Nőként sok kalapot viselünk – így könnyíthetjük meg a terheinket

Nők vagyunk. S közben sokan közülünk feleségek, anyák, lányok, pályakezdők, nővérek és gondozók is. A társadalom azt várja el tőlünk, hogy gondoskodó, stabil háttérbázist alkossunk a családunknak, szeretteinknek. Ez pedig gyakran nem megy áldozatok nélkül – valamiről le kell mondani. Sokan a karrierről, mások a gyermekről, és szinte mindenki az énidőről, önszeretetről mond le.

Legtöbb szerepünket önként vállaljuk – ám ez nem jelenti azt, hogy nem megterhelőek. Időről-időre kimerülünk. Pedig ahhoz, hogy másokat szerethessünk, meg kell tanulnunk önmagunkat is szeretni.

Íme a tippjeink:

Ne feledjük, a megjelenésünk nem határozza meg azt, hogy milyen nők vagyunk

Túl sokan vagyunk elfoglalva azzal, hogy megfeleljünk olyan társadalmi normáknak, amikről azt gondoljuk, mindenki elvárja őket. Órákat töltünk a fodrászatban, a kömösnél és a szépségszalonban. Önsanyargató diétákat folytatunk, és fárasztó gyakorlatokkal kínozzuk magunk, hogy közelebb kerüljünk a kikiáltott szépségideálhoz.

Természetesen nincs semmi baj azzal, hogy megtesszük ezeket a dolgokat, ha boldoggá tesznek minket, de ha csak azért csináljuk, hogy elnyerjük mások jóváhagyását, érdemes az egész hercehurcát újra átgondolni. Nem szabad senkit csupán a megjelenése alapján megítélni. Mindenki egy egyéniség, és ennek a ténynek számítania kell. Nem kötelező beolvadni.

Ne féljünk az önfejlesztéstől

Mindannyiunknak meg kell kapnia az esélyt arra, hogy folyamatosan tanulhassunk, fejlődhessünk. Nem szabad félnünk megragadni a kínálkozó lehetőségeket az önfejlesztésre.

Álmodozni nem elég. Tenni kell. Halogatni egy képzést, egy diplomát az egyéb kötelezettségek miatt? Van, amikor saját magunkat, és azt kell előtérbe helyeznünk, amit szeretnénk.

Image by Freepik

Ahhoz, hogy nekünk jó legyen észre kell vennünk, hogy néhány ember nem tartozik az életünkbe

Sok nő küzd azzal, hogy el tudja engedni az életükben szerepet játszó mérgező embereket. Különösen nehéz ez akkor, ha olyan emberről van szó, akit szeretünk is. Pedig tudomásul kell venni a tényt: vannak is, lesznek is olyan emberek az életünkben, akik nem érdemelnek meg minket, mert rombolnak, elvesznek anélkül, hogy adnának.

Amikor megtanuljuk szeretni önmagunkat, nem szabad olyan emberekkel lennünk, akiktől rosszul vagyunk, akik ártanak nekünk. 

Lehetséges, hogy lehetetlen megszabadulni egy mérgező személytől, például egy rokontól. Azonban ilyenkor is felvértezhetjük magunkat a negativitása ellen.

Ne kételkedjünk önmagunkban

A nők hajlamosak arra, hogy megkérdőjelezzék önmagukat és a döntéseiket. Természetesen nem árt az óvatosság, de olykor figyelmen kívül kell hagyni azt a belső hangot, ami habozásra késztet. Hiszen él bennünk egy másik belső hang is, ami azt súgja, megérdemled, de olyan halkra van állítva a hangereje azért, hogy teljesíteni tudjuk egyéb kötelezettségeinket, hogy már nem is halljuk azt a második hangot. 

Image by Drazen Zigic on Freepik

Ha szeretjük magunk, ne feledjünk olykor a pillanatnak élni

Könnyű önszeretetre vonatkozó idézeteket találni az interneten. Ennek köszönhetően sokan tisztában is vagyunk azzal, mit is jelent az önszeretet, ám sokkal kevesebben vagyunk, akik ténylegesen gyakoroljuk is.

Mindannyiunknak a javára válik, ha szánunk egy pillanatnyi időt magunkra, önmagunk szeretetére ahelyett, hogy a múlt és a jövő miatt aggódnánk. Élvezzük a pillanatot, mert nem jön vissza. Mindannyian megérdemeljük, hogy boldogok és elégedettek legyünk.

Töltsünk időt egyedül

Olykor előfordul, hogy egyedül kell lennünk ahhoz, hogy megtanulhassunk újra beleszeretni önmagunkba. Ha kicsit kiszakadunk a mókuskerékből, marad időnk az önvizsgálatra és arra, hogy meghalljuk a belső hangot.

Azt, amelyik azt mondja, hogy szépek, értékesek és szeretetre, figyelemre méltók vagyunk, és nem csak az éppen aktuálisan viselt szerepeink határoznak meg minket.

Következtetés

Mi nők erősek vagyunk. Sok esetben gondoskodnunk kell magunkról. Soha ne érezzünk bűntudatot azért, mert időt szakítunk önmagunkra! Enélkül nem tudnánk hosszú távon megfelelően betöltenünk a szerepünk a családban és a társadalomban.

Az önszeretet gyakorlásával képessé tesszük magunk nagyobb dolgokra, nagyobbakra, mint hinnénk.

nyitókép: Image by wayhomestudio on Freepik

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.