9 érv, amiért érdemes vidéken élni

Amikor a fővárosból visszakerültem vidékre, és a párommal beköltöztünk a kertes házunkba, arra gondoltam, innentől kezdve igazán nyugodt, békés életem lesz. Hiszen Budapest nyüzsgésével, állandó mozgásával, vibrálásával szemben a vidék egy sokkal lassabb, csendesebb lakókörnyezetet teremt az embernek. S bár néha hiányzik a zaj és a pörgés, azt gondolom, semmiért sem cserélném le a falusi életért.

Most 9 pontban el is mondom, hogy miért.

Minden nap friss levegő
Ha még életed során sosem éltél faluban, akkor nem is tudod elképzelni, hogy itt milyen friss a levegő. Itt nincs szmog, nem zúdul rád a szemétszag, amikor elmész egy hulladéktároló mellett, amiből folyik ki a háztartások pocsékolás igazolványa, és nincs csatornaszag. Itt bármikor teszed is ki a lábad, a levegő tiszta, és jó illatú. Személyes kedvencem az eső utáni illat. Csak állunk kint a kertben, és szívjuk be a tüdőnkbe azt a különleges, földes, virágos mégis friss aromát. (Tavasszal a legjobb).

Friss és zöld
Bár vannak piacok Budapesten is, ahol friss árut lehet kapni, azért mégiscsak van egy varázsa annak, amikor a saját kertedből szedheted le a gyümölcsöt, és kóstolhatod meg. Itt szinte mindenkinek van valami házi termesztésű zöldsége vagy gyümölcse, így ha szükséged van valamire, ami neked nincs, de a szomszédnál akad, akkor simán lefolytattok egy cserekereskedelmet, és máris azonnali, földből kihúzott, vagy fáról leszedett élelmiszerhez jutsz. El sem lehet mondani mennyivel másabb íze lesz a húslevesnek, ha nem a szupermarketből vásárolt import áruból főzöd meg, hanem kertben termesztett, házi alapanyagokat teszel bele.

EZ IS ÉRDEKELHET: AZ ÉREM KÉT OLDALA, AVAGY LEHET ÉLNI STRESSZMENTESEN?

Kevesebbet költesz
Itt az árak valamivel alacsonyabbak, mint a városban. Illetve nincs annyi pénzköltési lehetőség sem, értem ez alatt a plázákat, éttermeket, ruházati boltokat stb. Ha pedig nincs szem előtt az üzlet, nem is akarsz annyira bemenni, és költekezni. Így könnyebben megtakaríthatsz, félretehetsz.

Sosem érzed magad egyedül
Volt már az az érzésed a városban, hogy bár naponta akár száz ember mellett is elmész, mégis egyedül érzed magad? Vagy ne adj isten, úgy érzed, ha összeesnél, akkor simán elmennének melletted, mert azt hiszik, valami tudatmódosító szer hatása alatt vagy? Vidéken a kis közösségekben ez elő sem fordulhat, ugyanis mindenki ismer mindenkit, törődik a másikkal, mindenki köszön mindenkinek. Mennyivel barátságosabb és ember közelibb nem igaz?

Sokkal több mozgási lehetőség
Tudom, tudom, a városban is vannak konditermek, és mozgásban vagy akkor is, ha reggelente sprintelsz a tömegközlekedéssel a munkába. Ám azért az mégiscsak más, amikor a  friss levegőn mész el futni a szép vidéki környezetben, vagy a kertben tevékenykedhetsz a szabad levegőn, miközben süt rád a nap, és szívod be a D vitamint a szervezetedbe. A kirándulásokról, túrákról már nem is beszélve.

Csodálhatod a csillagokat
A fényszennyezés az ipari szennyezettség miatt a városban csekély esély nyílik arra, hogy megnézhesd az éjszakai égboltot. Vidéken azonban gyönyörű látványt nyújt a felhőmentes csillagokkal teli ég. Még a csillagképeket is kiveheted, megcsodálhatod a holdat, és ezerszer idillibb látványt nyújt a napfelkelte és a napnyugta.

Nem érdekelnek az aktuális trendek
Na jó, ez talán így nem igaz, mert engem mindig is érdekelt, és fog is érdekelni a divat, a szép ruhák, és az öltözködés. Viszont az mindenképp megállja a helyét, hogy nem ez lesz az elsőszámú, ha vidékre költözöl. Ugyanis egy faluban nem fognak kinézni amiatt, hogy a cipőd a tavalyi kollekció egy darabja, és hogy a táskád színe nem passzol az outfited többi részéhez. Itt sokkal lényegesebb az, hogy milyen ember vagy, és mit teszel, nem az, hogy mit viselsz. Nálam a városban minden a körül forgott, hogy meg tudjam venni a legdivatosabb ruhákat, hogy megfeleljek egy általános elvárásnak e-téren, azoknak az embereknek, akik abszolút nem is ismernek. Ma már tudom, hogy butaság volt.

Nem kell aggódnod a parkolás miatt
Ha autód van, itt biztos nem kell azon izgulnod, hogy le fogsz-e tudni parkolni. Bár egyre több embernek van négykerekű járműje, azért itt mindig van elég hely. Azt meg sem említem, hogy nagyon csekély az esély arra, hogy büntetést kapsz, mert rossz helyre álltál be, itt ugyanis szinte mindenhol ingyenes.

Sokkal nagyobb biztonságban vagy
A városi életnek van egy bizonyos nyomása, ami sok ember agyára megy, és bűnözőt csinál belőle. Ezért a nagyvárosokban sok bűncselekmény történik, lopás, gyilkosság. Illetve a rohanó élet, és a rengeteg autó következményeképp rengeteg a közlekedési baleset. A falusi életnek ez is nagy előnye, hiszen a kisebb távokra sokan inkább biciklivel közlekednek az emberek, és kevesebb a bűncselekmény is alapvetően, hiszen a nyugodtabb élet hatására az emberek békésebben élnek.

Természetesen a kivétel erősíti a szabályt, és néhány fent említett ponthoz biztos tudsz ellenpéldát is hozni. Ám abban is biztos vagyok, hogy ha az ember elkezd vidéken élni, egy sokkal harmónikusabb, egészségesebb életet élhet, mint a nagyvárosokban.

Te mivel tudnád még kiegészíteni a fenti pontokat?

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.