36 kérdés és bárkivel szerelembe eshetsz! Hókuszpókusz vagy tudományos bravúr?

Mindenki keresi a szerelmét, a másik felét, a lelki társát. Azonban a Földbolygó 8 milliárd emberéből megtalálni azt az egyet, hááát… igencsak nehéz feladat tud lenni! A cél érdekében pedig hajlamosak vagyunk a szerelmet akár tudományos alapokra is helyezni, vagy éppen hókuszpókuszokkal próbálkozni.

Mielőtt végső elkeseredésünkben Cupidot hívnánk, hogy lőjje bele a szerelem nyilát a kiszemeltünk szívébe, tegyünk próbát egy 36 kérdésből álló kérdéssor megválaszolásával. (A kérdéssor a cikk végén megtalálható.)

Halljuk is a szkeptikusok kérdéseit: 36 kérdés és garantált a szerelem? Na persze! A kérdéssor kitöltése/átbeszélése után a felek állítólag szerelembe esnek? Abszurd! Ha valóban csodamódszer, akkor miért nem mindenki így csinálja? Miért vannak szinglik?

Lehet szerelmet “gyártani”? A 100%-os sikert természetesen nem tudjuk garantálni, de sok mindenre fény derül ebben az írásban.

Mert mit akarunk a szerelemtől? Garanciát! Hogy ma, holnap és azután is szerelmesek leszünk, és viszont fognak minket szeretni. Ezért akarunk hinni benne!

Mi annak jártunk utána, hogy működhet-e ez a fajta megközelítés? Avagy városi legendával állunk szemben, vagy valami megalapozott tudományos módszerrel?

Egyáltalán van a szerelemnek egyenlete?

Esetünkben ez így nézne ki: 36 kérdés + 4 percig egymás szemébe nézés némán = szerelembe esés.

A kérdéssor három részből áll és egy amerikai pszichológus állította össze. A három különálló blokk arra hivatott, hogy ahogy haladunk előre a kérdések megválaszolásában, egyre mélyebb témákról esik szó, amik növelik az intimitást.

Az első rész könnyedebb, amolyan felvezető kérdésekkel indít, a második rész személyesebb, és megjelennek a családra és a jó/rossz emlékekre fókuszáló kérdések. A harmadik részben már a bizalmi kérdések is szerepet kapnak, és sorra kerülnek a partnerre vonatkozó első visszajelzések.

De miért nyílnánk meg ennyire egy vadidegennek?

A tudományos háttérnél a lépésről lépésre elv érvényesül. Lényege, hogy ha megteszünk egy lépést, akkor megnő a hajlandóságunk a következő lépés megtételére is. Esetünkben, ha elkezdünk megosztani magunkról általános, kevésbé személyes információkat a beszélgetés kezdetén, akkor a mélyebb dolgok irányába haladva lépésről lépésre megnyílunk a másik előtt.

A kérdéssor végén némán egymásra kell nézni négy percig – ez a feladat is megmagyarázható tudományosan. Az egyik “szerelmi összetevő” az oxitocin, amely a szemkontaktus által termelődik, és a kötődés kialakulásáért felelős. A másik pedig a feniletilamin, ami elindítja az endorfintermelést, ami pedig a szerelemben érzett bódító érzésért felel.

Olyan az egész, mintha parfümmel hintenénk meg a beszélgetést.

Tehát elmondhatjuk, hogy a kérdéssor fókuszában az intimitás, az énfeltárás áll a középpontban, ami a szerelem egyik alapköve. Lényegében az általában lezajló folyamatot gyorsítja fel, hogy gyorsabban bizalmat szavazzunk a másiknak. Gyors megismerkedést sugall, és ha magunkba nézünk, akkor ezt várjuk a szerelemtől: lássanak, halljanak, tudjanak rólunk, értsenek meg minket. Ez szuper kiindulópont egy kapcsolathoz, de nem elégséges. Nem érinti az elköteleződést és a szenvedélyt. Pedig hűség és kölcsönös függés is szükséges a szerelemhez. Ehhez társul a szemkontaktus, ami ezeket hivatott előidézni.

Miért ajánljuk?

Mindenképpen biztosít egy tartalmas és szórakoztató beszélgetést a másikkal. Felépítésében a könnyedebb témáktól halad a mélyebb beszélgetésekig. Mondhatnánk, hogy a beszélgetés elveszíti a spontaneitását az előre megfogalmazott kérdésektől, de óriási előnye, hogy olyan témákat is felhoz, amik a hétköznapok során nem kerülnek elő csak úgy.

Szórakoztató, érdekes és elgondolkodtató témákon vezet át minket, ezzel segít megismerni vagy új információt megtudni a partnerről. A két fél közötti intimitás kialakulása felgyorsítható, ami megadja az esélyt a szerelemre. Mivel mindkét fél válaszol a kérdésekre, így a kölcsönösség révén korán felfedezhetőek a két fél közötti hasonlóságok.

Bárhogy is legyen, egy tartalmas beszélgetés mindenképpen minőségi együtt töltött időnek számít. Nem biztos recept vagy szerelmi bájital, de megalapozhat barátságot és szerelmet is.

Bár a kérdéssor vadidegeneket hivatott összeboronálni, de meglévő barátainkkal vagy a párunkkal is megválaszolhatjuk őket, új lendületet adhatunk a kapcsolatunknak.

Image by Freepik

Akkor nem is maradt más hátra, mint hogy lássuk a kérdéseket:

Első blokk:

1. Ha bárkit választhatnál, kivel mennél el egy vacsorára?
2. Szeretnél híres lenni? Milyen módon?
3. Volt már olyan, hogy mielőtt felhívtál valakit, elpróbáltad, amit mondani akartál? Miért?
4. Miből állna számodra egy „tökéletes” nap?
5. Mikor fordult elő utoljára, hogy énekeltél magadnak? És valaki másnak?
6. Ha 90 évig élhetnél, és az utolsó 60 évben megőrizhetnéd egy 30 éves testét vagy szellemi képességeit, melyiket választanád?
7. Van-e egy titkos megérzésed arról, hogyan fogsz meghalni?
8. Nevezz meg 3 olyan dolgot, ami közös bennetek a partnereddel.
9. Miért vagy a leghálásabb az életedben?
10. Ha megváltoztathatnál bármit abban, ahogy felneveltek, mi lenne az?
11. 4 perc alatt mondd el az élettörténetedet a párodnak, olyan részletesen, ahogy csak tudod.
12. Ha holnap úgy kelhetnél fel, hogy szereztél egy képességet vagy tulajdonságot, mi lenne az?

Második blokk:

13. Ha egy kristálygömbben megláthatnád az igazságot magadról, az életedről, a jövődről vagy bármi másról, mit szeretnél megtudni?
14. Van valami, aminek megtételéről régóta álmodozol? Miért nem tetted még meg?
15. Mi a legnagyobb dolog, amit eddig elértél?
16. Mit értékelsz a legnagyobbra egy barátságban / párkapcsolatban?
17. Mi életed legszebb emléke?
18. Mi életed legrosszabb emléke?
19. Ha tudnád, hogy egy éven belül meg fogsz halni, megváltoztatnál valamit azon, ahogy most élsz? Miért?
20. Mit jelent számodra a barátság / szerelem?
21. Milyen szerepet játszik az életedben a szeretet és az érzelmek?
22. Felváltva osszatok meg egy-egy tulajdonságot a másikról, amit pozitívnak gondoltok a másikban. Mondjatok összesen 5-5 dolgot.
23. Mennyire szerető és közeli hozzád a családod? Úgy érzed, hogy boldogabb gyerekkorod volt a legtöbb embernél?
24. Milyen a kapcsolatod az édesanyáddal?

Harmadik blokk:

25. Tégy három állítást, ami igaz mindkettőtökre. Például, „mi mindketten úgy érezzük, hogy…”
26.  Egészítsd ki a mondatot: „Bárcsak lenne valaki, akivel megoszthatnám …”
27. Ha közeli barátokká válnátok a partnereddel, mi az, amiről feltétlenül tudnia kellene?
28. Mondd el a párodnak, hogy mit kedvelsz benne. Légy őszinte, mondj el olyan dolgokat is, amit nem biztos hogy elmondanál valakinek, akivel épp most találkoztál.
29. Ossz meg egy kínos élményt az életedből.
30. Mikor sírtál utoljára valaki más előtt? És egyedül?
31. Mondj valamit a partnerednek, amit már most kedvelsz benne.
32. Mi az, ami túl komoly ahhoz, hogy viccelődj vele, ha van ilyen?
33. Ha ma este meghalnál úgy, hogy már nem beszélhetsz senkivel, mi lenne az, amit a legjobban bánsz, hogy nem mondtad el? Miért nem?
34. Tűz üt ki a házadban. Miután kimentetted a szeretteidet, kisállatodat, még van idő egyetlen tárgy megmentésére. Mi lenne az. Miért?
35. A családtagjaid közül kinek a halála érintene a legmélyebben? Miért?
36. Oszd meg egy problémádat, s kérd a partnered tanácsát. Kérj visszajelzést arra is, hogy partnered hogy látja, hogyan érzel az általad választott problémával kapcsolatban.

Hajrá!

Nyitókép: Image by halayalex on Freepik

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.