A sárkányokat mindig legyőzik, ugye tudod?

Ki ne emlékezne a népmesékre, ahol a hétfejű sárkányt legyőzi a hős, hogy megmentse álmai hercegnőjét?

A mese véget ér, a kislányok felnőnek és hercegnőkből sárkányok lesznek. Róluk szólnak a viccek, a poénos mémek, ők pedig legbelül megélik a világuk végét, mert tombol bennük az igazság: nem lennének sárkányok, ha nem kényszerülnének rá…

Pedig mindig, minden mesésen kezdődik

És valóban. A kapcsolatok kezdetekor a nő a királynő, a férfi a király, minden rózsaszín vagy legalábbis szépszínű, aztán pár év múlva lehúzzák a függönyt, átrendezik a színpadot, és ugyanazok a személyek immár egy másik szerepet játszanak. A sárkányt és az áldozatot.

A sárkány természetesen mindig a nő, ugyan ki más is lenne (remélem érzed az iróniát), a férfi pedig a soha, semmiről nem tudó, ártatlan áldozat. Ez nagyjából az a hamis szereposztás, mely ma számtalan kapcsolatot jellemez.

Nem kell így lennie!

Meglátásom szerint a legalapvetőbb probléma, hogy a nő mindig beszélni akar a problémáról, a férfi azonban erre képtelen.

Ismerős? Veled, soha semmit nem lehet megbeszélni! Téged baromira nem érdekel, mit érzek? Te soha nem figyelsz rám! Mindenki fontosabb, mint én!

Ezek azok a legáltalánosabb mondatok, melyek elhagyják a nő száját egy-egy konfliktushelyzetben.

A valóság azonban az, hogy abban a pillanatban, ahogy „sárkányként” viselkedik, a férfiban beindul a válaszreakció: harcra kész lesz. Kikapcsol a megértés, a legtöbb esetben odalesz a kedvesség és jéghideg, metsző tekintet lép a helyére. A nő, az érzékeny, a sérelmekkel teli pedig ezt egy pillanat alatt érti félre, és kezdetét veszi az ördögi kör, aminek nincs egykönnyen vége.

Image by Drazen Zigic on Freepik

Mit lehet tenni helyette?

Elrontotta, nem figyelt, nem hallgatott meg, gondolja a nő, és lehet, hogy igaza van. Ám ha kiabál, azzal nem jut sehová. Helyette jobb, ha azt éri el, hogy a férfi akarjon figyelni rá. Sőt! Hogy senkire ne figyeljen úgy, mint rá!

A nem vagyok elég fontos érzés legalább annyira tud fájni, mint egy késszúrás. Az igazság azonban az, hogy valószínűleg ez nem így van. Fontos a nő, de a szakadék a veszekedés ezen részén már hatalmas.

A szakadék, melynek egyik oldalán a nő áll, a másikon az, aki számára a legfontosabb, alattuk pedig a sérelmek, a könnyek, az átordított pillanatok, a kétségbeesés és a fájdalom.

Csak egy lasszóra lenne szükség, amit átdobva ismét ugyanazon a parton állnának, egymás kezét megfogva, boldogan! A lasszó pedig ott van. A nőnél.

A figyelmet soha nem fogja tudni kikövetelni, de el tudja érni. A legnagyobb hibák egyike, ha ordít és toporzékol. Mert mi kelti fel a férfi figyelmét? A boldog nő. Ha egyensúlyban van önmagával, a testével, a lelkével, ha tudja mennyit ér, ha felemeli végre a fejét és aszerint cselekszik.

Image by gpointstudio on Freepik

Win-win helyzet mindenkinek jó

Abban a pillanatban, ahogy a nő elkezd önmagába energiát fektetni, a férfi is fel fog figyelni rá. Ahogy megteremti önmaga számára – akár a káosz közepén is – a harmóniát, a férfi is vágyja majd, hogy részese legyen. Más szemmel tekint majd rá, és mindent el fog követni annak érdekében, hogy meghódítsa.

A férfiban él a vadászösztön.

Meg kell neki engedni, hogy sóvárogjon, hogy a nő legyen a vad, aki izgalmas, aki kihívást jelent, aki titokzatos, és aki nem azért boldog, mert a férj azzá teszi, hanem mert elégedett önmagával.

Ragyog és ragyogtat!

A férfi semmi másra nem vágyik. Ha a nő boldogan, örömmel fogadja, amikor hazaér a munkából, nem fogja érdekelni van-e meleg vacsora az asztalon. Az érdekli majd, hogy a nő boldog, és mindent el fog követni annak érdekében, hogy ez így maradjon.

Figyelni fog rá, meghallgatja, támogatja, miközben a nő ugyanezt megteszi érte. A nő kezében sokkal több eszköz van, amivel jobbá tehető egy kapcsolat, mint a férfiéban.

A férfi a sikereket hajszolja. A siker érzése növeli a tesztoszteron szintet, mellyel megélheti a férfiasságát. Ha a szeretett nőt boldognak látja, a férfi sikeresnek érzi magát, és mindent elkövet annak érdekében, hogy ezt a boldogságot fokozza. Mert bizony a szerelem fenntartásának vannak tudományos magyarázatai is. A legfontosabb azonban, hogy ismerni kell a férfit, a működését és a reakcióját.

Így dobhatja el a nő a sárkány jelmezt és veheti magára az érett nő minden ékszerét, hogy ragyogjon. Mert a boldogságnál semmi nem lesz fényesebb.

Todorovits Rea

nyitókép: Image by lookstudio on Freepik

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.