A külön alvás felrázta a házasságomat

Bár napjainkban egye elfogadottabb, mégis csak kevesen vallják be, ha nem alszanak egy ágyban a párjukkal. Ennek oka lehet, hogy még mindig köztudatban él az az általános tévhit, miszerint csak azok alszanak külön ágyban, külön szobában, akinek valami gond van a házasságában.

Pedig az, ha egy pár külön hálószobában alszik, korántsem jelent rosszat. Sőt. Sok esetben kiegyensúlyozottabb, boldogabb kapcsolatot eredményez a külön alvás.

Betegség miatt költöztünk külön hálószobába a férjemmel. Átmeneti megoldásnak terveztük, de néhány hét után rájöttem, imádom, hogy saját ágyam, saját hálószobám van. Olyan, mint egy kis szabadság.

Saját szentélyem van. Mikor becsukom a szoba ajtaját, lesz egy kicsi saját világom, ahol addig nézem a tévét vagy addig égetem a villanyt, amíg akarom. Ahol enyém az egész ágy, a takaró, és kialszom magam.

Kipihenten és nyugodtan ébredek.

A betegség előtt eszembe sem jutott volna, hogy egyszer is külön aludjunk a férjemmel. Most pedig már nem akarok újra közös ágyat.

A párom nemrég megkérdezte, most, hogy már nem vagyok beteg, visszaköltözhet-e a közös ágyba, és nekem be kellett vallanom – magamnak és neki is – hogy nem akarom, hogy visszajöjjön.

Nem szeretem kevésbé. Nagyon szeretem a férjem. Örülök minden reggeli találkozásnak, a közös kávéknak, és a szexuális életünk sem lett rosszabb, hiszen nap közben bőven találunk alkalmat, de imádom a tényt, hogy az ágy és a szoba csak az enyém.

Magdi története is azt bizonyítja, amit sok felmérés is alátámaszt: a különalvás önmagában nem pozitív vagy negatív dolog, nem minősíti a párkapcsolatot, sokkal inkább a párhoz és a mindenkori élethelyzetükhöz köthető. Egy párnak azt kell tennie, ami a legjobban működik a kapcsolati dinamikájukban. Ha ez azt jelenti, hogy külön alszanak, ha nekik úgy jó, egyedül az számít.

A teljesen eltérő alvási ciklus, a bagoly-pacsirta életstílus, az alvászavar, a horkolás mind-mind indokolhatják azt, ha egy pár a külön alvás mellett dönt. Az életminőség egyik alappillére a minőségi alvás, és ha ez nincs meg, sorra kerülnek elő a problémák. Ha a pár két tagja közül az egyik, vagy akár mindketten rosszul alszanak, és a külön hálószobától javul az alvásminőség, érdemes a helyzetet átgondolni. Ahelyett, hogy a pár folyamatosan harcolna egymással, és folyamatosan kialvatlan, fáradt lenne, dönthetnek úgy, hogy inkább külön hálószobába költöznek.

Sérül-e az intimitás?

Nem kell, hogy sérüljön. Sőt, sok pár esküszik rá, hogy mivel külön alszanak, kipihentebbek, így a szexuális étvágyuk is jelentősen nőtt.

Az intimitás a hálószobán kívül kezdődik, egyáltalán nem függ attól, a pár együtt alszik-e vagy sem, hiszen ezer más mód is található arra, hogy két ember kifejezze a vonzalmát a másik felé az együtt alváson kívül is. Sőt, több találékonyságot kívánhat a helyzet, ami fel is lendítheti, és sok újdonsággal színesítheti az együttléteket.

Kezdetben a férjemnek nem tetszett a válaszom. A berögződés, a szokások, a mit szólnak mások érzése arra ösztönözte, hogy minden kerüljön vissza a megszokott medrébe, de amikor látta, milyen jót tesz nekem, aztán már neki is a külön alvás, mennyit javult a szexuális életünk is, hála a kipihentségünknek és a mindennapos énidőnek, végül nem ágált tovább.

Azóta is külön alszunk, és remek a kapcsolatunk.

– összegez Magdi, aki állítja, náluk a külön hálószoba csodát tett.

nyitókép: Image by wayhomestudio on Freepik

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.