Hogyan hat az online világ a párkapcsolatunkra?

Az online jelenlét korunk természetes velejárója, ez pedig a párkapcsolatokat is megváltoztatta. Párhuzamos világokban élünk egyszerre – a hagyományos, offline élet mellett létezik az online tér is, ami sok előnyös tulajdonsága mellett komoly veszélyeket is rejt. Akár az ismerkedés szakaszáról legyen szó, akár egy hosszú távú kapcsolatban élésről, az online világ a való világból kiszakadva egy másik utat kínál.

Más szabályok érvényesülnek ott, ahol a gyors reakciók, az azonnaliság élménye és a fokozott sürgetettség érzése egész más kontextusba helyezi a párkapcsolatot.

Miért olyan vonzó az online jelenlét a számunkra?

Miért gondoljuk azt, hogy a párkapcsolatunk akkor válik igazivá, ha a világhálón a kapcsolati státuszunknál ezt beállítjuk? Tényleg olyan zavaró, ha nincs közös kép a párunkkal a social mediaban? Valóban egy következmény nélküli világgal van dolgunk, ahol a megcsalás nem létező fogalom?

Milyen veszélyeket rejt a digitális világ a párkapcsolatunkra?

Ezekre a kérdésekre kerestük a választ.

A holdudvar-hatás

Ez a jelképes elnevezés arra utal, amikor a rendelkezésünkre álló és igencsak hiányos információk alapján következtetünk az illető egész jellemére. A Hold körül megfigyelhető fényjelenség különleges pompába burkolja az amúgy szürke és egyhangú égitestet. A vízcseppek és a jégkristályok fénytörése okozza ezt a szépítést, ezért szebbnek látjuk a Holdat, mint amilyen valójában.

Ez az effektus különösen igaz a social media világára. A tökéletes posztok, az idilli fotók, vagy akár egyetlen pozitív tulajdonság alapján a tökéletes online idegent kezdjük el látni a másik félben. Ez veszélyforrást jelent a valós párkapcsolatunkra, főleg ha éppen a szürke hétköznapokat éljük. A való világban élő horkoló, büdös zoknis párunk helyett megismerkedhetünk egy idilli idegennel az online térben.

A devil-effektus és a szociális szorongás

A holdudvar-hatás ellentéte ez a jelenség, amikor egy-egy negatív vagy nem előnyös tulajdonság miatt egy sötétebb és előnytelenebb jellemzést alakítunk ki magunkban a másikról. Tipikusan ilyen lehet a társkereső oldal, ahol például egy alacsony férfit mindjárt elutasítunk. Egy paraméter után az egész lényét számunkra nem megfelelőnek írjuk le.

Előny, hogy az online tér tökéletes lehetőség a szociális szorongás kezelésére. Egy-egy flörthöz vagy szaftosabb csevegéshez nem kell szuperül kinézni, nem esik szó a testsúlyról és a magasság sem számít. Emiatt az online tér egyfajta menekülés a való világból.

Egy következmény nélküli világ

Egy következmény nélküli világnak is elképzelhető, ahol bármit szabad és nem jár kockázattal a párkapcsolatra. De vajon hol kezdődik a megcsalás?

A legtöbb esetben azért tartják ezt egy biztonságos útnak, mert fizikai kontaktusba nem kerülnek a személyek. Így a klasszikus értelemben vett megcsalás, mint a csók vagy az egyéjszakás kaland nem is alakulhat ki. De mi a helyzet az érzelmi megcsalással?

Bizonyára mindenki számára ismerős jelenet, amikor a pár ül a közös kanapén, a közös otthonukban, de mintha csak lakótársakként élnének együtt. A kommunikáció hiánya magával hozza az elhidegülést, és ilyenkor jöhet a pötyögés a telefonon. Chatbeszélgetések, hamis profilok, flörtölés, de mély érzelmi kötődés is kialakulhat egy idegen személlyel az online térben.

Egy tárgyiasult tér

Az online világ egyfajta digitális húspiac, ahol lényegében az embereket tárgyként kezeljük. Gondolhatunk itt a társkereső oldalakra, ahol a párkapcsolati ismerkedés szakaszában a potenciális felek között válogatunk. Legyen kék szeme, 180 cm alatt rám se írjon, és a kisportolt test is alapelvárás. Néha irreális elvárások és paraméterek alapján keressük az igazit, és nem vesszük észre a nagy Ő-t, amint kicsit sutábban és tökéletlenebbül, de a valóságban, az utcán jön velünk szemben. Mintha a piacon válogatnánk a portékák között.

Instant élmények

A felgyorsult világunkban azonnal szükségünk van visszaigazolásra.

Egy kapcsolatban bármelyik félnél kialakulhat nagyfokú szeretetéhség. A problémát nem is az okozza, hogy a pár már nem szereti egymást, viszont az már igen, hogy nem ismerik fel egymás szeretetnyelvét. Ilyenkor az online világ válhat meneküléssé, ahol egyfajta érzelmi önkielégítést élhet át a fél, amit like-ok és kommentek formájában lehet megtapasztalni. Idegenek elismerése és pozitív visszajelzése segít kitölteni azt a bizonyos űrt, amit a párkapcsolat nem képes megfelelően biztosítani.

Szimulált élmények

A digitális tér hatalmas csapdája az is, hogy szimulált élményeket biztosít. Lehet nálunk a kontroll, irányíthatjuk mi a szálakat és kreálhatunk egy tökéletes világot magunknak. Titkon reméljük, hogy a születésnapunkon a párunk virágcsokorral és meglepetéssel állít haza. Ha ez mégsem történik meg, akkor kárpótlásként vár minket több száz köszöntés a különböző online platformokon. De miért is? Mert mi beállítottuk a születésnapunkat és a rendszer automatikus értesítést küld ki az online térben jelenlévő személyeknek. Ilyenkor érdemes próbát tenni, hogy értesítés nélkül vajon hány embernek jutna eszébe felköszönteni minket.

Valótlan élmények

Óriási csalódásfaktor lehet, ha a digitális világ nyújtotta élményeket várjuk a párkapcsolatban is. Adott egy férfi, aki szexuális fantáziáját különféle pornófilmekből táplálja. Ez számára a természetes együttlét. És adott egy nő, aki a romantikus filmek cukormázas szeretkezéseit véli egy férfival való együttlét normális formájának. Ha ez a két fél túljut az ismerkedés szakaszán és belevágnak egy bimbózó kapcsolatba, akkor a szexben vallott eltérő nézetek problémát okozhatnak. Feszültségi tényező, ami akár szakításhoz is vezethet.

Természetesen az online tér nem az ördögtől való, de nagyon fontos az alaptudatosság, valamint az, hogy tudjunk egészséges keretet szabni ennek a világnak a valós életünkön belül.

nyitókép: Image by Freepik

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.