Ha könnyedén akarod venni az akadályokat – sportolj!

A nők életük során rengeteg elvárással szembesülnek, aminek meg kell felelniük. A társadalom, a munkahely, a társas kapcsolatok, a szűkebb és tágabb család mellett a nők maguk is  kemény elvárásokat állítanak önmaguk elé. Sikeresek akarnak lenni a munkában, a párkapcsolatukban és az anyaság szerepében is. A teljesítménykényszer azonban kellő feltöltődés nélkül előbb-utóbb testi és lelki kimerüléshez, stresszhez és különböző betegségekhez vezet.

Annak érdekében, hogy a test és a lélek egészséges maradjon és kellő lendülettel tudjunk nekimenni a napi feladatoknak, mindenféleképpen ügyelni kell arra, hogy jusson idő a pihenésre.

Sok szakember ért egyet abban, hogy a pihenés, a feltöltődés egyik legjobb módja a sport. Azok a felnőttek, akik rendszeresen végeznek valamilyen testmozgást, sokkal boldogabbak és kiegyensúlyozottabbak, hiszen csökken bennük a stressz, javul a hangulatuk és ezzel a mentális egészségük.

A mozgás hatására különböző kémiai és biológiai folyamat zajlik le a szervezetben, amelyek hatásai rövid és hosszú távon is érezhetőek.

Természetesen az a legjobb, ha minden nap jut 30 perc a mozgásra, ami lehet akár egy könnyű fél órás séta is, mert már ennek is igen jó hatásai vannak a szervezetre:

  • nő a vérkeringés, ami jótékonyan hat a szívre, tüdőre
  • nő az izomtömeg, formálódnak a fenék-, és lábizmok
  • jó a csontoknak
  • könnyebben fenntartható a normál testsúly
  • mozgás közben endorfin termelődik, amitől javul a hangulat

Ha a sétánál aktívabb testmozgásra is van lehetőség, íme 3 tipp, amelyek könnyedén beilleszthetők egy elfoglalt nő mindennapjaiba is, és határozottan segítenek a kiegyensúlyozott, stresszmentes mindennapok elérésében.

EZ IS ÉRDEKELHET: AZ ÉLETRE SZÓLÓ SZERELEM: A FUTÁS

Futás
Sok szakértő javasolja a futást, mint mindennapi mozgásformát. Nem igényel sem különösebb előkészületet, sem jelentős beruházást. Mindössze egy kényelmes nadrágra és egy jó futócipőre van szükség, s máris indulhatunk.
Nagy előnye, hogy bárhol lehet futni: van, aki a futópályát, más a csendesebb, természetben való futást, s vannak, akik az edzőtermet és a futópadot részesítik előnyben. Ez utóbbi esetében még a rossz idő sem akadály. Esőben, hidegben is róhatjuk a kilométereket.

Torna
Ha van idő és lehetőség, edzőteremben, csatlakozva egy csoporthoz, ha nincs, akkor pedig otthon, videó segítségével minden nap elvégezhető egy-egy gyakorlatsor, melyek kombinálásával tetőtől talpig átmozgatható a test és minden izomcsoport.
A csoportos edzés azoknak az elfoglalt nőknek igazán ideális, akik a napi munkán túl szeretnének társágban lenni, és egy kicsit beszélgetni is a mozgás örömén kívül.
Otthon pedig azok is tudnak napi 20-30 percet tornázni, akiknek nincs lehetőségük csatlakozni egy csoporthoz.

Jóga
Test és lélek számára nagyszerű a jóga. Tökéletesen segít ellazulni és relaxálni, emellett erősíti az izmokat, valamint el is lazítja azokat. Sokan azért félnek a jógától, mert tartanak attól, hogy izmaik nem elég rugalmasak, és nem tudják megcsinálni a feladatokat, ám erről szó sincs.
A jóga valójában növeli a test rugalmasságát – azok, akik rendszeresen végzik a gyakorlatokat hamarosan azt veszik majd észre, hogy kötött izmaik sokkal lazábbak lesznek. Emellett javítja a testtartást, a megjelenést, megtanítja a testtudatosságot, enyhíti a szorongást, és segít a pihentetőbb alvás elérésében is.
Előnye, hogy akár még az irodában is elvégezhető egy-egy gyakorlat, de a gyerekszoba is tökéletes helyszín lehet. Azonban ha valaki ezt sem szeretné egyedül csinálni, remek csoportokat találhat, ahol oktató segít a pózok elsajátításában és tökéletesítésében.

Akik ritkábban tudnak csak sportolni, de aktívabb mozgásra vágynak, elmehetnek uszodába, kerékpározni vagy akár kipróbálhatják a lovaglást is.

A lényeg a mozgás – hiszen a rendszeres testmozgás segít, hogy a nő minden fronton helyt tudjon állni – és nem mellékesen a fenék is formásabb lesz, ami sosem hátrány.

Mozgásra fel!

Cikkünkben fizetett együttműködés linkjét helyeztük el.

Fotó: Nathan Cowley , Pexels