Akaraterő – mindenkiben megvan, de hogyan irányítsuk?

Szilárdan állni a lábunkon, akár a szakadék szélén is. Valahogy így lehetne megfogni, hogy mit is jelent az akaraterő. Nagyon fontos szerepet tölt be az életünkben, hiszen akadályok és nehézségek mindig voltak és lesznek is a mindennapjainkban. Leküzdésükhöz pedig egy nagy adag akaraterőre is szükségünk van.

Akaraterő kell egy elhatározás végrehajtásához. Ez a belső késztetőerő segít megbirkózni a feladatokkal, és biztosítja a kitartást, hogy ne adjuk fel és fel tudjunk nőni a feladathoz. Segít szakítani a megrögzött szokásokkal, irányítja az impulzusokat és a cselekedeteket. Egész életfelfogást tudunk megváltoztatni általa.

Azonban az akaraterő nem velünk született tulajdonságunk, sokkal inkább egy fejleszthető, erősíthető készség, ami a céljaink eléréséhez segít minket. Úgy is vélekedhetünk róla, mint “edzett akarat”.

Ezt a szupererőt mindannyian magunkban hordozzuk, de dolgoznunk kell rajta, hogy a maximumot hozzuk ki belőle.

A kulcsszavak tehát: erő és irányítás. Az erő megvan, úgyhogy lássuk, hogyan irányíthatjuk!

Image by LipikStockMedia on Freepik

Pozitív szemlélet!

Ha megszületik bennünk az elhatározás, hogy valamit el akarunk érni vagy véghez akarunk vinni, akkor jó úton járunk. Azonban ne kínkeservvel és semmiképpen ne önmegtagadással akarjunk célba érni. Fontos a restség leküzdése, de a jövőképünk alakítását a lelkesítő célok hozzák igazán  működésbe. Az akaraterőnk a pozitív szemléletünkkel sokkal eredményesebb úthoz fog vezetni.

Változtassunk!

Az egész döntési ciklusban nagy szerepe van az akaraterőnek. Szeretjük a dolgokat halogatni, szeretünk ellenállni a változásnak. Az akaraterőnk segítségével viszont már kifejezzük a szándékunkat a változás felé. Például összegyűjtjük az érveinket és az ellenérveinket az adott dolog vonatkozásában. Ezután jön az akaraterő kulcsszerepe, hogy cselekvésre késztessen minket a változás végrehajtásához. Ezek után sem csorbul a szerepe, mert a változás fenntartásában és állandósításában ugyancsak akaraterőre van szükségünk.

A céljaink legyenek pontosan definiálva!

Sose általános célt határozzunk meg, mert bizonyára tudjuk már tapasztalatból, hogy így nem működőképesek. Jövő évben majd többet sportolok és hasonló mondatok már bizonyára sokunk szájából elhangzottak, de érdembeli változást nem tudunk felmutatni. Ha viszont úgy fogalmazzuk meg, hogy minden reggel biciklivel megyek dolgozni, akkor sokkal konkrétabb feladatot adunk magunknak. Segíthet még a határidők kitűzése, és az akaraterőnk összpontosítása erre a tevékenységre.

Image by Drazen Zigic on Freepik

A céljaink legyenek reálisak!

A fenti pontnál pontosan meghatároztuk, hogy mit szeretnénk elérni. Azonban ne felejtsük el megvizsgálni a cél realitását is, mert a kudarc sajnos könnyen megöli az újrakezdési vágyat. Inkább daraboljuk az elefántot, tehát egy nagy cél helyett apróbb célokat sorakoztassunk fel. Ezek természetesen a nagy cél felé visznek minket. Emellett naponta meg kell erősíteni az elhatározást is.

Legyünk elkötelezettek!

Mit sem ér az akaraterőnk, ha nem hiszünk az ügyben. Az akaraterőnk mozgosítását segítheti, ha leírjuk az előnyöket és a hátrányokat. Még jobb, ha rövid- és hosszú távon is elgondolkodunk ezeken. Az írott forma eleve nagyobb áttekinthetőséget biztosít, és a hosszú távú pontokat is összeszedve formálja a jövőképünket is.

Növeljük az önbecsülésünket!

Azért is hangsúlyozzuk, hogy az előnyök ismerete nem elég, a negatív dolgokat is vegyük számításba, mert sokszor az utóbbi sokkal erősebb ösztönző. Miért van ez? Mert a magunkról alkotott képet akarjuk jobbítani. Továbbá az ésszerű érveken túl talán az érzelmi tényezők még jobban ösztönöznek bennünket. Nagyban erősíti az akaraterőt, ha valami vágyott dologért ténykedünk, vagy egyszerűen csak jóban szeretnénk lenni önmagunkkal.

Image by gpointstudio on Freepik

Eddzük az akaraterőnket is!

Erősíteni az akaratunkat, kilépni a komfortzónából sosem könnyű, de megéri. Hányszor kell az életben bátorként viselkednünk, pedig mindvégig félünk. Mondják, hogy ha erős akaratú emberként viselkedünk, akkor erős akaratúvá is válunk. Ezt például elérhetjük, ha összeállítunk egy listát a délelőtti feladatokról, amiket meg szeretnénk csinálni és kikötjük, hogy csak az összes pipa után ülünk le ebédelni. Egy ilyen feladatterv segít abban, hogy jelentősebb és nehezebb feladatokat is véghez tudjunk vinni.

Készüljünk B tervvel is!

Lehet nagyon erős akaratunk, de a külső tényezőket nem tudjuk befolyásolni. Nehézségek és akadályok mindig lesznek, ezért készüljünk fel ezek leküzdésére is. A tartós önfegyelmünket tudjuk társnak választani az akaraterőnk mellé. Például elhatároztuk, hogy reggel futni megyünk, azonban esős reggelre ébredtünk. Ilyenkor rukkoljunk elő egy szobai edzéstervvel.

Legyünk türelmesek és kitartóak!

Semmi nem megy egyik napról a másikra, a nehézségek miatt számolnunk kell visszaeséssel. Az erős akarat kialakítása egy folyamat. Annyit tehetünk, hogy mindig kielemezzük a visszaesések okát,és megkettőzzük az erőfeszítéseinket. Ha viszont sikereket érünk el, azok remek akaraterősítő motivációk. Egyből megnő az önbizalmunk és nagyobb volumenű feladatokat is fogunk tudni teljesíteni. Hiszen a múltbéli gondokat megoldva az eljövendők sem tűnnek reménytelennek.

Nyitókép: Image by fxquadro on Freepik

EZ IS ÉRDEKELHET: