8 tipp, hogy diéta nélkül fogyj

Szeretnél fogyni pár kilót, de nem akarsz speciális étrendet követni? Nos, nem is feltétlenül szükséges, elég, ha néhány dologra odafigyelsz! Kutatások egyébként is kimutatták, hogy a fogyókúrázók többsége, amint befejezi a diétát, visszatér a régi, jól berögzült táplálkozási szokásaihoz. Ez pedig azzal jár, hogy rohamosan vissza is szedi azt, amit leadott, sőt, még kap is néhány bónusz kilogrammot.

Azért, hogy ez veled ne történhessen meg, adunk néhány tippet!

  • Égess el több kalóriát, mint amit beviszel

Vagyis, egyél kevesebbet, mint eddig és mozogj többet. Ha nem sportoltál semmit, akkor kezdj bele valamibe. Elég, ha naponta csak egy órát sétálsz kezdésnek. Aztán persze beiratkozhatsz edzőterembe is. Hidd el, nem kell az a plusz sütemény ahhoz, hogy jól érezd magad a bőrödben! Pláne, ha belegondolsz, hogy egy szelet dobos torta elégetése másfél óra intenzív futásba kerül.

  • Egyél kevesebb „fehér” szénhidrátot

A fehér lisztből készült ételeket kerüld. Mert, bár könnyen eltelítenek, s az egekbe lökik a vércukorszinted, az aztán gyorsan le is zuhan. Inkább válaszd a teljes kiőrlésű péksüteményeket, tésztákat, mert fokozatosan szívódnak fel a tápanyagok a szervezetedben, azaz hosszabb időre telítenek el.

  • Egyél több fehérjében gazdag ételt

A fehérjében gazdag ételek, mint a csirke és hal, jót tesz a szervezetnek. Ellenben a marha és sertéshús, amelyek megterhelik a koszorúereket. Az edzésekhez is nagy hasznát veszed, ha természetes fehérjét viszel be (por helyett) a szerveztedbe. Ugyanis, azok teszik, szép szálkássá a testedet.

Ez is érdekelhet: Az életre szóló szerelem, a futás

  •  Egyél figyelemmel

Ne a tévé előtt edd meg a vacsorád! Add meg a módját az étkezéseknek! Rágj lassan, élvezd az ízeket. Ha nem rohanva kapsz be néhány falatot, hanem leülsz és odafigyelsz arra, mit eszel, elkerülöd azt is, hogy a kelleténél több kalóriát vigyél be.

  • Felejtsd el a light termékeket

Bár ezek a termékek valóban kevesebb cukrot tartalmaznak, nem vezetnek sehová. Főleg azért nem, mert a cukrot majd valahonnan pótolod később. Vagyis az üdítő és az alkohol kerüljön le a listádról. Nem azt mondjuk, hogy soha többet, de hetente maximum egyszer igyál egy pohár colát vagy bort.

  • Egyél rendszeresen

Egyél többször kevesebbet. A napi négy étkezés az ideális, 4 órás lebontásban, amiben sem a reggeli, sem a vacsora nem hagyható el. A lényeg inkább a mértéken van, s mint már fentebb is írtuk a fehérjében gazdag és teljes kiőrlésű kenyér, tészta a barátod. Egészséges nassokat fogyassz. Kerüld a pizzát, a hamburgert.

Chips helyett egyél zöldséget, gyümölcsöt, magvakat.
  • Ügyelj a folyadékbevitelre

Egyél levest minden nap, mert eltelít és táplál. Igyál legalább két liter vizet minden nap és a kávé adagod se haladja meg a napi hármat. A narancsbőrt redukálja, ha elegendő folyadékot iszol, már csak ezért is érdemes ezt betartanod.

  • Aludj többet

Ha nem alszod ki magad, akkor napközben többet eszel, hogy legyen elég energiád. Ingerlékenyebb leszel, ami „diéta” alatt egyébként is elő szokott fordulni. Lazíts, ne stresszelj, iktass be napi fél óra relaxációt!

Ne add fel, ha néhány hét után a mérleg nem mutat kevesebbet. Mindenkinél van egy ilyen periódus, de ez még nem ok arra, hogy akkor az új életmódod ne folytasd tovább. Igen, életmód, mert a diéta helyett életmódváltásra buzdítottuk. Ugye, nem is tűnik olyan nehéznek ez, csak néhány apró dolgon kell változtatnod!  

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.