Állj ki magadért!

Szabó Magda azt írta egyszer: Beszélni kell, mert a hallgatásnak egész fészekalja rút, fekete kisgyereke születik: a félreértés, a sértődés, a megbántott önérzet, a kétely.

Nagyon igaz mondat. Ha hallgatunk, amikor úgy érezzük bántanak minket az azt jelenti nem tiszteljük magunkat eléggé, ráadásul úgy tűnik, mintha jóváhagynánk mások lekezelő, zsarnokoskodó, manipulatív viselkedését.

Az rendben van, ha igyekszünk kerülni a konfliktusokat, de azért ne minden áron. Mert bárt azt nem tudjuk megszabni, hogyan tekintsenek ránk mások, de azt igen, hogy mi hogyan tekintsünk magunkra.

Tisztelni magunkat nem az arrogancia vagy az egoizmus, sokkal inkább, az önbecsülés és az önszeretet kérdésköréhez tartozik.

Ezekkel pedig sokan hadilábon állunk valljuk be. Tanulni persze sosem késő:

Gondold át miben vagy jó 

Mindenkinek van valami olyan tulajdonsága, amire büszke. Például, hogy mindig tartja a szavát, vagy őszinte magával és másokkal szemben, vagy éppen hogy rendszeresen sportol, évek óta töretlenül.  

Legyél őszinte azzal kapcsolatban, hogy ki vagy és ki nem vagy 

Ha tudod milyen vagy, maradj hű magadhoz. Ne menj el hetente háromszor esténként otthonról, ha inkább otthonülő típus vagy. Ne akarj másoknak megfelelni – pláne ne azon az áron- hogy elnyomod valódi természeted. Csak mert a világ az extrovertált embereket részesíti előnyben, ne változz meg. 

Merj egyedi lenni!

Tedd, amit szeretnél 

Az embereknek mindig lesz véleménye rólad. Nem sokat tehetsz az ellen, hogy úgy tekintsenek rád, ahogy ők akarnak. Azt csinálják, ami nekik jól esik, te is tedd azt. Ne engedd, hogy mások mondják meg neked, hogy ki vagy.  

Szabj határt 

Barátaidnak kollégáidnak, családtagjaidnak mindig van véleménye arról, hogy mit hogyan kellene csinálnod, vagy éppen nem csinálnod többé. Hallgasd meg őket, de ne engedd, hogy beleszóljanak életedbe. Ha valaki hasznos tanácsot mond, azt építsd be hitrendszeredbe, de mindig hallgass az ösztöneidre. Nálad jobban senki sem tudja mi jó neked. 

Tanulj meg nemet mondani

Ez egy fontos lecke magadról és az emberekről. Vannak, akik csak azért vannak melletted, mert mindig minden kérésükre igent mondasz. Ne mondj igent, ha fáradt vagy, ha nincs kedved valamit megtenni. Becsüld magad annyira, hogy tudd, nem csak akkor lehet szeretni, ha mindig mindenki rendelkezésére állsz, saját igényeidet háttérbe szorítva. 

Ne félj kiállni magadért

Ha úgy érzed tiszteletlen veled valaki, olyat mond vagy tesz, ami rád nézve sértő, tedd szóvá neki!

Nem kell felemelni sem a hangodat ehhez, csak szépen nyugodtan kifejezni érzéseidet azzal kapcsolatban, ahogy viselkedett veled. Van, akire ez hatással lesz és van, akire nem. A lényeg az, hogy te állj ki magadért, és ne engedd, hogy mások lekezeljenek.

Ne fuss senki után 

Ha valaki nemet mond neked, fogadd el emelt fővel. Ha igazi szerelemre vágysz, akkor ne fuss olyan szekér után, ami nem akar felvenni téged. Van, hogy az ember pontosan tudni véli, hogy egy másik ember számára vonzó. Mégsem történik semmi és elunva a várakozást a maga kezébe veszi a dolgot. Nincs ezzel semmi baj, ha számodra nem megalázó kezdeményezni. Viszont ha jobb szereted, ha a férfi/ nő kezdeményez, akkor ne erőszakold meg magad. Tiszteld magad annyira, hogy nem csinálsz magadból szeretetkoldust. 

Fogadj el mindent és mindenkit annak, aki és ami

Ne kergess délibábokat. Fájdalmas, de muszáj belátni, hogy bizonyos helyzetekért mi magunk vagyunk a felelősek. Például azért, mert kerülni akartunk egy konfliktust, de a hallgatással még nagyobb lett belőle. Nyisd ki a szíved és a szád, állj ki magadért. 

Mert ha az emberek látják, hogy tiszteled magad, úgy is fognak kezelni. 

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.