Bocsáss meg – a szókapcsolat, amit nem is olyan könnyű kimondani

Bocsánatot kérni nem könnyű. Sőt. Talán az egyik legnehezebben kimondható szókapcsolat a világon, ezért is hanyagolják olyan sokan. A bocsánatkérés ugyanis nem csak egy odavetett kifejezés. Ha szívből mondják, súlya van.

Persze lehet flegmán, gyorsan lerendezve is bocsánatot kérni, ám ilyenkor a hangsúly, a gesztusok elárulják, nincs valódi megbánás a szavak mögött.

De hogy lehet jól csinálni?

Ne úgy kérj bocsánatot, hogy közben a másikra kened

Ha tudod, hogy hibáztál, illik elnézést kérni, ám sokan öntudatlanul védekezni kezdenek, és ahelyett, hogy elnézést kérnének, azt mondják:  „Sajnálom, hogy megsértődtél.” Ez az a mondat, amit soha nem szabad kimondani, amikor bocsánatot kérsz, mert valójában ez az áldozat hibáztatása. Ha valamit rosszul csinálsz illik a következményekkel is szembenézni, és elismerni, hogy te vétettél.

Ne keress kifogásokat

Sok esetben, ha valaki bocsánatot kér, a hibát ráfogja valamire: rossz volt az időzítés, a körülmény, más volt a ludas. A lényeg, hogy mindenki hibás, csak maga a vétkes nem. Ha bocsánatot kérsz, az igazi legyen. Ne legyen semmiféle de… vagy mert… ne keress kifogásokat, ne mutogass másra.

Vállalj felelősséget

Amikor valaki elhárít, nem ismer be, az tulajdonképpen nem értette meg, hogy valamit rosszul csinált. Aki nem vállal felelősséget a tetteiért, az sosem fogja jobban csinálni.
Az ujjal mutogatás nem megoldás. Ha értékeled az emberi kapcsolataidat, lenyeled a büszkeséged, és elismered, ha hibázol és elnézést kérsz, amikor kell.

Légy őszinte

Könnyű megállapítani, ha valaki nem szívből kér elnézést. Ne kérj bocsánatot, ha egyértelműen nem gondolod komolyan. Az, aki jól akar bocsánatot kérni, őszinte. Ez azt jelenti, hogy elismeri az okozott sérelmet, akár szándékos volt, akár nem. Ezenkívül meg kell tenni a megfelelő lépéseket is annak érdekében, hogy ne történjen meg újra ugyanaz a hiba. 

Sad love photo created by nensuria – www.freepik.com

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.