Hogyan tudunk tartós változást előidézni, és hogyan érdemes belevágni egy életmódváltásba?

Az Újév az újrakezdés szimbóluma is, ezért sokan érzik úgy, hogy ez ideális időpont egy fontos és nehezebb változáshoz is, mert úgy tűnhet, hogy az Újév rituáléja talán erőt ad.

Mivel az egészségtelen életmód test-lelki betegségekhez vezethet, ezért a legtöbben tisztában vannak azzal, hogy ezeken a szokásokon szükségszerű lenne változtatni, de a hosszú évek alatt kialakult szokásoktól szakszerű segítség nélkül megszabadulni nem könnyű feladat.

Erről beszélt Domján András meditációs szakember, hipnózisszakértő, az INVERSUM Napirelax mobilapplikáció készítője.

Milyen út vezet a problémák kialakulásához?

Leginkább a lelki problémák azok, amelyek szorosan kapcsolódnak az egészségtelen életmód kialakulásához. És amennyiben ez a helyzet, akkor először a lelki problémák gyökerét kell visszakeresni és rendezni, ami után már könnyebben megy az életmód változtatása is.

Sokan kompenzálják az elfojtott sérelmeik okozta belső feszültséget, a szorongást, a stresszt valamivel, ami enyhíti a kellemetlen érzéseket. Erre alkalmas az evés, ami örömöt (is) okoz vagy a dohányzás, amelynek a nikotin okozta enyhe bódító hatása csökkenti a belső feszültség megélését.

Ehhez hozzáadódnak az egészségtelen szokásaink és a tanult viselkedésmintáink, ráadásul mindez tudat alatt „rakódik le”, amelynek tudatosan többnyire csak a következményeit érzékeljük.

A megelőzéssel ritkábban foglalkozik az ember. Az esetek többségében inkább megvárjuk, hogy problémánk legyen és ez kényszerít rá a változásra minket.

Mi az oka, hogy az esetek nagy részében sikertelen a fogadalom (pár nap, hét után abbahagyják az emberek)?

Az eddigi szokásaink megváltoztatása kényelmetlenséggel és erőfeszítéssel jár, ami csökkenti az eleinte még meglévő motivációt. Amint diszkomfort érzést él meg az ember, azonnal ösztönösen visszatérne a pillanatnyilag kellemesebb dolgokhoz. Szívesebben választjuk a pillanatnyi örömöt a lemondás, a kényelmetlenség és az erőfeszítés helyett, még ha ez hosszú távon problémát is okozhat.

Image by lookstudio on Freepik

Milyen lépései vannak annak, hogy új szokásokat vezessük be az életünkbe a régiek helyett?

Az új szokások beépítése tulajdonképpen gyakorlással jár, ami eleinte nehéz, aztán minél többet csinálunk valamit, annál könnyebbé válik. A sok gyakorlásból a tudatosan végzett tevékenység fokozatosan beépül tudat alá. Az erőfeszítések automatizmussá válnak, amiket így már nem érzünk nehéznek.

Ezt a folyamatot tudja fényévekkel felgyorsítani a megfelelő vezetett meditáció, pontosabban a meditatív állapotban célirányosan végzett vizualizációk és a szuggesztiók. Ilyenkor ugyanis közvetlenül a tudat alatti elménkre lehetünk hatással, amivel többek között az érzelmeinken és a nem tudatos reakcióinkon változtathatunk. Így lehetünk hatással a szokásaink megváltoztatására és a lelkiállapotunkra is a megfelelő meditációk rendszeres használatával.

Az érzelmi világunk és a gondolkodásunk folyamatosan befolyásolja azt, hogy milyennek éljük meg a világunkat és hogyan viselkedünk, ezért minden innen indul ki. A rendszeres meditációval levezethetjük a stresszt, alakíthatunk a hangulatunkon, javíthatunk az egészségünkön.

Ezzel nagyobb hozzáférést kapunk az életünkhöz, amíg a fizikai szintű lépések sokszor csak a felszínen tesznek rendet és ezért időről időre visszatérnek a problémák.

A gondolkodás, a hozzáállás és a lelkivilág karbantartása ugyanakkor hosszútávú eredményekkel kecsegtet, mert a problémák okait oldjuk meg.

A rendszeres meditáció bizonyítottan a legjobb stresszlevezető eszköz, megelőzve még a rendszeres sportolást is. Immunerősítő hatású és nem mellesleg javítja a fókuszálás képességét is. Célirányosan használva pedig sok más pozitív hatását felhasználva lehet javítani az életminőségen és a test-lelki egészségen.

Image by lookstudio on Freepik

Új, magyar, meditációs applikáció született a mentális egészség támogatására

Az INVERSUM néven indult start-up és a hozzá kapcsolódó applikáció a gyakran háttérbe szoruló, de annál fontosabb mentális jóllét javítását tűzte ki céljául.

Eredetleg az inversum.eu weboldalon lehetett a világon egyedüliként személyre szabott, probléma fókuszú, irányított meditációt összeállítani a felhasználó inputjai alapján, amivel a felhasználók a lelki problémáik megoldásához kaptak hatékony segítséget.

Ezt az egyedülálló, problémafókuszú megoldást egészítette ki Domján András és Barta Mónika – az alapító tulajdonosok – egy mindennapos használatra szánt mobil applikációval, amely december elején jelent meg a piacon. Így teszik teljessé az INVERSUM szolgáltatását és kívánják segíteni a felhasználókat a megnövekedett stressz kezelésében és a mindennapos lelki gondok megoldásban.

A NapiRelax applikáció 15 témakörben, több, mint 60 vezetett meditációval támogatja a felhasználókat, ráadásul olyan innovatív technológiai megoldásokkal fűszerezve, ami még nemzetközi szinten is új a piacon. A NapiRelax vezetett meditációk ugyanis személyre szabhatóak és interaktívak, amivel igazodnak a felhasználó egyéni igényeihez és tempójához meditáció előtt és közben is.

Az új mobilapplikáció lehetőséget nyújt a felhasználók számára, hogy a használatával beépíthessék a napi rutinjukba a meditációt, hogy a tudatosság ne csak a táplálkozás vagy a sport területére korlátozódjon, hanem a lelkivilág karbantartására is kerülhessen megfelelő hangsúly.

nyitókép: Image by yanalya on Freepik

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.