Így legyél magabiztos nő – 10 szokás, amit kezdj el még ma

Nekünk, nőknek nehéz egy olyan világban magabiztosnak lennünk, ahol a férfiakat határozottnak és vezetőnek nevelik, míg a nőket alázatosnak és visszafogottnak. Ebből arra következtethetnénk, hogy a magabiztos nők magabiztossága veleszületett dolog. Ez teljes tévedés!

A magabiztosság egy olyan állapot, amelyben azt érezzük, hogy képesek vagyunk valamit irányítani, véghezvinni. Bízunk a képességeinkben és a megérzéseinkben. Lehetővé teszi, hogy önmagunk lehessünk mindenfajta bocsánatkérés nélkül.

A magabiztosság egy olyan állapot, amit a mindennapjainkba bevezetett szokásokkal tanulni és fejleszteni tudunk.

Összegyűjtöttünk tíz szokást, amelyeket ha megfogadunk, azonnal azt fogjuk tapasztalni, hogy hitelesebbek lettünk saját személyiségünkben, és az életet is sokkal jobban fogjuk élvezni!

1. Vértezzük fel magunkat a tudás hatalmával!

Ha megfelelő tudás- és információháttérrel rendelkezünk egy adott témában, akkor nehéz bárkinek is azt mondania, hogy nincs igazunk, vagy kellemetlen helyzetbe hoznia minket. Legyünk tehát szakértők egy adott területen, tanuljunk és informálódjunk amennyit csak lehet, és mindig tudjuk tényekkel igazolni az álláspontunkat. Ez segít, hogy komolyan vegyenek minket, és ezáltal bármilyen helyzetben magabiztosnak érezzük magunkat.

2. Kis célokkal kezdjünk!

Könnyű kiégni és túlterheltté válni, ha az élet minden területén maximálisan szeretnénk helytállni. Ez a hozzáállás mindenképpen önmarcangoláshoz és önbizalomhiányhoz vezet. Ha viszont kisebb célokat tűzünk ki magunk elé, akkor sokkal könnyebben teljesíteni tudjuk őket. A sikerélmény pedig további motivációt ad a folytatáshoz.

3. Próbáljunk ki új dolgokat!

A magabiztos nő nem fél kipróbálni új dolgokat. Sőt! Élvezi az új élményeket és izgalmasnak találja őket. A komfortzónából való kilépés jelentősen növeli a magabiztosságot. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy valami veszélyeset vagy őrültséget kell tenni, egyszerűen csak jó egy szokatlanabb dolgot kipróbálni. Nagyon egyszerű dolgokra is gondolhatunk: próbáljunk ki egy új ételt vagy menjünk másik útvonalon a munkába. Az ismeretlen helyzet erősíti az önbizalmat, hiszen ilyenkor örömmel tölthet el a tény, hogy ezt is meg tudtuk csinálni.

4. Gyakoroljuk a magabiztosság testbeszédét!

A nonverbális kommunikáció alapja a testbeszéd, sokat elárul rólunk. A megereszkedett vállak és a lefelé nézés egyértelmű árulkodó jelei annak, hogy egyáltalán nem érezzük magabiztosnak magunkat. Ha viszont felemeljük az állunkat, kihúzzuk magunkat és felvesszük a szemkontaktust, akkor máris erősebbnek látszunk. Kerüljük a keresztbe tett kezeket és lábakat, mert az szintén zárkózottságra utal. A testbeszédünk befolyásolja az érzelmeinket és mások megítélését rólunk.

5. Pozitív nyelvet használjunk!

Önmagunk megítélésében nagy szerepet játszik az, hogyan kommunikálunk saját magunkkal. A negatív hangvételű mondatokat, mint a “nem tudom megcsinálni”, vagy a “nekem ez nem fog menni”, felejtsük el. A pozitív formában megfogalmazott gondolatok, mint az “Igenis, meg tudom csinálni!” hatalmas változást hozhatnak. Mindig így álljunk a dolgokhoz, legyen természetes ez a fajta hozzáállás az életünkhöz.

6. Tegyünk magunkért!

Fizikai és mentális egészség nélkül nincs magabiztos nő. Fontos, hogy szánjunk időt magunkra. A testünknek szüksége van elegendő alvásra, egészséges életmódra és testmozgásra, míg lelkileg töltődhetünk meditációval vagy hobbival, amiben a kedvünket leljük. Ezáltal megerősítjük magunkban az érzést, hogy értékesek vagyunk, ami csodákat művelhet az önbizalmunkkal.

7. Vizsgáljuk meg a kapcsolati hálónkat!

Ahhoz, hogy magabiztosak legyünk, fontos, hogy olyan emberekkel vegyük körül magunkat, akiktől támogatást, megerősítést kapunk, és az ő életszemléletük is pozitív. A negatív emberek elszívják az energiáinkat, a folyamatos panaszkodás minket is rossz hangulatba dönt.

A mérgező munkahelyi légkör semmiképpen sem jó nekünk, úgyhogy legyünk bátrak akár munkahelyet is váltani. Ha a lakóhelyünk közege nem elég inspiráló, akkor költözésre fel! A változástól mindenki fél, de ha megtaláljuk a helyünket, akkor sokkal jobban fogjuk érezni magunkat a bőrünkben.

8. Legyünk függetlenek!

A függetlenség csak azt jelenti, hogy nem függünk másoktól. Mi vagyunk a boldogságunk, a sikerünk és a képességeink kovácsa. Ez nem azt jelenti, hogy nem házasodhatunk, nem élhetünk párkapcsolatban, vagy nem maradhatunk otthon a gyermekünkkel. Nem! Úgy is függetlenek maradhatunk, ha megosztjuk mással az életünket. Csak legyünk tisztában a belső erősségeinkkel és a saját képességeinkkel.

9. Ne hasonlítgassuk önmagunk másokhoz!

Nagyon könnyen elveszíthetjük az önbizalmunk, ha másokhoz kezdjük hasonlítani önmagunkat. Az alap probléma abban leledzik, hogy rossz összehasonlítási alapot választunk. Ha abba a hibába esünk, hogy a gyengeségünket valaki más erősségéhez mérjük, biztos az érzelmi mélyzuhanás. Ehelyett csak fókuszáljunk önmagunk legjobb verziójára! Fedezzük fel az erősségeinket és dolgozzunk a gyenge pontjainkon. Ez nagyban hozzájárul a pozitív szemlélethez, erősítve az önbizalmunk.

10. Vállaljunk felelősséget a saját életünkért!

Ha nem vagyunk elégedettek a jelenlegi élethelyzetünkkel, fontos, hogy sose másokat hibáztassunk miatta! Sose mutogassunk másra, hanem nézzünk magunkba és keressünk megoldást, hogyan lehetne a jelenlegi helyzeten javítani. A proaktivitás kulcsfontosságú. A saját magunk által megoldott helyzetek segítik, hogy a kezünkben tartsuk az irányítást, így biztosítva a magabiztos kiállásunkat az életben.

Építsük be ezeket az új szokásokat a mindennapjainkba, és látni fogjuk a különbséget, hogy hogyan érzünk saját magunk irányában, mennyire pozitív irányba fordul minden. Természetesen mindez időt és energiaráfordítást igényel, de megéri! Egy magabiztos nő lesz a jutalom!

nyitókép: Image by lookstudio on Freepik

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.