A hippi korszak vége – A Manson gyilkosságok

Azon a reggelen a bejárónő tárva-nyitva találta a kaput. Egy ismeretlen autó állt keresztben a felhajtón, nem messze tőle pedig egy ismeretlen férfi holtteste hevert. A nő még elmerészkedett a házig, ahol a bejárati ajtóra vérrel kenve a PIG, azaz disznó szó fogadta, de ekkor inába szállt minden bátorsága, és a szomszédba szaladt, hogy hívja a rendőrséget. 

A nyomozók a házba lépve holtan találták Hollywood egyik legfényesebb csillagát, a 8 és fél hónapos terhes Sharon Tate-t és három barátját. 

A színésznővel 16 szúrás végzett. Meg nem született gyermekét próbálták megmenteni, de már késő volt. Hiába kérte az állapotos nő, hogy legalább gyermekét hadd szülhesse meg, az elkövető, egy mindössze 20 éves lány, nem kegyelmezett neki. Meg kellett halnia. Az ajtóra a feliratot Sharon vérével írta fel a gyilkos egy, a vérébe mártott törölközővel.

Charles Manson „családjának” vagy inkább szektájának három tagja gyilkolt a vezető kérésére. Tettükre a bíróságon nem tudtak épkézláb magyarázatot adni. Talán pont ezért is lett annyira brutális a mód, ahogyan öltek, s lett a 20. század legdurvább gyilkosságsorozata, amit elkövettek. 

Charles Manson


A saját anyja eladta egy korsó sörért. Nevelőintézetről-nevelőintézetre járt, sosem ismerte a szülői szeretetet. Lopásért, testi sértésért több ízben börtönben is ült. Ott találta ki, hogy zenész lesz, majd a szabadulása után egy hippibusszal kezdte járni az Államokat, hogy maga köré gyűjtsön néhány zűrös lelkű fiatalt -főleg 18-22 év közötti lányokat-, akik előtt guru szerepben tetszeleghetett.

Zavaros ideológiát terjesztett köztük apokaliptikus faji háborúról, ahol majd a Manson klán fog rendet tenni. Elgondolását a Beatles Helter Skelter számával igazolta, amely szerinte neki szánt kódolt üzenet volt, és egyértelműen egy rasszok közötti háborúra hívta fel a figyelmet, amit csakis ő akadályozhatott meg..

Követőit droggal, szexszel kötötte magához. 

1968 tavaszán Manson és kompániája Los Angelesbe érkezett, és hamarosan a Beach Boys dobosának házánál kötöttek ki. Mikor kiderült mennyi lány van vele, a zenész beengedte őt a házába, és kezdetét vette egy több hetes mámorba, filozófálásba és orgiába torkolló bulimaraton. A végén már úgy kellett Mansonékat kidobni a házból.

Dennis Wilson a Beach Boys dobosa

Ekkor egy elhagyott farmra költöztek, zenéket írtak és rögzítették azokat. Egy Terry Melcher nevű producernek tetszett az anyaguk, de a producer elköltözött, sosem jelentkezett újra, ami Mansont nagyon felháborította. 

Elküldte három követőjét a Cielo Drive 10050-be, hogy végezzenek a producerrel, ám Melcher helyett Roman Polanski és neje, Sharon Tate élt ott. Ezt azonban -állítólag- a Manson klán tagjai nem tudták.

Sharon tehát rosszkor volt rossz helyen -rendező férje épp Londonban keresett forgatási helyszínt -, s ez az ő es három barátja életébe került. 

Ki volt Sharon Tate?

Már 6 hónaposan szépségversenyt nyert, de szülei nem rivaldafénybe eltöltött életet szántak neki. Apja tengerészként mindig máshol állomásozott, s követte őt családja is. Sharon 16 éves koráig 6 különböző helyen élt, köztük Almedában is, ahol Jim Morrison osztálytársa volt.

16 éves korában sokak biztatására nevezett egy szépségversenyre, aztán filmbe hívták statisztának, amit nem vállalt, mert apját Olaszországba vezényelték. Mivel Hollywood sokat forgatott akkoriban arra, Sharont így is kiszúrta magának egy filmproducer, aki szép jövőt jósolt neki. Sharon viaszaköltözött az államokba, managere pedig elkezdett kisebb szerepeket felhajtani neki. Mindeközben összeismerkedett egy sztárfodrásszal, akivel hamarosan jegyben is kezdett járni. 

Sharon Tate

A szőke szépség jól mutatott a filmvásznon, de ő nemcsak a külsejével akart érvényesülni. Producere összehozta őt Roman Polanskival, hogy végre főszerephez jusson. A rendező nem volt elájulva Sharontól, a lány sem tőle, de végül mégis együtt forgatták le a Vámpírok bálja című filmet. A forgatás alatt egymásba szerettek, Sharon felbontotta jegyességét, és 1968 elején hozzáment Polanskihez. 

Év végére már terhes is lett, s a karrierje már nem érdekelte annyira. Akkor rendezte férje a Rosemary gyermekei című filmet, amihez Sharont akarta felkérni, de nem tartotta etikusnak nejét a filmjéhez ajánlani, így Mia Farrow lett Tate helyett a főszereplőnő. Sharont ez nem különösebben bántotta, el volt foglalva egy másik film forgatásával a 12+1-el. Aztán Londonban kísérte férjét, s július végén hazament hogy megszülje gyermekét. A terv szerint nem sokkal később Polanski is utána repült volna. 

A gyilkosság napja 

1969. augusztus 8-án Sharon és volt jegyese akivel barátságban maradt, valamint egy pár vacsorázni indultak. Este 10 óra után érték vissza a Ciero Drive-ra. A pár férfi tagja lefeküdt aludni, Sharon két barátjával a hálóban beszélgetett, mikor a nappali felől zajokat hallottak. Hamarosan a szobában megjelent három fiatal akik összekötözték Sharont a volt jegyesével, és a nőnek végig kellett néznie, ahogy szétverik barátja fejét. Majd ő került sorra. 


Sharon hiába kért kegyelmet támadójától, az megszúrta őt egy késsel. Majd még egyszer és még egyszer míg végül a 16. szúrás után elfáradt. Ekkor egy törülközőt mártott Sharon vérébe. Az ajtóra felmázolta a pig szót, aztán három társával együtt elhagyták a helyszínt. 

Másnap újra lecsaptak, a véletlenszerűen kiválasztott bolttulajdonosra és nejére, Rosemaryre, akinek volt 5 gyermeke…

Furcsaságok

Ami tény az tény, a rendőrség a nyomozás elején sok hibát vétett. Nem vette észre a két gyilkosság közötti hasonlóságot, így nem jó nyomon kezdtek kutatni. Talán nem derül ki sosem mi történt, ha Sharon gyilkosa nem kerül egy kisebb balhé miatt börtönbe, ahol egy prostituáltnak eldicsekedett azzal, hogy ő ölte meg a színésznőt. Hamarosan kiderült, igazat mondott, így három társával vádak padjára került. Charles Mansonnal együtt. 

Zavaros beszédükből kiderült, hogy semmit nem bántak meg abból amit tettek. Hitték, hogy a gyilkosságokkal jó ügyet szolgáltak. A kérdésre, hogy miért Sharon, azt válaszolták, tévedés volt. Terry Melcher lett volna a célpont, de ők a producert nem ismerték.


Húsz évvel később azonban egyikük – mikor szabadon bocsátását kérvényezte – mást mondott. 

Az ő elmondásából az derült ki, nagyon is tudták, hogy Melcher már nem lakik ott. De Manson úgy gondolta, a gyilkosság így is fenyegető lesz a zenei producer számára, hogy komolyan vegye őt. Mikor Polanskiről és Sharonról kérdezték őket, egyöntetűen azt felelték sosem hallottak róluk. Ők talán nem, de Manson valószínűleg igen, mert a Polanski által rendezett Rosemary gyermekei című alkotásból mintha másoltak volna elemeket…

A trió másnapi áldozatai -egy bolt tulajdonosai- hasonló életét éltek, mint Polanski filmjének szereplői. Kezdve azzal, hogy a feleség neve Rosemary volt. Őket – szintén tisztázatlan okokból – brutálisan gyilkolták meg. A két helyszínen összesen 130-szor szúrták meg áldozataikat. 

A gyilkosságok utóhatása

Sokan tartják a hippi korszak végének a Tate gyilkosság napját. Egyszerűen azért, mert addig nem gondolta senki, hogy a virággyermekek, akik a békért tüntettek a Vietnámi háború alatt, és szlogenjüknek a Szeretkezz, ne háborúzz mondatot tűzték ki, képesek lehetnek ilyen brutalitásra. Charles Manson klánja azonban ezt megcáfolta. S ez bizony egy korszak végét jelentette.

Hihetetlen, de Manson és a gyilkosok szabadonbocsátásért több ízben tüntettek. Mansonnak szép számmal voltak rajongói is, kétszer meg is nősült hosszú fogvatartása alatt. Egy különös véletlen folytán ugyanis a halálbüntetésüket a tárgyalások ideje alatt eltörölték. Igaz, Manson manipulativ személyiségével sok ismert embert is maga mellett tudott egy ideig, talán ennyit megtettek érte, hogy ne derüljön ki soha, hogy közük volt hozzá…

Ha tetszett a cikk, támogatásoddal kifejezheted tetszésed, és segítheted munkánkat.
KATTINTS IDE!
Köszönjük!

EZ IS ÉRDEKELHET: