Gondolat, szó, tett és szokás. Te is figyelsz rájuk?

Talán még soha nem volt annyira fontos figyelnünk a szavainkra, mint manapság. Szavak, melyeket majd a tetteink követnek, ezekből szokások válnak és jellemeznek bennünket. Igen, ha ezt a mondatot elolvastad, csokorba szedtem a sorsot. Mindannyiunkét.

KELL!

Naponta vajon hányszor ejted ki ezt a szót? El kell mennem bevásárolni, el kell mennem a kicsiért az iskolába, mennem kell dolgozni, tankolni kell és még sorolhatnám.

Semmi mást nem üzensz az agyadnak, mint, hogy kényszerből cselekszel. Holott, ha belegondolsz, mindegyik egy hálával teli pillanat. Bevásárolhatunk, van gyermekünk, aki számít ránk, lehet állásunk és van autónk, amibe megvásárolhatjuk az üzemanyagot.

Nincs kell!

Egyszerűen nem létezik. Bevásárolok, elmegyek a kicsiért, dolgozom és tankolok. Pont. Nincs kényszer, önmagunk választotta utak ezek, melyekre, ha hálával tekintünk egyszerűen megváltozik a hozzáállásunk is. Eltűnik a kényszer, helyette megérkezik az akarat és annak minden ereje.

Mert Te akarod! Mert Te teremtetted, mert Téged tesz boldoggá, teljessé vagy számodra biztosít kényelmesebb életet.

Nem azért cselekszel, mert kell, hanem mert így akarod.

Remélem!

Most elképzelem, ahogy annak idején Muhammad Ali bármelyik boxmérkőzése előtt a ringben lehajtja a fejét és csendben elsuttogja: Remélem győzni fogok. Esélyes, hogy ebben az esetben nem az ő nevét írtam volna le, amikor a háromszoros nehézsúlyú világbajnok mérlegére szeretném felhívni a figyelmed. Ennek a sokszor pökhendien és beképzelten nyilatkozó óriásnak a mérlege 56 győzelem volt, ebből 37-szer KO-val nyert és csupán 5 vereséget mondhatott magáénak.

Számtalanszor láttam nyilatkozni a mérkőzései előtt, és sokszor utána is. Megingathatatlanul hitt magában és a tudásában. Az erejében és a tapasztalatában. Abban, hogy nincs más út, nyerni fog.

És az esetek többségében így is történt.

Nem remélt. Tudott. Hitt. Nem volt a szótárában a reménykedés szó. Megtette a tőle telhetőt és azon túl is mindent, majd a tőle legtermészetesebb módon elfogadta a győzelmet. Érdemes megnézni az arcát abban a pillanatban, amikor felemelték a kezét, kihirdetve a következő győzelmét. Ott volt az arcán, a szemeiben a másként elképzelhetetlen mindent felülíró kifejezése.

Na az élet pontosan ugyanilyen boxmérkőzés

Minden áldott pillanatban ott állsz a ringben, előtted a feléd tornyosuló megoldásra váró feladat, és győznöd kell! Kapsz majd pofonokat? Naná. Fájni fog? Természetesen! Padlóra kerülsz? Hát, hogy a fenébe ne! Felállsz? Ez még kérdés? IGEN!

Nem reménykedsz, nem suttogsz, győzöl. És nem, nem azért mert kell, hanem mert Te így akarod!

Vesztes és győztes gondolkodásmód

Akárcsak Muhammad Ali esetében, de számtalan nevet felsorolhatnék még, nem a szerencse vagy a tehetség hozta meg a páratlan akaratot, hanem a gondolkodásmódja.

Nézd meg, hány tehetséges ember él csak a te környezetedben középszerűségben, netán a folyamatos kudarcokat megélve sikertelenül? Hány ember van a környezetedben és ez akár te is lehetsz, akinek páratlan tehetsége, ötlete, tudása van, mégsem tud egyik lépésről a másikra haladni.

Miért nem?

Mert nem győztesként gondolkodnak. Mert bennük van a bárcsak, a remélem, a kell meg a muszáj, és már hallom is, ahogy mindegyik ilyen szó után sóhajtanak is egyet.

Az agy pedig szépen bekorlátoz a vágyak és álmok gyönyörű ketrecébe.

Fordíts a sorsodon!

Iktasd ki a szótáradból ezeket a szavakat!

Nem szeretnél egy új autó egy saját otthont, hanem lesz! Nem reméled, hogy megkapod álmaid állását, hanem ha ez a legjobb számodra, megkapod az állást. Nem dolgoznom kell, hanem dolgozni akarok, mert ez visz előbbre az álmaim felé.

Ha megváltoztatod a gondolkodásod, megváltoznak a szavaid és velük együtt változnak a tetteid is.

Ezek pedig idővel ráterelnek a sikeres útra.

Mert a saját sorsod a saját kezedben van. És nem késő a kezedbe venni az irányítást.

Természetesen hazugság lenne azt állítani, hogy ha figyelsz a gondolataidra, a kimondott szavaidra, varázsütésre változik majd meg az élet. Az sem igaz, hogy elég csak ezekre figyelnünk és nem kell erőn felül teljesítenünk. Mert bizony az Életbe (nem véletlenül nagybetűvel írom) bele kell adnunk apait-anyait, minden csepp szenvedélyünket, játékosságunkat, komolyságunkat, akaratunkat és vágyunkat.

Ebben az esetben viszont pár év múlva egy reggel felébredve egyetlen gondolatod marad: Győztesnek születtél!

„A lehetetlen csupán egy nagy szó, amellyel a kis emberek dobálóznak, mert számukra könnyebb egy készen kapott világban élni, mint felfedezni magukban az erőt a változásra. A lehetetlen nem tény. Hanem vélemény. A lehetetlen nem kinyilvánítás. Hanem kihívás. A lehetetlen lehetőség. A lehetetlen múló pillanat. A lehetetlen nem létezik.” (Muhammad Ali)

Todorovits Rea

nyitókép: Image by senivpetro on Freepik

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.