Házasságkötés önmagunkkal – újabb divathóbort vagy az önmagunkra találás módja?

Az önmagunkkal való házasságkötés, azaz a szologámia egyre nagyobb népszerűségnek örvend, azonban nem újkeletű dolog, hiszen már Carrie Bradshaw is házasságra lépett önmagával a Szex és New York-ban.

Vajon akkor ez a trend a sorozat utánzása? Vagy egyszerűen egy sztárhóbortról van szó? Hiszen Lady Gaga, Selena Gomez és Adriana Lima is eljegyezte saját magát az elmúlt években, így lépve a szologámia mezejére. Esetleg ez a szingli nők válasza végső kétségbeesésükben?

Nagy egoizmusra vall vagy inkább maximális törődés önmagunkkal? Gondolhatunk-e úgy rá, mint az önelfogadás felé vezető út, az elfogadás útja?

Talán a szologámia népszerűsége abban gyökerezik, hogy a mai felgyorsult világunkban elveszítettük önmagunkat. A saját magunkkal kötött házasságnak viszont pozitív hatásai vannak, hiszen egy ígéretet foglal magában, hogy nem másoktól várjuk el azokat a dolgokat, amikre szükségünk van. Mi teszünk érte, és mindezt nem nagyképűen, hanem pont a gyengeségeinket és a hibáinkat elfogadva. Önmagunkat szeretve leszünk boldogok.

Image by pvproductions on Freepik


Az önmagunkkal való házasságkötésnek határozottan vannak a mentális egészségre gyakorolt jótékony hatásai. Ezek:

A személyiségfejlődés iránti elkötelezettség

Van, aki nárcisztikusnak találja, mások túl merésznek érzik az önmagunkkal való házasságkötést. Azonban a fő nézőpont ebben az esetben az, hogy olyan életstílust válasszunk magunknak, ahol igazán elevennek és boldognak érezzük magunkat. Ez pedig segíti a személyiségfejlődést, hiszen segít a valódi én kivirágzásában.

Az önismeret iránti vágy

Az előző pont hozza magával, hogy a személyiségfejlődés folyamata tökéletes lehetőség az önismeretre. Vannak, akik egész életükben kerülik az önvizsgálatot. Az önmagunkkal való házasodás ennek pont az ellenkezője. Feltárulhat egy mélyebb érzelmi réteg és az önreflexió gyakorlása is általános. A házasság magunkkal egy döntés az önismeret felé.

Ígéret az önszeretetre

A mai világban a szerelmet és a szeretetet igen könnyű rossz helyen és rossz emberektől keresni. A szologámia a befelé figyelés folyamatát erősíti. Egy olyan fajta önszeretet kinyilvánítás, hogy semmilyen körülmények között nem hagyjuk el önmagunkat, kiállunk magunkért. A házasságkötéskor is azt az ígéretet teszik a felek, hogy jóban-rosszban. Ebben az esetben saját magunknak tesszük ugyanezt az ígéretet.

Image by freepic.diller on Freepik


A self-care priorizálása

A self-care, azaz az önmagunkra való odafigyelés is amolyan divatos szállóige, amivel gyakran dobálózunk. Aki viszont a szologámiát választja, az nagyon is komolyan veszi. Az öngondoskodás a mindennapok természetes része, hiszen az egyén saját szükségleteire fókuszál, bármi legyen is az. Ezáltal pedig egy egészségesebb kapcsolata alakul ki a környezettel is.

Kapcsolódás a testhez, az elméhez és a szellemhez

Az előző pontban említett önmagunkra való odafigyelés teszi lehetővé, hogy a szologámiában élő személy mind a három szinten – testi, szellemi és az elméhez kapcsolódva is – odafigyel önmagára. Egészségesen él, feldolgozza az érzelmeket, határokat szab, egészséges emberi kapcsolatokat ápol és önmaga dönti el, mi a számára elfogadható és mi nem az. A szologámia megadhatja azt az élményt, hogy elismerjük saját magunknak, hogy igenis méltóak vagyunk a szeretetre és a törődésre.

Önelfogadás

Ugyanúgy, mint a hagyományos házasságok esetében, az önmagunkkal való házasságnak is van egy nagyon fontos része: feltétel nélkül elfogadjuk a tényt, hogy nem vagyunk tökéletesek, sőt, megtanuljuk szeretni magunkat a tökéletlenségünkkel együtt. Ahogy a házassági fogadalom is szól: szeretni foglak, bármi is legyen. Az önelfogadás nagyon fontos eleme a boldog életnek.

Image by marymarkevich on Freepik


Gyógyulás

Néhányan azt gondolják, hogy a szologámia egy rossz és fájó szakítás utáni menekülés. Ez is állhat a dolog mögött, de a fő ok a gyógyulás, az egyén gyógyítása. Semmiképpen sem a másik fél felé továbbított harag vagy bosszú. Egy szakítás, egy kapcsolat vége szolgálhat katalizátorként, de a végcél akkor is az egyén, azaz önmagunk gyógyítása.

A frappáns válasz

Szingliként mindig megkapjuk a lenéző vagy éppen a lesajnáló kérdést: jaj, te szegény, még mindig szingli vagy? Vagy éppen magunkban keressük a hibát, hogy mi lehet velünk a baj, hogy nem jön a szőke herceg fehér lovon. Bizonyára minden kedves rokon torkán fog akadni a falat a következő családi eseményen, ha kilépünk a beskatulyázott vénlány szerepéből és valami hasonló választ adunk: nem, nem vagyok szingli. Megházasodtam. Önmagammal! Igazából ez egyfajta kinyilvánítás, hogy pár nélkül is teljesek vagyunk, vagyis nem a jobbik fél megtalálása tesz minket egésszé.

Lássunk még néhány érdekességet a szologámiáról.

Image by prostooleh on Freepik


A szertartás

Ahány ház, annyi szokás. Tartja a mondás. A szologám házasságkötésre sincs egységes trend. Van, aki nagyszabású lakodalmat ül, vendégsereggel, gyönyörű ruhában, tortával, na meg persze valami kékkel, csak annyi különbséggel, hogy nincs vőlegény a történetben. Más a szűk baráti körrel tölt el egy estét, vagy éppen csak otthon, a tükör előtt állva megköti a házasságot magával. Megint más egyszerűen csak a mindennapjai részévé teszi minden felhajtás nélkül.

Fogadalom

Az önmagunkkal való házasságkötés sem teljes fogadalom nélkül. Az elhivatottság része a szologámiának is és főleg a fent említett pontokra fókuszál, mint az öngondoskodás, az önszeretet és az önelfogadás.

Jogi kérdések

A hagyományos házasságkötés jó pár jogi kötelezettséget is magával hoz, de az önházasságnak nincs ilyen formában jogi ereje, illetve a rengeteg papírmunkától is megkímél. Például nem változtat a családi állapoton vagy nem befolyásolja az adózást. Az is kérdés lehet, hogy a szologámia után köthető-e hagyományos házasság. A válasz igen. Az önházasság összességében arról szól, hogy az ember aktívan dolgozik azon, hogy önmagával jó kapcsolatot alakítson ki, ami így lehet az egyenes út egy boldog párkapcsolat felé. Randevúzás és új házastárs továbbra is természetes és nem korlátozott dolog. Igazából azzal az előnnyel jár, hogy a szilárd önbecsülés hatására nem esünk abba a hibába, hogy alárendeljük magunkat a másik félnek és lemondunk a saját igényeinkről.

Végszóként elmondható, hogy a szologámia nem az egyetlen út önmagunk szeretésére, de az bizonyos, hogy egy lehetséges út. Talán túl radikális és nem mindennapi formája önmagunk elfogadásának, de ha ez az út boldogságot hoz, akkor semmi más nem számít!

nyitókép: Image by freepic.diller on Freepik

Ha tetszett a cikk, támogatásoddal kifejezheted tetszésed, és segítheted munkánkat.
KATTINTS IDE!
Köszönjük!

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.