Az éretlen nő játszmái

Hercegnőink – tudjuk meséinkből – próbatételek elé állítják jelöltjeiket. A királykisasszony kezét az nyeri el, akit a jeles hölgy nem tud ujja köré csavarni.

Meséink a hét országra szóló lakodalommal véget érnek, a próbatételek sora azonban nem. Mondhatnánk úgy is – ha nem lenne félreérthető –, vitézeinknek a Boldog Befejezés után is nap mint nap küzdeniük kell a sárkánnyal.

Rendszerint a bizonytalanul kötődő, szorongó-aggodalmaskodó, illetve az éretlen személyiségű királylányok teszik próbára folyvást reménybeli védelmezőjüket. Azt várják, hogy lovagjuk minden körülménytől függetlenül fogadja el őket.

EZ IS ÉRDEKELHET: HATÁRTALANUL ÖNZŐ, GÁTLÁSTALAN ÉLŐSKÖDŐ – AZ ÉRETLEN

Bizonytalan hölgyeink – párod, hercegnőd – egyik hatékony befolyásolási módszere a féltékenységi játszma. Szíved szép szerelme kitüntetett figyelmet fordít, vagy célozgat más lovagokra, összehasonlít velük, vagyis igyekszik megrendíteni önbizalmadat.

Társaságban barátaiddal kacérkodik, téged pedig tüntetően mellőz. A Közösségi Kérkedőn vagy a Képmutatón érzelmekben pácolt, érzékiséggel fűszerezett üzeneteket küld különböző vitézeknek, és henceg, hogy mennyi bókot kapott. Mintegy mellékesen megjegyzi, mennyivel különb legény nálad Tarzan.

Miért van szüksége efféle (tiszteletlen, és lényegét tekintve önpusztító) viselkedésre? Mi van szüksége rá, hogy féltékennyé tegyen?

Először is, ez az irányítás megszerzésének egyik módja. Porrá akarja zúzni önbecsülésedet, hogy uralhasson. Megpróbálja kezébe venni a gyeplőt, hogy kielégítse függőségi igényét. Kikényszerítse a figyelmet, a gondoskodást; megkössön téged a kapcsolatban.

Másodszor, harmadszor és sokadszor, hölgyed meg akarja erősíteni ingatag önbecsülését, bizonyítékot akar, hogy ő értékes, szerethető és így tovább. Nem győzik meg őt tetteid és szavaid, csak az, ha – miként Mózes vizet a sziklából – érzelmeket tud belőled fakasztani.

– Meg akar győződni róla, ragaszkodsz-e hozzá. Úgy véli, ha féltékennyé tud tenni, akkor szereted őt, kitartasz mellette.
– Tudni akarja, meddig mehet el, hol van tűrőképességed határa.
– Fel akarja mérni erőidet. Ellenőrzi, meg tudja-e törni akaratodat.
– Feltérképezi gyengeségeidet, hogy hatékonyabban befolyásolhasson és gyötörhessen.
– Bosszút áll rajtad sérelmeiért. Védekezésre kényszerít, s páholyból szemléli vergődésedet.
– Ellenőrzi, hogy szépségével, érzékiségével tud-e hatni a férfiakra.
– Megvizsgálja, pontosítja, milyen értéket képvisel a férfiak szemében.
– Összehasonlít más legényekkel, melyikőtök lenne jobb választás.
– Ábrándokba ringatja magát, hogy minden férfi őt üldözi szerelmével. Hízeleg neki, értékesebbnek hiszi magát, ha többen is vágynak rá.
– Fejleszti kapcsolati hálózatát.

Hölgyed csalódik benned – az ő úgynevezett védelmezőjének inába szállott a bátorsága –, és más lovag után néz.

Nem szerzel becsületet azzal sem, ha dühöngsz, kérdőre vonod vagy visszavágsz, megpróbálod őt féltékennyé tenni vagy megvonod tőle a figyelmet. Könnyen kibújik a felelősség alól. Félreértetted a helyzetet, ő csak barátságos akart lenni, te pedig éretlenül viselkedsz. Ami utóbbit illeti, igaza van.

Körülményektől függően egyszer-kétszer beválhat, ha figyelmen kívül hagyod. Hölgyed azonban azt várja tőled, hogy állj ki magadért. Ha meghátrálsz a harc elől, lepényszájú legénynek fog tartani. Egyre erőszakosabban próbálkozik, és ha nem méreted meg magad, végképp kiábrándul belőled.

Ha meg akarod nyerni hölgyedet, jelezd, hogy figyelsz rá, megvizsgáltad a kérdést, de nem hagyod befolyásolni magad.

Bármi történjék, maradj nyugodt, tárgyilagos, és ne próbáld őt uralni. Ne adj neki felmentést a felelősség alól, ne mutass gyengeséget. Tapasztalnia kell, hogy semmivel sem rendítheti meg önbizalmadat, nem csavarhat ujja köré. Tudnia kell, hogy képes vagy érdekeidet megvédeni, észszerűtlen, számodra elfogadhatatlan viselkedését elutasítani. És a legfontosabb: tudnia kell, hogy képes vagy bármelyik pillanatban őt elhagyni, s nélküle élni.

Légy magabiztos, és tégy tanúságot jó kedélyedről.

Ha például hölgyed kacérkodni kezd egy pénzeszsákkal, mondd neki, hogy osztoztok, ha sikerül kiforgatnia vagyonából a jeles urat.

Ha Tarzanra, Gerebenre stb. hivatkozik, mondd, hogy a jeles úr már neked is tett ajánlatot, de te nem vagy olyan.

Ha dicsekszik, mennyi férfiú érdeklődik utána a Közösségi Képmutatón, mondd, hogy ne nyafogjon; osztogasson sorszámot.

Gyakorta szóba hozza volt szerelmeit? Hívja meg őket, mert te is szeretnél barátkozni velük. És így tovább.

Ha méltóságon alulinak tartod az efféle játékot, add ezt tudtára hercegnődnek.

Ha kérésedre sem változtat viselkedésén, és úgy gondolod, nem éri meg neked a kapcsolatot fenntartani, mondj búcsút neki.

Ha döntöttél, menj, és ne nézz vissza! Akkor sem ha térden állva esedezik. Ha visszatérsz, bolondot csinálsz magadból, és szolgasorsra jutsz.

Hercegnőd olykor végletekig elmegy, hogy lássa, képes-e irányítani. Botrányosan viselkedik, cirkuszt csinál, csalással vádol, megcsal, meglop és a többi. Kétely, habozás ez esetben nincs. Ne tarts neki előadást az együttélés szabályairól. Kívánj neki sok sikert, boldogságot, és bocsásd útjára.

Vívd ki megbecsülését, és el fogod nyerni kezét. S kapsz hozzá apjától fele királyságot…

Ádám László

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.