Illóolajok az otthonodban

Fennséges illatok, nyugalom, hangulat. Az illóolajok egyre nagyobb teret hódítanak, sok háztartásban kapnak helyet. Népszerűségük pedig nem véletlen. Nem csak fenséges illatokkal tölthetjük meg az otthonunk általuk, de ezen kívül is rengeteg mindenre jók.

Tudtad, hogy a megfelelő illóolajokkal és az aromaterápia segítségével nem csak különböző betegséget előzhetsz meg, a meglévőket gyógyíthatod, hanem az aktuális hangulatodat is befolyásolhatod vele?

Bizony így van, de használatukkal például elkerülhetnek a nem kívánatos bogarak is, sőt, a cserepes növényeid is ápolhatod az aromaterápia segítségével. Mindezek mellett takarításra, levegőtisztításra is alkalmazhatóak. Talán így már érthető, miért népszerűek annyira.

Mik azok az illóolajak tulajdonképpen?

Az illóolajok zsírban oldódó, vízzel nem keveredő, illékony, növényekből kivont vegyületek. Desztillációval vagy lepárlással készülnek. 

Illóolajokkal teremts hangulatot!

Különleges légkört teremthetsz egy-egy illattal, felidézhetsz egy kedves emléket, szeretett személyt. Megidézhetsz egy ünnepet, egy hangulatot is különböző illatokkal.

Egyes illóolajok élénkítő hatással bírnak az emberi szervezetre, míg másokkal pont az ellenkezőjét érheted el, nyugtatóak, stresszcsökkentők. Erősen hatnak az érzelmekre és a lelkiállapotra is.

Illóolajokkal az egészségért!

A legtöbb illóolaj antibakteriális, gyulladáscsökkentő, immunerősítő. Nem beszélve arról, hogy csillapíthatja a köhögést vagy a náthát. A közérzetet is jelentősen befolyásolja, de mindezeken kívül is számos jótékony hatása van.

Párologtathatod a levegőben, vagy akár olajba, krémbe is csepegtethetsz nagy tisztaságú illóolajat.

Illóolajokkal a ház körül!

A természetes illóolajok, a gyógynövények aromája kifejezetten ellenszenves sok olyan rovarnak, amit nem igazán szeretünk az otthonunkban. Még a rágcsálók is kerülik egyes olajok illatát. Így több illat is kíváló rágcsáló és rovarriasztásra, és egyre többen hasznosítják növényápolásra is őket. De az otthonunk fertőtlenítésére, tisztítására is jó eséllyel használhatunk különböző illóolajokat, sőt, öblítő helyett a mosógépbe is tehetők.

Így használd az illóolajokat:

Krémbe, párologtatóba, inhalátorba, diffúzorba, de akár valamire, valamibe csepegtetve is kifejtik jótékony hatásukat.

Erre figyelj az illóolaj használatnál!

Természetesen a legtöbb illóolajnak lehetnek mellékhatásai is, illetve egyéni érzékenység is felléphet, így érdemes őket fokozott óvatossággal használni, és mindig odafigyelni arra, honnan szerzed be, milyen minőségű és tisztaságú.

Minden esetben el kell olvasni, mire alkalmazható pontosan az adott illóolaj, és mikor nem szabad használni. Van ellenjavallat is. És vigyázz: szembe, szájba soha ne kerüljön!

Az illóolajok jelenléte a háztartásban csodás, új élményeket tartogat – mindenképpen érdemes elmerülni a témában, és kipróbálni jótékony hatásaikat.

Mayerné Répási Adrienn

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.