Létezik-e közös pénzügyi stratégia egy párkapcsolatban, ha az egyik fél spóroló, a másik pedig költekező?

A pénzügyek sosem az egyszerű vagy a könnyű témák közé tartoznak. Egy párkapcsolatban pedig, ahol a közös jövő, a közös tervek és célok megfogalmazódnak, fontos és elengedhetetlen a pénzügyek tisztázása.

De mi a helyzet akkor, amikor a két fél ellentmondásos nézeteket vall, és teljesen másképp viszonyul azokhoz a bizonyos piszkos anyagiakhoz?

Mit lehet tenni, ha egy spórolni szerető személyiséget hoz össze a sors egy igencsak költekező típussal?

Cikkünkben arra kerestük a választ, ilyenkor hogyan valósítható meg a közös pénzügyi stratégia.

Image by user15285612 on Freepik

Vita helyett közös nevező

Egyáltalán nem könnyű helyzet, ha működik a párkapcsolat, a két fél maximálisan elköteleződött a másik iránt, viszont az eltérő pénzügyi habitus folyamatos vita tárgya. Ilyenkor a legjobb, ha a vita helyett inkább a kommunikációra helyeződik a hangsúly. Ha az egyik fél kezét égeti a pénz, és a költési vágya nagyon erős, míg a másik fél szereti meghúzni a nadrágszíjat, és minden egyes kiadást megrág, akkor mindenképpen beszélni kell róla. A közös jövőhöz meg kell találni a közös nevezőt, azaz a költés és a spórolás egyensúlyát.

A párkapcsolat pilléreinek tiszteletben tartása

A pénzügyi szemlélet sem lehet kivétel az alól, hogy a párkapcsolat milyen alapokon nyugszik. Az említett kommunikáció mellett, fontos a bizalom. Fontos keretet szabni a pénzügyi kérdéseknek, azonban muszáj rugalmassággal fűszerezni, hogy megmaradjon egy kis szabadság és függetlenség is. Nem érdemes kutakodni, számon kérni, mert az bizalmi kérdéseket vet fel. Ha valami egyszeri dolgot szeretnénk vásárolni, akkor is a nyílt kommunikáció a nyerő út. Semmiképpen ne titokban szerezzük be az adott dolgot.

Egymás pénzügyi szokásainak a megismerése

A párkapcsolatban megismerjük a másik személyiségét. Lényegében folyamatosan bontjuk a hagymaleveleket, míg egész valójában és teljes mélységében megismerünk valakit. A pénzügyi kérdésekhez is remek kiindulópont, ha megismerjük és megértjük egymás pénzügyi szokásait, valamint megtaláljuk a közös pontokat. A pénz jelentése mindenki életében más és más, és ez sok mindenre magyarázatot ad. Valakinek szabadságot, valakinek hatalmat, valakinek elfogadást és megint másnak biztonságot jelent.

A prioritások átbeszélése azonban nagyszerű módja a közös tervek és célok felvázolásának, hiszen mindkét félnek fontos lesz a megvalósítás, pénzügyi habitustól függetlenül. Legyen ez akár közös otthon, közös nyaralás vagy éppen a gyermekneveléshez kapcsolódó megtakarítás.

 Így már le is fektettük a közös pénzügyi stratégia alapjait.

A közös bankszámla szükségességének kérdése

A közös kassza és a külön bankszámla is olyan opció, melyek mellett és ellen is bőven lehet érvelni, és mindkét lehetőség működőképes is a családmodellekben. Az arany középút megfontolása is opció lehet, ha a két fél valóban teljesen eltérő nézeteket vall a pénzügyek kezeléséről. A közös céloknak és terveknek nyitható közös bankszámla, míg a másik oldalon maradhat pénzügyi függetlenség a magánszámlán.

A családi kasszát érdemes annak a félnek kezelni, aki a pénz racionalitását jobban a magáénak érzi, akinek a személyiségjegye magában hordozza, hogy tud a pénzzel bánni, és nem egy elvont művészlélek, akinek a világába nem fér bele az olyan földi dolgokról való rendelkezés, mint a pénz.

A pénzügyi tervezés ereje

A pénzügyi tervek elkészítése és azok rendszeres megbeszélése már alapjaiban sokat segít a megvalósításban. Ezeket az átbeszéléseket mindig nyitottsággal, higgadtsággal, érveléssel és a másik fél meghallgatásával kezeljük. Ha van terv, akkor könnyebb megoldást találni váratlan kiadásra, gyorsabban lehet reagálni a tervtől való eltérésre és a spórolási lehetőségek is kötetlenebbül előjönnek.

A vizuális megjelenítés ereje

Sokat segíthet a vizuális megjelenítés, a költségvetés – akár egy füzetben vezetve, akár Excel táblázatban -, de tökéletes megoldások a banki applikációk is. Utóbbinál akár limitet is beállíthatunk, ha szükségét érezzük egy külső kontroll bevezetésének.

Ha látjuk havi bontásban a bevételek és a kiadások alakulását, az adhat egy hoppá életérzést. Néha nem is gondolunk bele, hogy milyen költések felett síklunk el. A kategorizálás abban tud segíteni, hogy lássuk az arányokat és könnyebben lássuk a költség csökkentésének lehetőségeit.

 A pénz vándorlásának nyomon követése pedig segítség lehet az impulzusvásárlások leküzdésében.

A különböző kereset problémája

A fizetésbeli különbség is okozhat problémát, azonban emiatt egy párkapcsolatban lelkifurdalásnak nincs helye. Az anyuka ne érezze magát rosszul, hogy a keresete megcsappan, amikor a világ legfontosabb dolgát végzi: gyermeket nevel. Az is természetes, ha ezalatt az idő alatt az apukának jobb állás vagy karrierlehetőség adódik, azt megragadja. Tekintsünk erre az élet természetes velejárójaként, és koncentráljunk, hogy a közös céljainkat együtt valósítsuk meg.

A fenti pontokból látható, hogy a különböző pénzügyi habitus nem akadálya annak, hogy egy párkapcsolatban közös pénzügyi stratégiát alakítsunk ki. Egy kicsit kell engedni, egy kicsit kell ragaszkodni. Talán így teremthető a legjobban egy nyerő-nyerő helyzet.

Kifordulni önmagunkból pénzügy témában sem tudunk, de zárásként lássuk, hogy milyen változtatásokat tud tenni egy költekező és egy spóroló, hogy a két pénzügyi álláspont közelítsen egymáshoz.

A költekező
A költekező típusú embernek hasznos a bevásárlólista írása. Ez egyfajta iránymutatás, aminek fő feladata az impulzusvásárlások elkerülése. A sok kicsi sokra megy elv negatívan értelmezve a kiadásokra is igaz: egy üdítő a benzinkútról, egy babaruha, mert cuki, és máris felesleges pluszköltségeket róttunk magunkra.

További segítség lehet, ha csökkentjük a vásárlás idejét és lehetőségét, ezzel is kordában tartva a költekezési vágyat. Óvatosan kell bánni az olcsónak és akciósnak hirdetett termékekkel is, mert az árak könnyen manipulálhatók, másrészről pedig attól, hogy valami kedvező árú, még nem biztos, hogy szükség is van rá.

Jó tanács lehet még, hogy a vásárlás soha ne pótcselekvést vagy jutalmazást jelentsen, ezért szomorúan vagy éhesen soha ne induljunk neki bevásárolni.

A spóroló
Az élet ne csak a pénzügyek körül forogjon. Példaértékű, ha a pontos tervezés és a jól körülhatárolt célok érdekében minden forint el van könyvelve, de ne váljon szenvedélyünkké a kuponvadászat. Töltsünk minőségi időt a szeretteinkkel, és ne az internetes portálokat bújjuk.

Engedjünk magunknak egy kis kilépőt a számok világából, és tudjunk szórakozni és kikapcsolódni is. Tartja a mondás, hogy a pénz nem boldogít. Az életet élvezni is kell, ezért tehetünk egy ilyen fület is a költségvetésbe.

Praktikus és időspóroló tipp, hogy amit csak lehet, állítsunk be automatikus utalásnak, így nem kell időt szánni ezeknek a feladatoknak az elvégzésére.

Reméljük, hogy a tanácsainkkal hasznos tippeket és alapot adtunk a párkapcsolati közös pénzügyi stratégiát kialakításához.

nyitókép: Image by cookie_studio on Freepik

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.