Hogyan fogd meg egy kicsit jobban a pénzt? Segítünk!

Valljuk be egyre drágább az élet. Nőttek az árak, nőttek a kiadások, így egyre több ember kényszerül mindenféle trüköket alkalmazni annak érdekében, hogy kicsit meg tudja fogni a pénzt.

Sosem késő, hogy elkezdjünk egy teljesen új életmódot annak érdekében, hogy spóroljunk kicsit.

Ha te is egy vagy azok közül, akik megfogadták, jobban odafigyelnek a kiadásaikra, akkor adunk neked néhány tippet:

Image by awesomecontent on Freepik

Fűtés, energia, víz

Csak szokás kérdése, és nem is olyan nehéz az energiatakarékoskodás. Figyelj oda, hogy azokban a szobákban, ahol nem tartózkodsz éppen, ne égjen a villany. Ne maradjon bedugva a töltő, ne menjen a TV, rádió, mikor valami teljesen mást csinálsz. Akár az épp nem használt dolgokat is nyugodtan kihúzhatod a konnektorból. Jó ötlet lehet az izzók energiatakarékos izzókra való lecserélése is.

A fűtésen is rengeteget lehet spórolni. Válogasd meg alaposan az ideális hőfokot. Inkább húzz fel egy melegebb pulcsit, zoknit és tekerd lejjebb a fűtést, ha spórolni szeretnél. Éjszaka az alváshoz is elegendő egy alacsonyabb hőfok, nyugodtan vedd lejjebb.

Ne folyasd fölöslegesen a vizet fogmosásánál, kézmosásánál, zuhanyozásnál. Várd össze a mosást, ne indítsd el a mosógépet, mosogatógépet, míg nincs tele. Használj alacsonyabb hőmérsékletet vagy gyorsmosási funkciót. 

Vásárlás, főzés

A vásárlásnál is számtalan praktika van, amit alkalmazva lehet spórolni.
Ilyen például, hogy éhesen soha ne menj vásárolni. Ha lehet, előre megírt listával érkezz, mert akkor szinte biztos, hogy felesleges, drága dolgokat nem fogsz venni.
Előre megnézheted az akciós újságokat is, hogy a lehető legjutányosabb áron juss azokhoz az élelmiszerekhez, melyek szükségesek otthonra. Ha valami akciós, és fogyóeszköz, vásárolj egyszerre többet belőle.

A főzés megtervezésével is sokat lehet fogni a pénzen, és maradék is kevesebb termelődik. Ehhez nem kell más, mint előre megtervezni,
mikor, mit fogsz főzni.

Nagyszerű alternatíva a maradékmentés főzés is. Mikor megmarad valami étel – tészta, hús, az előző ételből – akkor kidobás helyett készíts belőle valami mást.

A nassolnivalók, készételek, cukrozott üdítők elhagyásával szintén több pénzt takaríthatsz meg.

Sok kicsi sokra megy alapon spórolhatsz azzal is, hogy kosarat, kenyeres és zöldséges zsákot viszel magaddal, ahelyett, hogy ott kellene venned minden alkalommal. Csomagolásmentes boltban vásárolva még további összegeket spórolhatsz, ha viszel magaddal saját dobozt, zacskót, flakont, szövetzsákot.

Ruhát, cipőt, papírokat, kütyüket, konyhai holmikat, kozmetikumokat szintén ne halmozz feleslegesen. Csak olyat vásárolj meg, ami tartós, hosszabb ideig tudod használni és tényleg szükséged van rá.

A minimalista gardrób szintén bölcs megoldás. Térj át rá, és jóval kevesebbet fogsz költeni felesleges dolgokra.

Újrahasznosítás

Nálad is biztosan található számtalan olyan dolog, amit egyáltalán nem használsz. Ezeket érdemes más formában új életre kelteni, valami teljesen más funkciót adva nekik.

Utazás, szórakozás

Utazhatsz tömegközlekedéssel, bringázhatsz, gyalogolhatsz is a rendszeres autóhasználat helyett. Olcsóbb, és jóval egészségesebb alternatívák ezek, melyeket érdemes előtérbe helyezni.

Nyaralni is lehet költséghatékonyan. Tervezd meg magad az utazást, rendelj repülőjegyed akciós időszakban, a szállást is magad foglald le utazási iroda helyett. Belföldön is rengeteg felfedeznivaló hely van, érdemes itthon is körülnézni.

A hétvégi mozi helyett is lehet valami közös, de olcsóbb alternatívát kitalálni, mely mindenkinek megfelel. Egy közös társasozás, kártyázás, batyus buli szintén kreatív módja a költségmegtakarításnak.

Előre tervezés

További összegeket takaríthatsz meg, ha előre tervezel. Készíts havi költségvetést, írd a mindennapos kiadásadat, bevételeidet. Keress valami jövedelmező befektetési forrást. A megtakarított összeget, még az aprót is tedd el minden hónapban.

Persze ezekkel a dolgokkal túl nagy összeget nem fogsz tudni spórolni, de azért lényegesen több marad a kasszában, ha odafigyelsz. Sok kicsi, sokra megy!

Mayerné Répási Adrienn

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.