7 dolog, amiért a nőknek soha nem szabad bocsánatot kérniük

Ha hibázunk, a legjobban úgy tudjuk jóvátenni, ha őszintén bocsánatot kérünk. A tanulmányok kimutatták, hogy a nők nagyobb valószínűséggel érzékelik saját viselkedésüket sértőnek, mint a férfiak. Ennek eredményeként nagyobb valószínűséggel fejezik ki sajnálkozásukat és kérnek bocsánatot. De bocsánatot kérnek akkor is, ha valamiben nem érzik magukat elég jónak, elég tapasztaltnak, elég okosnak – így tompítanak adott helyzeteket, akár szükséges ez, akár nem.

Márpedig nem minden esetben szükséges a bocsánatkérés, sőt! Az etikett szakértői szerint vannak dolgok, amikért a nőknek nem szabad bocsánatot kérniük. Például:

Azért, ha vannak ambicióik

Amikor a munkahelyi ambíciókról van szó, sok nő kettős mércét tapasztal. Bár azt várják el tőlük, hogy ugyanolyan keményen dolgozzanak, mint férfi társaik, gyakran kevésbé kedvezően ítélik meg őket, ha nyíltan ambiciózusak.

Ennek ellenére soha nem szabad bocsánatot kérni a szakmai célokért – beleértve a pénzügyekkel kapcsolatosakat is. Ahogy a férfiak is törekedhetnek arra, hogy vezetőkké vagy jól keresőkké váljanak anélkül, hogy mohónak vagy hálátlannak tűnnének, a nőknek is meg kell engedni ugyanezt a luxust.

Image by rawpixel.com on Freepik


A külsejük miatt

Ha hirtelen lett néhány ősz hajszál vagy felszaladt pár plusz kiló, sok nő úgy érezheti, hogy bocsánatot kell kérnie a megjelenésében bekövetkezett változások miatt. Pedig dehogy, sőt! Az önbecsmérlő megjegyzésekre nincs szükség. Minden nőnek saját a teste, sajátok a döntései is.

Azért, mert ki merik mutatni az érzelmeiket

A kutatások azt mutatják, hogy a nők és a férfiak ugyanannyi érzelmet élnek át, de másképp fejezik ki őket. Míg a férfiakat „szenvedélyesnek” tekintik, amikor nyíltan érzelmesek, a nőket nagyobb valószínűséggel tekinti a társadalom „irracionálisnak”. Ennek ellenére a nőknek nem kell bocsánatot kérniük azért, mert egészséges érzelmeket mutatnak ki (például sírnak egy filmen). Hiszen nincs azzal semmi baj. Mindenkinek vannak érzelmei, és az, ha kimutatják nem jelenti azt, hogy kevesebbek.

Amiért egyedülállók vagy gyermektelenek

A szerelmi élettel vagy a családi felépítéssel kapcsolatos személyes döntés mindenkinek a saját magánügye. Éppen ezért soha nem kell bocsánatot kérnie egy nőnek sem azért, mert egyedülálló vagy gyermektelen. Mindenkinek saját döntése az életmódja.

A sikerükért

A nők gyakran úgy érzik, hogy bocsánatot kell kérniük a szakmai sikereikért. Sokszor fordul elő, hogy a nők inkább a szerencsének, mint a kemény munkának vagy a tehetségnek tulajdonítják az előléptetést vagy az új ügyfeleket. Pedig sok nőnek keményebben kell dolgoznia, hogy sikereket érjen el, nyugodtan büszke lehet magára az, akinek sikerül.

Azért, ha nemet mernek mondani

Mivel a nőket gyakran úgy nevelik, hogy kedvesek és alkalmazkodóak legyenek, nem ritka, hogy a nők bizonyos mértékű bűntudatot éreznek, amikor nemet kell mondaniuk, vagy határozott határt kell szabniuk. Ezt viszont megtehetik bocsánatkérés nélkül is. Fontos a mentális egészség és jólét szempontjából.

Az öngondoskodás előtérbe helyezése miatt

Sok nő nyomást érez, hogy zsonglőrködjön a karrier, az anyaság és a háztartás hármasában, mindezt különösebb erőfeszítés nélkül. De mind tudjuk, ilyen nincs. Több almát sokáig nem lehet egy kézben egyensúlyozni pihenés, öngondoskodás nélkül. Azért pedig nem szabad bocsánatot kérni, ha valaki olykor a saját szükségleteit helyezi előtérbe. Nem kell egy nőnek bocsánatot kérnie azért, mert vigyáz magára.

nyitókép: Image by Drazen Zigic on Freepik

Ha tetszett a cikk, támogatásoddal kifejezheted tetszésed, és segítheted munkánkat.
KATTINTS IDE!
Köszönjük!

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.