Katasztrófavédelem, avagy újévi fogadalmak helyett határozzunk meg inkább célokat a biztos sikerért

Az életen nem lehet célok nélkül végigrobogni. Szuper, ha van egy ötletünk vagy elképzelésünk. Viszont ha durr bele, azonnal nekiállunk, az nem biztos, hogy célravezető lesz. Van az a bölcs mondás, hogy aludjunk rá egy napot. A céljaink megfogalmazásához is idő szükséges.

Ebben a cikkben keressük a választ, hogy hogyan tűzzünk ki célokat magunk elé, amelyeket meg is tudunk valósítani.

Ne tegyünk újévi fogadalmakat, sokkal inkább legyenek céljaink! Hogy mi a különbség a kettő között? Az újévi fogadalmak bizonytalanok, pontatlanok és sokszor nem megvalósíthatók. Ezzel szemben a cél egy terv, egy törekvés, egy fókuszpont, amely segít minket abban, hogy minden egyes nap motiváltak legyünk.

Hol vagyunk most? Hol tartunk jelenleg?
Ez legyen a kiindulópont. Tekintsünk vissza az elmúlt időszakra, hogy mit értünk el, milyen területen vallottunk kudarcot, hol látjuk a fejlődési lehetőséget, mit kell másképp csinálnunk a jövőben. A priorizálás egyfajta mód, hogy felmérjük a sikerünket. Ha első helyen állt a család és sikerült sok minőségi időt együtt töltenünk, akkor pipálhatunk, hogy elértük a célunkat.

Ha fontos volt nekünk, hogy jól teljesítsünk a munkahelyünkön és megkaptuk a hőn áhított előreléptetést, akkor újabb siker birtokában vagyunk. Ha rajta volt a listánkon a sportolás, de az utolsó helyen, de ezt nem sikerült megvalósítanunk, akkor tudjuk, hogy ebben még lehet javulni.

Akár a szakmai, akár a magánéletünkben hasznos lehet a SMART analízis használata.

Mindezt öt egyszerűen átgondolt lépésben.

#1 Konkrétan, specifikusan meghatározható (specific)

Nem elég, ha csak annyit mondunk, hogy fittebbek szeretnénk lenni. Mivel ez minden embernek mást jelent, meg kell határoznunk, hogy konkrétan a számunkra mit jelent. Például szeretnénk lefutni 7 km-t úgy, hogy utána ne köpjük ki a tüdőnket. Vagy csak úgy akarjuk megmászni a lépcsőfokokat a 4. emeleti lakásunkig, hogy ne fogyjunk ki a szuszból. Fontos, hogy konkrét szám is megjelenjen a célunk meghatározásában.

Egy konkrét cél tehát így nézhet ki: szeretnénk lefutni 7 km-t fél év múlva és év végéig teljesíteni a 10 km-es távot. Ezzel pedig 5 kg-ot szeretnénk leadni, hogy jobban érezzük magunkat a bőrünkben.

Ugyanígy konkrétan kell meghatároznunk, hogy például milyen munkát szeretnénk végezni. Ha csak keresünk valamit, akkor az csak valami lesz, amit valószínűleg pár éven belül feladunk és újra munkakeresésbe fogunk. Egy hasonlóképpen megfogalmazott mondat viszont jól definiálja, hogy mit szeretnénk: logisztikai vezetők szeretnénk lenni, ahol 10 ember munkáját irányítjuk. Havonta 600.000 Ft fizetést utalnak, 40 órás munkában és egy hónapban maximum 10 óra túlóra van.

#2 Mérhető (measurable)

Nagyon fontos, hogy a kitűzött cél mérhető legyen. Például szeretnénk leadni az egészséges 1 kg-ot hetente a következő egy hónapban. A mérhetőség alapjában véve nem könnyű. Ha valamiért mégsem tudjuk a kitűzött célt mérni, akkor vizsgáljuk meg, hogy elég konkrétan fogalmaztuk-e meg, hogy mi is a célunk. Minden vágyunk, hogy elutazhassunk Balira. Hogy lesz az odáig vezető út mérhető? Határozzuk meg azt az összeget, amelyet havonta meg kell spórolnunk egy bizonyos időn belül, hogy végre foglalhassuk a repülőjegyet.

#3 Elérhető, megvalósítható (achievable)

A céloknál fontos, hogy ne függjenek másoktól. Ezeknek személyeseknek kell lenniük, amiért mi tudunk tenni, és a körülmények nem okolhatók az esetleges kudarcért. Rajtunk áll, nekünk kell küzdeni és haladni előre, tehát az előre nem várt változások esetén is elérhetőek maradnak.

Például logisztikai vezetőként 600.000 Ft-ot keresünk havonta. A meglévő tapasztalatunk és tudásunk megfelelő ehhez, ez a piaci értékünk. Továbbá a régióban megszerezhető, hasonló pozícióban kapható átlagbér is e körül mozog.

#4 Reális, releváns (relevant)

Természetesen maradjunk két lábbal a talajon és kivitelezhető, valóságos célokat tűzzünk ki magunk elé. Ha mégis úgy éreznénk, hogy talán túl nagyot álmodunk, akkor segíthet, ha elképzeljük, hogy mégis megvalósul. Nem baj, ha álmodozók vagyunk. Nyugodtan írjuk le arra a papírra. Vagy ami még hatásosabb, rúzzsal a fürdőszoba tükörre. Dolgozzunk érte és a következő célértékeléskor oda fogjuk tudni tenni a pipát.

#5 Határidőhöz kötött (time-bound)

A céljainkhoz rendeljünk határidőt. Ha ez a határidő a távoli jövőben van, mert például az éves céljainkat határozzuk meg, akkor érdemes például negyedévente tartani egy értékelést, hogy lássuk, jó úton haladunk. Ez segít abban is, hogy időben tudjunk korrigálni, ha nem a megfelelő mederben mennek a dolgok és időben tegyünk a későbbi kudarc ellen.

Ne féljünk nagyot álmodni! Írjuk le a céljainkat, tegyük látványos helyre. Ez lehet egy táblán a hűtőn, rúzzsal a tükrön vagy egy plakáton a szobában. Vizualizáljuk, hogy elérjük őket és ez mennyire boldoggá tesz minket. Ennél már csak az csodálatosabb élmény, amikor kipipálhatjuk őket, hogy igen, megcsináltuk!

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.