KARANTÉN IDEJÉRE

A következő tévhit, ha azt hiszed, hogy fogyni úgy lehet, ha keveset eszel. Mi van, ha azt mondjuk, hogy azért nem tudsz fogyni, mert nem eszel eleget? Ugyanis koplalásnál annyira lelassul az anyagcseréd, hogy lényegében már attól hízol, hogy beleszagolsz a nagyi főztjébe és a gőzben lévő kalóriamolekulától rád ugrik azon nyomban pár kiló. A tested először az izmod fogja leépíteni, így nesze neked kerek popsi és feszes cici, huss! A testünk okos, nem az az öngyilkos hajlamú, így az éhezéshez egy jobban passzoló lassú anyagcserét produkál. Továbbá elkezd zsírt raktározni, hiszen a túléléshez fel kell készülni a vészterhes időkre. Honnan tudná, hogy most csak az aktuális nádszálvékony divattrend miatt nincs kaja és ez nem vészhelyzet van a túlélés érdekében.

Persze, ez nem egy tündérmese, így ha rájössz, hogy rendesen kell enni, akkor (is) hízni fogsz. Honnan is hinné el a tested, hogy most már minden rendben van? Inkább örül, hogy még egy kicsit tud raktározni. Ha emellett sportolsz, akkor fog az anyagcseréd helyreállni, de nem egy edzés után. Ez nem sprint, hanem maraton. A hosszú távú befektetett időd és energiád fogja meghozni az áhított alakot! Azt fogod észrevenni, hogy akkor érzed rosszul magad, ha az adott napon nem mozoghatsz.


Elegendő alvás, helyes táplálkozás és rendszeres mozgás. Ezeket kell összegyúrnod és egy olyan kombinációban beépítened a mindennapjaidba, hogy elmondhasd, igen, jól érzem magam a bőrömben!

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.